Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Datum objave 17.05.2024 - Sanja Ledinek

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Google IO 2024 (1)

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere “Google I/O” u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih…

LearnLM – poboljšano učenje uz pomoć umjetne inteligencije

Google je na I/O 2024 predstavio LearnLM, novi jezični model temeljen na Gemini, specifično dizajniran za potrebe edukativnih aplikacija. Model se oslanja na najnovija dostignuća u obrazovnim istraživanjima, što rezultira poboljšanim interaktivnim iskustvom u uslugama digitalnog učenja koje ga koriste.

Dodatno, Google je obznanio suradnju s Fakultetom za obrazovanje Sveučilišta Columbia, Državnim sveučilištem Arizona, Khan Collegeom i MIT-ovom inicijativom Raise na projektu LearnLM-a. Cilj projekta je stvoriti nova interaktivna iskustva učenja uz pomoć automatizirane generativne umjetne inteligencije. Ove inovacije mogu se primijeniti u uslugama poput YouTube-a, Google pretraživanja, te u edukativnim alatima koje su razvili programeri i obrazovne ustanove.

Google Chat sada besprijekorno funkcionira sa Slackom i Microsoft Teamsom

Objavljena plaćena verzija preglednika Google Chrome

Gemini 1.5 Flash – brža i učinkovitija umjetna inteligencija

Gemini 1.5 Flash, novi LLM model u obitelji umjetne inteligencije dizajniran da bude brži, učinkovitiji i pristupačniji programerima. Model nije namijenjen krajnjim korisnicima. Iako je “laganiji” verzije, zadržava snagu Pro modela, nasljeđujući multimodalne mogućnosti i veliki kontekstni prozor koji može istovremeno analizirati do milijun tokena (ekvivalent oko 1.500 stranica dokumenta ili 30.000 redaka koda).

“Gemini 1.5 Flash sjaji u zadacima kao što su sažimanje teksta, razgovori u chatu, generiranje titlova za slike i videozapise, izdvajanje podataka iz dugih dokumenata i tablica”, rekao je Demis Hassabis, izvršni direktor Google DeepMinda.

Gemini 1.5 Pro za napredne korisnike

Nakon najave u veljači, Gemini 1.5 Pro sada je dostupan pretplatnicima. Trenutno je to najmoćniji model u Googleovoj ponudi, nudeći napredne mogućnosti pisanja koda, rasuđivanja te audio i slikovne analize. Model ima kontekstni prozor od milijun tokena, a programeri mogu dobiti verziju s dva milijuna tokena. Do kraja godine, kontekstni prozor modela udvostručit će se na dva milijuna tokena, što će mu omogućiti obradu dva sata videa, 22 sata zvuka, preko 60.000 redaka koda ili više od 1,4 milijuna riječi istovremeno. Gemini 1.5 Pro je trenutno dostupan u javnom pregledu na Google AI Studio i Vertex AI.

Google Fotografije dobivaju integraciju Gemini

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai najavio je “Ask Photos”, novu značajku koja koristi Gemini AI kako bi korisnicima pomogla da intuitivnije pronađu i ponovno prožive svoje uspomene.  Ova funkcija omogućuje postavljanje pitanja na prirodnom jeziku, odnosno odgovarajućih opisa. Primjerice, korisnici mogu pitati “Pokaži mi najbolju fotografiju svakog nacionalnog parka koji sam posjetio” ili “Koje sam teme koristio za rođendanske zabave svog djeteta u posljednjih nekoliko godina?” Za pružanje najrelevantnijih fotografija kao odgovor na upite, Gemini koristi svoje sposobnosti jezičnog razumijevanja, vizualnog pretraživanja i analize slika.

Google IO 2024 (3)

Istovremeno, Google naglašava da ova značajka neće utjecati na privatnost osobnog sadržaja. Relevantni interaktivni sadržaj se neće dodatno spremati, a korisnici neće biti filtrirani ili moderirani prilikom korištenja ove funkcije, osim u slučaju zlouporabe ili štete drugima. Osim toga, osobni podaci neće se koristiti za obuku drugih proizvoda umjetne inteligencije izvan Google Fotografija.

Međutim, funkcija Ask Photos s Geminijem u osnovi se provodi putem suradničkog računalstva u oblaku, pa uređaj mora biti spojen na internet. U početku će funkcija biti dostupna samo na engleskom jeziku pretplatnicima Google One usluge u SAD-u , a u narednim mjesecima se postupno uvoditi i drugim korisnicima na ostalim jezicima.

