Zašto GPT-4 više nije open source

Datum objave 19.03.2023 - Sanja Ledinek

Zašto GPT-4 više nije open source

Zašto GPT-4 više nije open source

Zašto GPT-4 više nije open source

Konferencija oko GPT-4 bila je kao smanjena verzija Appleove, naglašavajući funkciju ispred tehnologije. Suosnivač i predsjednik OpenAI-ja Greg Brockman demonstrirao je GPT-4 na lako razumljiv i duhovit način i gotovo nije spomenuo tehničke detalje o materijalima korištenim za treniranje modela, troškovima energije ili specifičnom hardveru ili metodama korištenim za njegovu izradu.

Zašto je OpenAI postao tajanstven

Da, GPT model umjetne inteligencije dugo je ostao otvoren kod. Počevši od GPT-3 to se je promijenilo. Modeli više nisu otvoreni. Mnogi su izrazili razočaranje ovom činjenicom i kritizirali su odluku jer bi mogla dovesti do centralizacije moći u svijetu umjetne inteligencije.

intervjuu, glavni znanstvenik i suosnivač OpenAI-ja- Ilya Sutskever, objasnio je ovaj pristup. Glavni razlog je zabrinutost oko sigurnosti. Ovi GPT modeli su vrlo jaki i bit će jači. Na neki način, ako netko želi lako je napraviti puno štete s ovim modelima i koristiti u loše svrhe te nanošenje štete drugima. Stoga je ključno regulirati dostupnost informacija kako bi se smanjili rizici povezani s određenim modelima.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je GPT-4 učio, koliko je jak i pametan?

OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Još jedan razlog zbog kojeg neki sugeriraju da OpenAI skriva pojedinosti o tome kako je GPT-4 izgrađen je pravna odgovornost.

Jezični modeli umjetne inteligencije treniraju se na ogromnim tekstualnim skupovima podataka, od kojih su mnogi preuzeti izravno s weba i mogu uključivati materijal zaštićen autorskim pravima.

Sudeći prema ograničenim informacijama koje je OpenAI objavio na različitim kanalima, metoda obuke modela GPT-4 nije se bitno promijenila, a velika logika je još uvijek prethodna obuka plus fino podešavanje.

Više... Vaš Komentar Top
Veliki pritisak EU tjera Apple na promjene. Hoće li pristati na kompromis?

Datum objave 19.03.2023

Veliki pritisak EU tjera Apple na promjene. Hoće li pristati na kompromis?

Veliki pritisak EU tjera Apple na promjene_

Jedna od najbitnijih promjena u seriji iPhone 15 ove jeseni je zamjena USB-C sučelja. Međutim, otkriveno je da Apple nastavljaju održavati enkripciju, odnosno potrebu za MFI (Made for iPhone) autentifikacijom. Bez MFI certifikacije, brzina prijenosa podataka i punjenje bit će ograničeni.

Ali Europska unija se očito pripremila za to i poduzela dvije mjere kako bi od Applea zahtijevala usklađenost. Jedna je da se mora pridržavati PD sporazuma i minimalna snaga punjenja mora biti 15 W.  Druga je da nema umjetnog ograničavanja snage punjenja. Primjerice ako USB-C podatkovni kabel s Apple certifikatom dosegne 30 W,  tada moraju  dopustiti da ima istu snagu punjenja podatkovni kabel treće strane. Ako Apple pokuša dalje inzistirati na MFI certifikatima, EU je spremna izdati vrtoglavo visoku kaznu.

Eto, sada se čini da je Apple u neizvjesnoj situaciji. Posao s dodatnom opremom donio im je desetke milijardi dolara prihoda. Dobit ovog dijela poslovanja je tolika da je godinama inzistirao na korištenju Lighting sučelja iako je dugo kasnilo za vremenom.

PROČITAJTE JOŠ

Apple Watch 8 recenzija

Apple iPhone 14 recenzija

Apple iPhone 14 Pro recenzija

Međutim, mnogi nagađaju da bi pod velikim pritiskom Apple mogao jednostavno otkazati žično punjenje i podržati samo bežično punjenje, tako da može zaobići europska ograničenja. Nije nemoguće da Apple to učini. Također budući da svaki zakon ima neku rupu, pa tako i ovaj o punjačima, Apple će ga se pridržavati tako da neće ograničiti snagu punjenja, ali kada je u pitanju prijenos podataka, MFI autentifikacija ostaje aktivna.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 pomaže korisnicima – ne zamjenjuje ih! Svi detalji.

Datum objave 19.03.2023

Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 pomaže korisnicima - ne zamjenjuje ih! Svi detalji.

Microsoft ima manjak internog AI hardvera i  prisiljen je nametnuti kvote

Microsofta je najavio unijeti snagu nove generacije umjetne inteligencije u svoje poznate alate za produktivnost. Demonstrirali su AI alat Copilot (Kopilot), koji se može koristiti u aplikacijama kao što su Word, Excel i PowerPoint u paketu Office 365.

Microsoft Copilot (Kopilot) kombinira snagu velikih jezičnih modela (LLM) s poslovnim podacima i aplikacijama kako bi pomogao korisnicima da oslobode kreativnost, otključaju produktivnost i nadograde razne vještine.

Baby boom generacija i Milenijalaci vjerojatno se sjećaju “velike spajalice sa očima” tzv. Clippyja u paketu Office 97, koja je povremeno davala neke prijedloga za revizije dokumenata . Sada je ponovno oživjela i rekonstruirana AI GPT-4 tehnologijom te preimenovana u Kopilota, u biti chat robota. Pojavljuje se na bočnoj traci u Wordu, PowerPointu, Excelu, Outlooku i Teamsu.

Što Kopilot donosi pojedinim aplikacijama

Word

Kopilot u Wordu daje prvi nacrt za uređivanje i ponavljanje štedeći sate u pisanju, traženju izvora i vremenu uređivanja. Može izraditi dokumente ili članke, prema uputama, a korisnici mogu uređivati tekst koji generira. Čak može pomoći da se ispravno shvati ton članka i dati razne prijedloge. Na korisnicima je da odaberu hoće li ton biti profesionalan, entuzijastičan ili ležeran. Alternativno, može poboljšati pisanje, predlažući načine za jačanje argumenata ili uklanjanje nedosljednosti. Istodobno, možete pozvati i drugi softver u Wordu, kao što je OneNote, i dopustiti da pomogne da se napiše esej na temelju materijala.

Outlook

Pomaže u sveobuhvatnom upravljanju poštanskim sandučićima oslobađajući korisnike da troše vrijeme na stvarnu komunikaciju. Osim toga, može automatski sažeti ključne točke e-pošte i pomoći u odgovaranju na sadržaj, očistite pristiglu poštu za nekoliko minuta, a ne sati.

Excel

Pomaže korisnicima da steknu uvide, identificiraju trendove i kreiraju vizualizacije podataka profesionalnog stila u roku od nekoliko minuta. Može dodatno analizirati promjene podataka, i predvidjeti utjecaj trendova podataka ili napraviti Excel na temelju sadržaja Worda, dati prijedloge formula na temelju pitanja i generirati nove modele.

PowerPoint

Kopilot u PowerPointu pretvara ideje u dizajnirane prezentacije pomoću naredbi prirodnog jezika. Pomaže stvarati prezentacije jednostavnim upitom, dodavanjem relevantnog sadržaja iz dokumenta kao što je Word i dodati bogatije stilove predložaka ili sadržaj animacije.

Timovi

Kopilot u timovima poboljšava produktivnost sastanaka dajući sažetke ključnih točaka rasprave i zadataka u stvarnom vremenu izravno iz konteksta razgovora. Može pružiti podsjetnike na sastanke, informacije o nadolazećim sastancima prije sastanka, istaknuti točke u kojima su se sudionici složili ili gdje nisu oko tema, koje su odluke donesene i koji su sljedeći koraci, pa čak prikazati na ono što se moglo propustiti ako se kasnije pridružuje sastanku. Kada se radi o timskom radu informacije se mogu sinkronizirati u bilo kojem trenutku, bilo da se radi o ažuriranjima projekta, promjenama u osoblju tvrtke ili čak o tome koji se kolege vraćaju s godišnjeg odmora ili bolovanja.

Power Platform

U Power Platformi Kopilot omogućuje programerima svih razina vještina da učinkovitije kreiraju korisničke usluge i ubrzaju popularizaciju uzoraka dizajna s niskim kodom ili bez koda uvođenjem dvije nove mogućnosti u Power Apps i Power Virtual Agents.

Poslovni chat ( Business Chat)

U isto vrijeme, Microsoft je najavio i novo iskustvo – Business Chat. Okuplja podatke iz dokumenata, prezentacija, e-pošte, kalendara, bilješki i kontakata za pomoć pri sažimanju čavrljanja, sastavljanju e-poruka, pronalaženju ključnih datuma i pisanju planova iz drugih projektnih datoteka.