Gemma 2

Google IO 2024 (2)

Kao odgovor na zahtjev programera, Google je nadogradio novu verziju modela Gemma s 27 milijardi parametara u usporedbi s trenutnom. Novi model službeno će biti objavljen 6. lipnja. Google kaže da će NVIDIA optimizirati model za pokretanje na tvrtkinim GPU-ovima sljedeće generacije, a može učinkovito raditi na host 1 TPU-u i glavnom AI-u.

Više... Vaš Komentar Top
Što GPT-4o može učiniti, a OpenAI nije istaknuo?

Datum objave 17.05.2024

Što GPT-4o može učiniti, a OpenAI nije istaknuo?

GPT-4o_growtika

Za model GPT-4o, koji nudi niz naprednih mogućnosti, OpenAI tijekom predstavljanja s nekim cool demo snimkama nije istaknuo baš sve za što je sposoban. Koji su to skriveni detalji?

1. Točno generiranje teksta na slikama

GPT-4o_generiranje slike iz teksta GPT-4o_opcije teksta

ChatGPT 4o se ne samo ističe u obradi teksta, već i u integraciji teksta sa slikama. Naime, model može precizno generirati tekstove i dodavati ih slikama s iznimnom konzistencijom, što ga čini značajno naprednijim u odnosu na modele poput Dall-E 3. Osim toga, moguće je dodati više slika i zatražiti od modela da ih generira iz različitih kutova. Posebno impresivna je sposobnost generiranja 3D prikaza objekata iz teksta, te spajanja tih prikaza u 3D rendere.

GPT-4o_tekst - font

Konačno, ChatGPT 4o može generirati i fontove, što ga čini vrijednim alatom za dizajnere i grafičke umjetnike.

2. Obrada videozapisa

GPT-4o_video

GPT 4o ne samo da može obrađivati tekst i slike, već i videozapise. Iako OpenAI nije eksplicitno istaknuo ovu funkciju, model može sažeti videozapise na temelju transkripcije teksta, pružajući korisnicima sažetak ključnih informacija.

3. GPT-4o kao poslovna tajnica/tajnik

ChatGPT 4o nudi inovativnu funkciju koja ga pretvara u virtualnog poslovnog tajnika. Model može sudjelovati na sastancima, pratiti razgovor i odgovarati na pitanja sudionika. Njegova sposobnost spontane interakcije i sudjelovanja u razgovorima čini ga vrijednim alatom za poboljšanje produktivnosti tijekom sastanaka. Osim toga, model može sažeti bilješke sa sastanka, identificirati važne ideje, odluke i zaključke, dodatno poboljšavajući korisničko iskustvo i optimizirati vrijeme.

4. GPT- 4o kao učitelj

GPT 4o se može koristiti i kao edukativno sredstvo. Model može pratiti sadržaj koji se prikazuje na zaslonu, poput prezentacija ili lekcija, i pružiti dodatna objašnjenja, pomoći u rješavanju problema i odgovoriti na pitanja korisnika. Ova funkcija ga čini idealnim alatom za učenje u raznim kontekstima, od matematike i fizike do kemije i povijesti.

5. Poboljšana izvedba jezika koji nisu engleski

OpenAI je značajno poboljšao tokenizator u GPT-u 4o, što modelu omogućuje efikasnije komprimiranje jezika na regionalnim jezicima. Rezultat toga je poboljšana performansa modela u obradi i generiranju teksta na jezicima koji nisu engleski.

ChatGPT i Claude 3: Usporedba velikih jezičnih modela u neformalnom obliku

QTCore-C1 čip je dizajnirao ChatGPT-4, ali…

Kako koristiti glasovni chat ChatGPT na Androidu i na iOS-u

6. Nadmašuje ostale AI modele u referentnim mjernim rezultatima

GPT-4o_rezultati mjerenja

Iako OpenAI nije eksplicitno tijekom prezentacije uspoređivao GPT -4o s drugim AI modelima, dostupni referentni brojevi pokazuju da model nadmašuje ostale alternative, uključujući modele Googlea, Antropica i Mete. Čak i u odnosu na vlastiti model GPT-4 Turbo, GPT 4o postiže značajno bolje performanse.

Više... Vaš Komentar Top
Zašto Windows OS nema ChatGPT aplikaciju, dok macOS ima?

Datum objave 17.05.2024

Zašto Windows OS nema ChatGPT aplikaciju, dok macOS ima?

Zašto Windows OS nema ChatGPT aplikaciju, dok macOS ima - Draft (1)

OpenAI je predstavio GPT-4o, AI model koji integrira obradu različitih vrsta podataka u jednom modelu. Komunikacija s ovim AI-em je moguća kroz tekst, glas, videozapise i slike, sve u stvarnom vremenu. Unatoč tome što je Microsoft uložio 10 milijardi dolara u OpenAI i postao većinski dioničar, tvrtka je iznenadila mnoge lansiranjem ChatGPT aplikacije isključivo za macOS. Ova odluka je izazvala brojna pitanja i nedoumice.