Tajanstveni Microsoft Graph

U ovom sustavu postoji i Microsoft Graph. Tehnički govoreći, to je API koji omogućava da aplikacije I Kopilot mogu “vidjeti” e-poštu, kalendar, datoteke, obrasce korištenja i druge informacije pohranjene u Microsoftovom oblaku. Ovo su vrlo vrijedne pozadinske informacije za generativne AI alate.

Primjerice, ako korisnik želi da Word napiše tekst na temelju podataka u računalu, Kopilot će proslijediti ovu naredbu Microsoft Graphu, dohvatiti sav kontekst i podatke, a zatim sastaviti upit koji će se automatski poslati GPT-4. Generirani rezultati zatim se prosljeđuju u Microsoft Graph za dodatne provjere sukladnosti prije nego što se rezultati i naredbe pošalju natrag u Word.
Što je s točnošću generiranja dokumenata

Kopilot može biti neprecizan, kao i drugi generatori AI sadržaja, podložan je činjeničnim pogreškama i drugim čudnim pogreškama (koje se često nazivaju “aluzija”). Zato bi korisnici trebali svaki dokument pregledati, provjeriti i prilagoditi sadržaj na temelju svoje stručnosti. Klijenti mogu odlučiti što će zadržati, modificirati ili odbaciti.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft ima manjak internog AI hardvera i prisiljen je nametnuti kvote

Microsoft će ispuniti AI Bing oglasima

Microsoft integrirao “moćniju” verziju ChatGPT-a u Bing i Edge

Pitanje sigurnosti

Što se tiče sigurnosti podataka i privatnosti, Microsoft izvješćuje da Copilot integriran u Microsoft 365 poštuje sigurnosne sustave i postavke privatnosti koje pruža tvrtka s obzirom na upravljane račune svojih zaposlenika.

Kada bi Microsoft Office 365 Copilot AI s GPT-4 mogao postati općenito dostupan korisnicima

Naravno, poput Googlea, Microsoft nije otvorio ove značajke i samo je otvorio interno testiranje za 20 tvrtki. Očekuje se da će biti otvoren za više njih u sljedećih nekoliko mjeseci, kao i dostupno više detalja te cijene koje će biti “visoke” kao plaćeni dodatak pretplatničkoj naknadi za Office 365.

Više... Vaš Komentar Top
Kako je GPT-4 učio, koliko je jak i pametan?

Datum objave 17.03.2023

Kako je GPT-4 učio, koliko je jak i pametan?

Kako je GPT-4 učio, koliko je jak i pametan

OpenAI je najavio četvrtu verziju velikog jezičnog modela(LLM) GPT-4 (Generative Pre-trained Transformer) koji uči strojeve da razgovaraju, komuniciraju i stvaraju poput ljudi.

gpt4_prijava

Obuka GPT-4 uz pregled ključnih riječi, programa klasifikacije za identificiranje i brisanje pornografskih informacija u podacima završena je u kolovozu prošle godine. Ostatak vremena trošio se na fino podešavanje, nadogradnju i uklanjanje stvaranja opasnog sadržaja. Angažirano je više od 50 stručnjaka iz područja rizika usklađivanja umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, biološkog rizika, povjerenja i sigurnosti te međunarodne sigurnosti kako bi proveli testiranje ponašanja modela u visokorizičnim područjima. Model je treniran korištenjem Microsoftovog (MSFT.US) Azure, ali nisu objavljene pojedinosti o veličini modela niti hardveru korištenom za treniranje.

gpt4_podrška za 26 jezika

Aspekti u kojima je GPT-4 postigao korak naprijed

 • limit unosa teksta povećan je sa 8000 riječi na preko 25 000 riječi uz mogućnost pretraživanja i analize dokumenata
  podrška za više od 26 različitih jezika (Microsoft Azure Translate)
 • 40 posto veća vjerojatnost da će dati točne odgovore od GPT-3.5 i 82 posto manju vjerojatnost da će odgovoriti na pitanja koja bi trebala biti odbijena.
 • uspješnost rješavanja testa iz prava, matematike, kemije, fizike i drugih predmeta je blizu uspješnosti najboljih učenika. Uzimajući simulirani pravosudni ispit kao primjer, rezultat može se svrstati u prvih 10 posto ispitanika, dok prethodna generacija GPT-3.5 postiže donjih 10 posto.
 • podrška unosa slika i snažna sposobnost njihovog prepoznavanja i razumijevanja te daljnje generiranje tekstualnihi interaktivnih izlaza. Primjerice, na temelju ručno nacrtanih skica u deset sekundi generira kod web stranice