Glavna tehnološka direktorica OpenAI-ja, Mira Murati, objasnila je da je prioritet tvrtke raspodijeliti resurse prema broju korisnika. Njena izjava se može interpretirati na dva načina:

 • OpenAI pretpostavlja da će korisnici Applea favorizirati izvorne aplikacije u odnosu na web verzije, što nije nužno slučaj s korisnicima Windowsa.
 • Možda OpenAI-jevi korisnici na macOS-u nadmašuju one na Windows platformi, iako Microsoft ima dominantan udio na tržištu stolnih OS-ova s preko 70 %, dok macOS ima samo 15 %.

Zašto Windows OS nema ChatGPT aplikaciju, dok macOS ima - Draft (2)

ChatGPT i Claude 3: Usporedba velikih jezičnih modela u neformalnom obliku

Je li ChatGPT bolji od Copilota ili ipak nije?

Bez obzira na interpretaciju, ova situacija može biti neugodna za Microsoft, pogotovo s obzirom na njihove napore da promoviraju Windows kao platformu za umjetnu inteligenciju i korištenje OpenAI tehnologije u vlastitim uslugama poput Copilota. Trenutno su korisnicima Windowsa dostupne dvije opcije: korištenje ChatGPT-a putem web preglednika ili Microsoft Copilota, koji koristi OpenAI-jevu GPT snagu. Važno je napomenuti da Copilot i ChatGPT nisu identični – Microsoft kontrolira GPT iskustvo u Copilotu, a ne OpenAI. Dodatno, ChatGPT se ažurira novim OpenAI tehnologijama prije Copilota na Windowsima.

Zašto Windows OS nema ChatGPT aplikaciju, dok macOS ima - Draft (3)

Postoji i mogućnost da Microsoft nije želio da OpenAI lansira ChatGPT aplikaciju za Windows zbog nadolazećeg ažuriranja Windows 11 24H2, AI Explorera. Prema izvješćima, AI Explorer će imati slične funkcionalnosti kao i Mac aplikacija, uključujući snimanje zaslona i pretraživanje tih aktivnosti u vremenskoj traci korištenjem prirodnog jezika.

S obzirom na ove događaje, postavlja se pitanje hoće li uopće biti potrebna ChatGPT aplikacija za Windows nakon nove nadogradnje?

Više... Vaš Komentar Top
Kako aktivirati Googleovu novu mrežu – Pronađi moj uređaj

Datum objave 17.05.2024

Kako aktivirati Googleovu novu mrežu - Pronađi moj uređaj

Google_pronadi_moj_uredaj_aktivacija

Mreža Pronađi moj uređaj ( Find My Device) ne samo da objedinjuje mobilne telefone registrirane na našem Google računu, već i NFC i GPS oznake kao različite alternative Appleovim AirTagovima. Kada je Google prošlog mjeseca pokrenuo ovu svoju mrežu, rekao je da će prvo biti dostupna u SAD-u i Kanadi, a zatimna Android uređajima širom svijeta koji imaju najmanje Android 9 inačicu sustava. I ovaj trenutak velikog uvođenja je došao.

 

Ako još niste dobili obavijest na uređaj o nadogradnji, samo je pitanje vremena, a ako jeste ili kada ju dobijete trebate napraviti slijedeće:

Google_pronadi_moj_uredaj Google_pronadi_moj_uredaj_obavijest

Idite na Postavke odaberite Google i potom Pronađi moj uređaj ( izbornik možete pronaći i pomoću tražilice postavki)

Google_pronadi_moj_uredaj_izvanmrezni

Pronađi izvan mrežne uređaje → odaberite posljednje dvije opcije s izbornika: Mreža dostupna u područjima s velikim prometom ili Mreža dostupna u svim područjima.

Google_pronadi_moj_uredaj_mreza_u_svim_podrucjima

Preporučamo odabrati Mreža dostupna u svim područjima jer ćete imati više mogućnosti za pronalaženje uređaja.

Zaboravite na stres gubitka! Googleova proširena značajka Pronađi moj uređaj sada je aktivna i bez internetske veze

Google aplikacija Pronađi moj uređaj dobiva novu ikonu

Google_pronadi_moj_uredaj_ne_zelite

Ako ne želite biti dio ove pretraživačke mreže, možete jednostavno onemogućiti mogućnost, ali vaš izgubljen, zametnut ili ukraden uređaj nećete moći pronaći izvan mreže.