gpt4_skica weba i rezultat

lijevo je rukom nacrtana skica, a desno generirani kod i web stranica

 • pohrana se povećala s prijašnjih 4096 tokena (oko 8000 riječi) na 32768 tokena (oko 64000 riječi), čime može “zapamtiti” više informacija koje korisnik daje u duljem razgovoru te tako bolje razumjeti informacije
 • manja vjerojatnost odgovora na zahtjeve kao što su medicinski savjeti ili samoozljeđivanje itd.
 • dodana je stilska operativnost kako bi korisnici mogli diktirati stil kako bi se do određene mjere prilagodio njihovom iskustvu što poboljšava autentičnost i pouzdanost

gpt4_Uspješnost testa GPT-4 iz prava, matematike, kemije, fizike i drugih predmeta gpt4_više kontroliranih rizika

PROČITAJTE JOŠ

Sam Atman – ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

 gpt4_povećanje limita riječi gpt4_demo analize slike

Ograničenja još uvijek postoje

GPT-4 još uvijek ima ograničenja kao i raniji GPT modeli poput generiranja štetnih prijedloga, pogrešnog koda, netočnih informacija posebno kada korisnici postavljaju pitanja koja su premalena da bi bila uključena u bazu podataka i još uvijek je nemoguće da odgovori budu 100 posto pouzdani. U isto vrijeme, GPT-4 podaci o obuci su od rujna 2021. što znači da nema dovoljno znanja o informacijama nakon ove vremenske točke.

Također, pitanja vezana uz sigurnost prikupljenih podataka i dalje postoje. Nekoliko sati nakon izlaska modela, izraelski startup za kibernetičku sigurnost Adversa AI objavio je post na blogu koji pokazuje kako zaobići OpenAI-jeve filtre sadržaja i natjerati GPT-4 da generira phishing e-poruke, uvredljive opise homoseksualaca i druge poticaje.

No, kao što je OpenAI rekao, predstoji još puno posla, koji korisnici i programeri trebaju kontinuirano testirati, a zajednica graditi, istraživati i pridonositi modelu, kako bi model nastavio činiti sve jačim i jačim.

GPT-4 tri metode pristupa

Pretplatnici ChatGPT Plus od 20 USD mjesečno mogu već isprobati najanoviju onačicu izravno na chat.openai.com dok ostali zainteresirani i programeri trebaju se pridružiti listi čekanja za pristup. Ali budući Microsoftova nova verzija Bing pretraživanja izravno koristi GPT-4, to je još jedan način isprobavanja.

 GPT-4 Developer Livestream

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft ima manjak internog AI hardvera i prisiljen je nametnuti kvote

Datum objave 17.03.2023

Microsoft ima manjak internog AI hardvera i prisiljen je nametnuti kvote

Microsoft ima manjak internog AI hardvera i  prisiljen je nametnuti kvote_1

Microsoft se sprema najaviti paket alata Office 365 koji koristi GPT-4 softver za umjetnu inteligenciju (AI), ali tvrtka se sada suočava s nedostatkom hardvera internih AI poslužitelja raspršenih po podatkovnim centrima koji rade s klasterima GPU čipova za obradu velike količine podataka.

To je navodno prisililo Microsoft da ograniči upotrebu drugih internih timova za razvoj alata za umjetnu inteligenciju kako bi osigurao dovoljno resursa za širenje dometa Bing chatbota temeljenog na GPT-4 i nadolazećem izdanju novog Office čije značajke uključuju sažetke dokumenata umjetne inteligencije, personalizirane prijedloge za pisanje i prijedloge za uređivanje. Kada timovi žele koristiti GPU-e za razvoj novih alata za umjetnu inteligenciju ili testiranje postojećeg softvera za umjetnu inteligenciju, moraju podnijeti poseban zahtjev korporativnom potpredsjedniku i dobiti odobrenje prije nego što mogu koristiti hardver, govore upućeni u to pitanje.

Ovo ograničenje moglo bi biti na snazi sve dok ne bude jasno koliko je onih spremno koristiti svakodnevno ove uslugu. Microsoft kaže da se na sve načine pokušavaju dodati više hardvera potrebnih za AI računalnu snagu, ali svjesni su da ako to ne učini dovoljno brzo, bit će prisiljeni ograničiti Azure OpenAI usluge novim korisnicima.