Nakon što aktivirate novu mrežu za pretraživanje, vaš će Android uređaj spremiti lokacije onih uređaja koje ima u blizini kako bi ih poslao vlasnicima u slučaju da se izgube ili ukradu. Sve lokacije su šifrirane, kao i veze za prijenos lokacije. Kao i prije, Google će nastaviti spremati povijest lokacija ili vremensku traku na vaš korisnički račun.

Više... Vaš Komentar Top
Kako oporaviti podatke iz pokvarenog RAID polja

Datum objave 15.05.2024

Kako oporaviti podatke iz pokvarenog RAID polja

raid_2024_1

Tvrtke rade s velikom količinom povjerljivih podataka koji zahtijevaju posebna rješenja za pohranu kao što su RAID polja ili poslužitelji. RAID polje je složeno rješenje za pohranu koje koristi više HDD-ova ili SSD-ova.

RAID poslužitelji izgrađeni su na nekoliko parametara, kao što su konfiguracija niza, broj pogona, paritet, veličina bloka/trake, itd. Ovi su parametri korisni prilikom ponovne izgradnje pokvarenog RAID polja za oporavak podataka.

Prije korištenja RAID oporavka iz pokvarenog RAID polja, dajmo kratki pregled RAID tehnologije.

Što je RAID polje?

RAID, ili redundantni niz neovisnih diskova, složen je skup pogona povezanih u određenu konfiguraciju kako bi se zadovoljili zahtjevi za pohranu podataka, dostupnost podataka i performanse. Ova postavka prvenstveno se koristi za buduću skalabilnost pohrane, sigurnost podataka i redundantnost u slučaju gubitka podataka.
Različite RAID konfiguracije koriste se na više domena. Međutim, najčešće korištene konfiguracije su RAID 0, 1, 5 i 6.

Razlozi kvara RAID polja

Brojne tvrtke koriste RAID nizove za upravljanje i pohranu svojih podataka. Ponekad RAID pogoni zakažu, što rezultira poslužiteljem koji se ne može pokrenuti, nedostupnim podacima itd. U takvom scenariju možete započeti oporavak RAID pogona ponovnom izgradnjom niza.

RAID polje je poznato po svojoj pouzdanoj i sigurnoj arhitekturi. Stoga se koristi za pohranu kritičnih podataka. Ali, na kraju dana, RAID polje također može zakazati. Evo nekoliko razloga koji mogu dovesti do kvara RAID polja –

 • Korupcija diska
 • Naglo gašenje poslužitelja
 • Nepostojanje RAID particija
 • Pad poslužitelja
 • Neočekivani gubitak struje
 • Neispravan RAID kontroler
 • Pogreške čitanja diska ili URE
 • DDoS napad
 • Neispravna ponovna izgradnja RAID-a

Oporavite podatke iz pokvarenog RAID polja

Kada se RAID niz pokvari ili ošteti, RAID volumen postaje nedostupan, a podaci se gube. Jedina opcija u ovom scenariju je rekonstruirati ili ponovno izgraditi konfiguraciju RAID-a za vraćanje izgubljenih podataka. Međutim, nije tako jednostavno kao što se čini.

Oporavak RAID-a ovisi o toleranciji grešaka RAID polja. Jednostavno rečeno, tolerancija grešaka označava količinu kvarova na disku koje RAID polje može podnijeti. RAID 0 i RAID 1 nemaju toleranciju na pogreške, dok RAID 5 ima toleranciju na pogreške od 1 diska, a RAID 6 ima 2.

Ako je kvar diska unutar tolerancije greške pokvarenog RAID niza i RAID kontroler dopušta zamjenu bez rada, tada se rezervni ili diskovi koji se mogu zamjenjivati bez rada mogu koristiti za ponovnu izgradnju pokvarenog RAID poslužitelja i zatim izvođenje oporavka RAID volumena.

Rješenje na jednom mjestu za oporavak RAID-a

Gornji postupak nije nešto što bilo tko može lako izvesti. Postoje šanse za oštećenje podataka ili pogreške tijekom izvođenja zamjene pogona bez prekidanja.
Stoga, kako biste izbjegli takve situacije i kasniji gubitak podataka, uzmite pomoć naprednog softvera za oporavak RAID podataka kao što je Stellar Data Recovery Technician. To je moćan alat koji čini oporavak RAID 0, RAID 5 RAID 6 i Hybrid RAID (10,50 &60) vrlo jednostavnim i lakim—čak i ako ne znate ili se ne sjećate RAID parametara.

Ovaj softver omogućuje korisnicima ponovnu izgradnju virtualnih RAID polja koristeći vjerojatne parametre za oporavak podataka iz pokvarenog RAID polja. Također se može oporaviti od SSD RAID polja i formatiranih RAID polja. Također je sposoban izvršiti oporavak izbrisane RAID particije i RAID konfiguriranog NAS-a.

Ovaj softver pomaže oporaviti RAID polje u sljedećim scenarijima:

 • Logički neispravan, oštećen, nedostupan i formatiran RAID
 • Pokvareno RAID polje kao rezultat DDoS napada ili infekcije virusom
 • Izbrisani ili nedostajući RAID volumeni ili particije

Prije nego nastavite:

 • Prestanite koristiti pokvareni RAID niz, jer produljena uporaba može dovesti do prepisivanja podataka, što može dovesti do trajnog gubitka podataka.
 • Odspojite tvrde diskove iz raid rack-a.
 • Preuzmite i instalirajte Stellar Data Recovery Technician s njegove službene web stranice.

Nakon što učinite gore navedeno, slijedite dolje navedene korake za ponovnu izgradnju i oporavak podataka iz pokvarenog RAID polja.

 • Pokrenite Stellar Data Recovery Technician.
 • Na početnom zaslonu označite vrstu podataka koje želite vratiti. Prema zadanim postavkama označeni su Svi podaci i označeni su svi potvrdni okviri. Kliknite Dalje nakon što ste dovršili svoj izbor.

raid_2024_2

 • Na sljedećem ekranu označite opciju ‘RAID Recovery‘ na dnu i kliknite na Skeniraj.

raid_2024_3

 • Otvorit će se novi prozor ‘RAID Reconstruction‘. Slijedite sljedeće korake navedenim redoslijedom:
  • Odaberite između RAID 0, RAID 5 ili RAID 6 na vrhu prozora.
  • U odjeljku “Odaberite tvrde diskove za rekonstrukciju RAID-a“, odaberite nedostajuće tvrde diskove i kliknite na “>” da biste ih dodali u odjeljku “Premjestite tvrde diskove gore/dolje za redoslijed diskova“. U ovoj fazi možete ukloniti bilo koji tvrdi disk klikom na tipku ‘<‘.
  • U odjeljku ‘Pomicanje tvrdih diskova gore/dolje za redoslijed diskova’, postavite pogone redom pomoću gumba GORE i DOLJE.
  • Ispod ovoga, u odjeljku “Odabir parametara RAID-a“, odaberite pojedinosti za različite parametre pomoću odgovarajućih padajućih izbornika. Napomena – Ako ne znate parametre, možete provjeriti ‘Ne znam početni sektor pogona. Potvrdni okvir Prikaži popis vjerojatnih početnih sektora. Ispod njega odaberite vrijednost za “Odaberi jedan ili više vjerojatnih početnih sektora” koristeći njegov padajući izbornik.
  • Kliknite na Build RAID.

raid_2024_4

 • Softver će započeti s izgradnjom RAID-a, a jedan RAID volumen bit će prikazan kao jedan volumen na zaslonu ‘Selected Constructed RAID‘. Odaberite ga i kliknite gumb “Prikaži popis svezaka (show volume list)” za popis svih pronađenih svezaka.

raid_2024_5

 • Odaberite RAID volumen s kojeg želite vratiti izgubljene podatke i kliknite na Skeniraj.

raid_2024_6

Napomena – Ako volumen nije na popisu, odaberite ‘Physical Disk‘ i kliknite na Scan za traženje izgubljenih volumena. U ovom slučaju možete izvršiti i neobrađeni oporavak. Ako niste zadovoljni prikazanom RAID 6 verzijom, možete kliknuti Reconstruct RAID za ponovno pokretanje procesa ponovne izgradnje RAID-a.

 • Nakon završetka procesa skeniranja, izlistat će se sve vraćene datoteke. Možete pregledati potrebne datoteke, a zatim kliknite gumb Oporavi kako biste ih spremili na željenu lokaciju, koja bi trebala biti zaseban vanjski pogon za pohranu.
 • Napomena – Ako ne možete vidjeti potrebne datoteke nakon izvođenja brzog skeniranja, možete izvršiti i dubinsko skeniranje klikom na gumb “Kliknite ovdje” u prozoru za pregled kako biste pronašli potrebne datoteke.

Zaključak

RAID niz složen je raspored višestrukih diskova povezanih pomoću kontrolera za pohranu podataka. Kao uređaj za pohranu, sklon je kvaru ili oštećenju iz brojnih razloga kao što su gubitak struje, naglo gašenje poslužitelja, kvar hardvera, ljudske pogreške, DDoS ili napadi zlonamjernog softvera itd.