Microsoft ima manjak internog AI hardvera i  prisiljen je nametnuti kvote

PROČITAJTE JOŠ

ChatGPT stiže u Microsoftov Azure: utjecaj se širi

Microsoft najavio Skype 8.93 ažuriranu verziju za sve platforme

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Nedostatak hardvera također ima utjecaja na Microsoftove klijente: najmanje jedan korisnik prijavio je dugo čekanje na korištenje licenciranog softvera OpenAI koji je dostupan putem Microsoftove usluge oblaka Azure jer svi modeli strojnog učenja moraju raditi na Azure poslužiteljima.

To je vrlo nezavidna situacija i prednost koju su stekli nad Googleom u komercijalizaciji novog AI alata, mogli bi izgubiti ako se nedostatak hardvera ne riješi. U studenom je Microsoft najavio da će dodati desetke tisuća novih Nvidia GPU-a kako bi proširili svoju procesorsku snagu umjetne inteligencije, ali nije bilo jasno dokle će kupnja ići.  Dvije tvrtke također su zajednički najavile ovih dana da će korisnici Azure uskoro moći početi koristiti novi Nvidijin H100 GPU, koji tek treba biti široko pušten u prodaju.

Više... Vaš Komentar Top
Za miran san i manje umorne oči: serija HONOR Magic5 zablistala na Svjetski dan spavanja

Datum objave 17.03.2023

Za miran san i manje umorne oči: serija HONOR Magic5 zablistala na Svjetski dan spavanja

HONOR Magic5 Pro scenario landscape

Svjetski dan spavanja, kojeg obilježavamo 18. ožujka, međunarodni je događaj kojim se već 16. godinu zaredom želi ukazati na važnost i blagodati zdravog i dobrog sna. Prilika je to da razmotrimo i ključnu ulogu koju tehnologija igra u našem svakodnevnom životu i njezin utjecaj na naš san. Pametni telefoni postali su neizostavan dio komunikacije i zabave jer nude rješenje za sve naše digitalne potrebe. Među tim uređajima, serija HONOR Magic5, koja se sastoji od modela Magic5 Lite i Magic5 Pro, ističe se iznimnom tehnologijom zaslona i prednostima koje donose, poput smanjenja umora očiju, što potvrđuje i certifikat TÜV Rheinland Low Blue Light.

Pametni telefoni Magic5 Lite i Magic5 Pro imaju OLED zakrivljene zaslone koji prikazuju zapanjujuće slike sa širokim rasponom boja, visokom rezolucijom i naprednom tehnologijom zatamnjenja. Ovi uređaji ne samo da zadovoljavaju naše potrebe za zabavom, već nude i bitne značajke kako bi se osigurala zdrava ravnoteža između vremena provedenog pred ekranom i spavanja.

HONOR Magic5 Lite ima 6,67-inčni OLED zakrivljeni zaslon s ultra tankim okvirima i omjerom zaslona i kućišta od 93%. Pruža živopisne slike s do 1,07 milijardi boja i širokim rasponom boja od 100% DCI-P3. Certifikat TÜV Rheinland Low Blue Light osigurava da zaslon smanjuje emisiju štetnog plavog svjetla bez promjene boja. Ova značajka pomaže ublažiti naprezanje očiju i umor te time i bolju kvalitetu sna korisnika.

HONOR Magic5 Lite_Scenario photo_Green_small

Osim TÜV Rheinland Low Blue Light, Magic5Lite nudi PWM tehnologiju zatamnjenja od 1920 Hz koja smanjuje treperenje i naprezanje očiju u okruženjima slabog osvjetljenja. Također uključuje algoritme dnevnog svjetla i noćnog zaslona, podešavajući razinu svjetline prema okolnim svjetlosnim uvjetima. Ove značajke, u kombinaciji s načinom rada e-Book i tamnim načinom rada, čine HONOR Magic5 Lite uređajem koji ne samo da pruža impresivno iskustvo gledanja, već i daje prednost dobrobiti korisnika.

HONOR Magic5 Pro svojim 6,81-inčnim LTPO četverostrukim zakrivljenim plutajućim zaslonom nudi još impresivnije iskustvo. Može se pohvaliti prvom tehnologijom zatamnjenja PWM-a od 2160 Hz za dodatno smanjenje naprezanja očiju. Njegova značajka Circadian Night Display automatski podešava zaslon toplijim bojama u večernjim satima, smanjujući emisije plavog svjetla i poboljšavajući kvalitetu sna.