Shvaćamo koliko je zabrinjavajuće imati neispravan RAID niz s nedostupnim podacima. Međutim, koristeći gore spomenuti specijalizirani softver za oporavak RAID-a, možete brzo obnoviti i oporaviti podatke iz neispravnog ili pokvarenog RAID polja u nekoliko klikova.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Godeal24 slavljenička rasprodaja: Veliki popusti na Office 2021, Windowse i još toga. Do 90% sniženja! Office 2021 Pro kreće od 17,25 € po računalu!

Datum objave 15.05.2024

Godeal24 slavljenička rasprodaja: Veliki popusti na Office 2021, Windowse i još toga. Do 90% sniženja! Office 2021 Pro kreće od 17,25 € po računalu!

Godeal24 slavi svoju četvrtu godišnjicu izvrsnom rasprodajom koja nudi posebne cijene za MS licence kroz Godeal24’s 4th Anniversary Sale. Rasprodaja, koja traje od 19. do 26. svibnja, također uključuje pakete s više ključeva. Nabavite doživotnu MS Office Professional 2021 licencu za samo 27,25 € dok je originalna cijena 439,99 USD. Godeal24 će vam uštedjeti više od 90%. Za tvrtku ili obitelj mnogo je prikladniji Office 2021 Pro ključ za 5 računala koji nudi Office 2021 Professional za samo 17,25€ po računalu! Snažni Office 2021 treba podršku Windows OS-a da bi ispunio očekivanja! Ako još uvijek koristite stariju verziju OS-a, iskoristite ovu ponudu i kupite najnoviji Windows 11 Pro po ludo niskoj cijeni od 13,25 €. Ako ste razmišljali o doživotnom paketu i Windows OS-u, ovo je sjajan način da zadržite više novca u džepu. Vremenski ograničena ponuda traje samo kratko vrijeme pa požurite! Tim korisničke službe 7/24 ponudit će vam besplatnu pomoć kada naiđete na probleme!

240507-720p-gd24-€

Podignite produktivnost po niskoj cijeni! Vremenski ograničena ponuda!

Na zadovoljavajte se običnim – prihvatite nevjerojatno s Windowsima 11 Pro!

Nabavite svoj povoljan paket proizvoda danas! (kupon kod “SGO62″)

Fantastična prodaja od koje će vam se vilica objestiti! Nevjerojatno dobar posao!

Do 50% popusta na još Windows i Office verzija! (coupon code ” “SGO50″)

Najprikladniji način za dobivanje alata je Godeal24. Ispravni ključevi i profesionalna korisnička služba čine vašu kupnju bezbrižnom!

Praktični računalni alat:

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_valentinovo_2024_1

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_valentinovo_2024_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_valentinovo_2024_3

Tko je Godeal24?

Kao što je navedeno, Godeal24 je globalni distributer računalnog softvera s vrlo agresivnom cjenovnom politikom. Dakle, bilo da ste slobodni kreator sadržaja ili vam je potreban softver za uređivanje videa i slika, ili želite ojačati sigurnost svog računala antivirusnim softverom, pozivamo vas da pogledate sve ponude Godeal24: sigurno ćete pronaći ono što želite traže. Na Godeal24 jamči se da je softver 100% autentičan. Stranica je 100% sigurna, a primitak ključa vrši se odmah putem e-pošte nakon plaćanja. Godeal24 obećava da nudi 24/7 profesionalnu tehničku podršku i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
IBM izdaje model otvorenog koda Granite Code, nadmašujući Googleov model u programskim zadacima

Datum objave 15.05.2024

IBM izdaje model otvorenog koda Granite Code, nadmašujući Googleov model u programskim zadacima

IBM izdaje model otvorenog koda Granite Code, nadmašujući Googleov model u programskim zadacima

IBM je nedavno objavio skup modela otvorenog koda pod nazivom Granite Code, dizajnirani da pomognu tvrtkama da ostvare razne zadatke razvoja softvera i istaknu se u mjerilima. Ne samo da ovi modeli nadmašuju neke od većih konkurenata otvorenog koda, već pokazuju i snažne performanse u programskim zadacima.

Granite Code podijeljen je na osnovni model i vođeni model. Svaki ima četiri varijante različitih skala u rasponu od 30 do 34 milijarde parametara. Ovi modeli imaju relativno kratke kontekstne prozore. Primjerice jedan od njih ima kontekstni prozor od samo 128K što ograničava njegovu učinkovitost kada je u pitanju sadržavanje savjeta kao što su određeni dokumenti ili vlastita baza kodova. Međutim, IBM radi na verziji s većim kontekstualnim prozorom.

Granite Code_1

Obuka osnovnog modela podijeljena je u dvije faze. Prva faza je obučena pomoću 3-4 bilijuna tokena iz 116 programskih jezika za izgradnju širokog razumijevanja. U prvoj fazi modeli se dodatno obučavaju pomoću 500 milijardi markera iz visokokvalitetnog koda i podataka na prirodnom jeziku kako bi se ojačale mogućnosti logičkog zaključivanja. Vođeni modeli stvaraju se poboljšanjem temeljnog modela filtriranjem zapisima o izvršavanju, s uputama na prirodnom jeziku i sintezom generiranih skupova podataka koda.

Granite Code_2

Dosadašnji testovi pokazali su da Granite Code modeli nadmašuju sve razmjere i mjerila u više referentnih vrijednosti uključujući sintezu koda, ispravljanje pogrešaka, tumačenje, uređivanje i zaključivanje.

Većina podataka o vježbanju za ove modele dolazi iz očišćenog GitHub seta, StarCoderData i drugih javno dostupnih baza kodova. To je važno jer trenutno postoji niz tužbi protiv drugih tipova kodova ključujući i sam GitHub zbog navodnog kršenja autorskih prava podataka o obuci.

Granite Code_3

IBM planira redovito ažurirati ove modele. Uskoro dolaze specijalizirane verzije s većim kontekstnim prozorima te za Python i Javu. Granite Code modeli dostupni su na Hugging FaceGitHub i također su dio IBM-ove watsonx enterprise platforme.

Više... Vaš Komentar Top
Održana regionalna konferencija – Sigurna digitalna budućnost

Datum objave 15.05.2024

Održana regionalna konferencija - Sigurna digitalna budućnost

Održana regionalna konferencija - Sigurna digitalna budućnost

Na regionalnoj konferencij – Sigurna digitalna budućnost, glavna tema bila je Cybersecurity izazovi u eri novih zakonskih regulativa – NIS2 & DORA.
Prisustvovalo je preko 200 sudionika koji su imali priliku poslušati 12 zanimljivih predavanja kroz 2 tracka (business i technical) kao i panel na kojem su sudjelovali vrhunskih regionalnih stručnjaka iz kibernetičke sigurnosti koji su aktualizirali jedan od najhitnijih izazova našeg vremena — budućnost digitalne sigurnosti.

Događaj je započeo s uvodnim obraćanjem gospodina Hrvoja Živka, voditelja odjela Cloud i Software u M SAN Grupi, nakon čega je uslijedilo zapaženo predavanje Centra za Kibernetičku Sigurnost SOA-e, pružajući detaljni uvid u NIS2 Zakon o kibernetičkoj sigurnosti i njegove aktualne implikacije.

Tijekom dana, predavači iz niza tvrtki predstavili su svoja rješenja i najnovije tehnološke mogućnosti zaštite poslovanja: Ivan Petrović iz IBM-a, Igor Pavleković iz Microsofta, Tomislav Lukačević iz Selectiuma, Hrvoje Stanilović i MIcheal Flynt iz IBM-a, Gabrijela Vratarić iz Citusa, Milan Kojić iz Kasperskog, Tomislav Bronzin iz Citusa, Feđa Oručević iz Alem sistema, Tonči Kaleb iz ISACA, Tomislav Loparić iz Veeama, Aleksandar Živković iz KimTeca.

Kroz interaktivnu panel diskusiju otvoreno se pričalo o izazovima zaštite podataka, procjeni rizika te strategijama za povećanje produktivnosti. Među panelistima bili su Silvana Tomić Rotim (Lead Auditor) iz tvrtke ZIH, Hrvoje Pavičićem (Security Business Lead South East Europe) iz tvrtke IBM uz  same predavače na konferenciji.

Više... Vaš Komentar Top
Lenovo i Motorola dobili ban u Njemačkoj – uklonili uređaje sa polica

Datum objave 15.05.2024

Lenovo i Motorola dobili ban u Njemačkoj - uklonili uređaje sa polica

Opasno se zahuktava zabrana (3)

InterDigital, američka tehnološka tvrtka sa sjedištem u Delawareu, objavila je preliminarnu presudu njemačkog Regionalnog suda u Münchenu, u kojoj se navodi da tvrtka Lenovo i povezana podružnici za mobilne telefone Motorola Mobility, više ne smiju prodavati uređaje u Njemačkoj. To uključuje sve Motorola pametne telefone, kao i sva prijenosna računala s omogućenom mobilnom mrežom, hibridne uređaje prijenosna računala / tablete, stolna računala i radne stanice, kao i tablete. Trgovci na malo mogu nastaviti prodavati dok im zalihe ne budu prazne, ali Lenovo i Motorola moraju uklonili uređaje sa svojih polica. Osim toga, moraju platiti štetu.