Obilježavajući Svjetski dan spavanja, važno je odati priznanje inovacijama u tehnologiji zaslona koje doprinose boljem spavanju i općoj dobrobiti. HONOR Magic5 serija prikazuje ove napretke, pružajući iznimno iskustvo gledanja, a istovremeno daje prednost zdravlju korisnika. Smanjenjem emisija plavog svjetla i ponudom značajki koje smanjuju naprezanje očiju, pametni telefoni Magic5 Lite i Magic5 Pro savršeni su suputnici za one koji cijene visokokvalitetno iskustvo gledanja i dobar san.

(sponzorirana objava)

Više... Vaš Komentar Top
GrammarlyGO – nova usluga koja koristi tehnologiju umjetne inteligencije

Datum objave 17.03.2023

GrammarlyGO - nova usluga koja koristi tehnologiju umjetne inteligencije

grammarlyGo

Grammarly, koji koristi svoju tehnologiju za pružanje engleskih pravopisnih ispravaka i terminoloških prijedloga, objavio je da su pokrenuli uslugu pod nazivom GrammarlyGO.

Može se pohvaliti automatskim generiranjem tekstualnog sadržaja s različitim tonovima i stilovima koristeći tehnologiju umjetne inteligencije čime korisnici štede više vremena za pisanje. Osim toga, može automatski analizirati sadržaj e-pošte kako bi pružila prikladnije prijedloge odgovora, pa čak i unijeti osobna razmišljanja kako bi generirala najprikladniji cjeloviti sadržaj.

GrammarlyGO bit će otvoren za testiranje beta verzije u travnju ove godine za korisnike Premium, Business, Education ili besplatne verzije u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Ukrajini i drugim regijama.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft neće sudjelovati na E3 2023

Datum objave 17.03.2023

Microsoft neće sudjelovati na E3 2023

Microsoft neće sudjelovati na  E3 2023

Nakon Nintendove potvrde da neće uživo sudjelovati u ovogodišnjim aktivnostima E3 2023  gaming događaja kada otvori vrata Los Angeles Convention centra u lipnju, Microsoft je također potvrdio da će sudjelovati samo u online digitalnom obliku i imati svoju prezentaciju pod nazivom E3 2023 Digital Week.

Nintendo trenutno razmatra različite načine interakcije s obožavateljima, a ovogodišnje E3 izložbene aktivnosti nisu u skladu s njegovim ciljevima i planovima izložbi, stoga je odlučio ne sudjelovati na ovoj izložbi.  Što se Sonya tiče, još nije potvrdio hoće li sudjelovati na E3 2023 eventu ili će se fokusirati samo na vlastite aktivnosti.

Ubisoft je, s druge strane, rekao da će “imati puno stvari za pokazati” na događaju. Ne znamo hoće li tvrtka ugostiti osobnu konferenciju za tisak ili Ubisoft Forward video prezentaciju, niti kakva će biti prisutnost Ubisofta na sajmu.

Ovogodišnji događaj organizira ReedPop. Mnogi će biti upoznati s organizacijom s drugih događaja poput PAX-a. ReedPop ovo naplaćuje kao “remasterirani E3″, nazivajući ga “kulturnim kamenom temeljem za industriju igara i njezine obožavatelje”. Organizaciji se pridružuje Entertainment Software Association (ESA),  produkcijska tvrtka poznatom po organiziranju događaja kao što su New York Comic Con, tar Wars Celebration itd.   Biti će podijeljen između E3 Business Days za profesionalce   i E3 Gamer Days s povećanim fokusom na potrošače.  Više od 1350 članova medija i kreatora sadržaja iz cijelog svijeta već se prijavilo za pristup događaju.

Trenutno, u planu Američke udruge za zabavni softver, osim potvrde daljnje  suradnje s ReedPopom, E3 izložbeni događaj   sljedeće godine bit će produžen na 4 dana, a igračima će biti dopušteno posjetiti mjesto posljednja dva dana. Međutim, određeni izložbeni prostor bit će otvoren samo za igrače iz industrije igara, medije i analitičare.

Više... Vaš Komentar Top
Motorola Razr 2023 bi se mogla lansirati pod drugim imenom

Datum objave 17.03.2023

Motorola Razr 2023 bi se mogla lansirati pod drugim imenom

Motorola Razr 2023 bi se mogla lansirati pod drugim imenom

Motorola Razr 2023 pojavila se nekoliko puta u posljednjih nekoliko tjedana i iz tvrtke su potvrdili da uskoro stiže i novi ’Razr’