Razlog je kršenje patenata u vezi s takozvanim WWAN (Wireless Wide Area Network) modulom koji sadrži tehnologiju potrebnu za pristup internetu putem mobilnih 4G i 5G mreža. Sud smatrao da su Lenovo i Motorola Mobility povrijedili prava InterDigitala i načela FRAND-a (“Pošteno, razumno i nediskriminirajuće”), koja osiguravaju da nositelji licence primaju pravednu nadoknadu. Međutim, ne postoji jedinstvena definicija FRAND-a koja vrijedi u cijeloj Europi.

Sama presuda, za razliku od one oko patenta protiv tehnološke tvrtke Samsung, već je u provedbi, jer je InterDigital položio potrebnu jamčevinu od četiri milijuna eura. Istodobno, Lenovo je najavio žalbu na odluku suda, nadajući se poništenju presude. Ali u međuvremenu mogu se i dogovoriti, kao što je to često bio slučaj nakon takvih odluka o patentima.

Motorola pametni telefoni imaju tržišni udio od oko pet posto u cijeloj Europi.  Najnoviji model je Edge 50. No i njegove prodaje u DE do daljnjega neće biti.

Više... Vaš Komentar Top
Jack Dorsey odstupio iz Bluesky Upravnog odbora, a mreža dobiva nove značajke

Datum objave 15.05.2024

Jack Dorsey odstupio iz Bluesky Upravnog odbora, a mreža dobiva nove značajke

Jack Dorsey odstupio iz Bluesky Upravnog odbora, a mreža dobiva nove značajke

Bluesky društvena mreža trebala je postati alternativa za brojne nezadovoljne korisnike Twitter platforme nakon što se našla u poslovnom carstvu Elona Muska. Pokrenuta je uz pomoć suosnivača Twittera – Jacka Dorseya koji se također nije slagao s Muskovim poslovnim potezima radikalne transformacije platforme.

Međutim, Jack Dorsey je upravo ovih dana dao ostavku u Upravnom odboru Blueskyja rekavši da se na isti način nosi s istim problemima kao i nekada Twitter. Pri tome navodi da je Bluesky postala neovisna tvrtka s upravnim odborom, dionicama itd., a ne infrastruktura otvorenog koda koju ne kontrolira niti jedna osoba ili entitet.

Podsjetimo Bluesky platforma izvorno se širila korisnicima samo zahvaljujući sustavu liste čekanja i ograničenom broju dostupnih pozivnica, a ove godine postala otvorena za svakoga. Ima otprilike 5,6 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. U odnosu na neke druge platforme jedna velika razlika je u tome što programeri aplikacije imaju za cilj pružiti korisnicima “algoritamski izbor”, što bi im omogućilo da odaberu kako će se sadržaj unositi na njihove zaslone, umjesto algoritma koji odgovara svima koji kontroliraju programeri aplikacija.

Paul Frazee, inženjer protokola u Blueskyju, tvrdi da sama necenzurirana platforma ne može postojati i da App Store, regulatori i korisnici nikada neće prihvatiti popularnost takve platforme.

Je li Dorseyjev odlazak dobar za platformu ili nije vrijeme će pokazati, ali unatoč tome, nova društvena mreža ima svoj život. Prema najnovijem izvješću, trenutačno su u pripremi privatni razgovori. Bit će ponuđena samo osnovna verzija za komunikaciju između dva korisnika, ali nije jasno hoće li to biti vrsta s end-to-end enkripcijom. Postojat će postavke i tko može započeti razgovor. U bliskoj budućnosti bit će dodana mogućnost prijenosa vlastitih animiranih GIF slika i videozapisa.

Odjeljak Discovery, koji se koristi za otkrivanje sadržaja, dodaje novu precizniju postavku za postaviti ono što korisnik želi vidjeti. Primjerice, onemogućiti odgovore ili uključiti mogućnost prikaza sadržaja s računa koji se prate.

Istodobno se za platformu najavljuju novi modaliteti za blokiranje ili ograničavanje uznemirujućih ponašanja i OAuth, mogućnost korištenja vjerodajnica za prijavu za upotrebu s uslugama i aplikacijama trećih strana. Dakle, ista značajka kao i prijava s Facebookom ili Googleom na nekim web-lokacijama ili aplikacijama. Samo pitanje je hoće li biti interesa.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 7 minuta

Pametni satovi

Objavljeno prije 18 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 19 minuta

Automobili

Objavljeno prije 48 minuta

A1 - ex B.net

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti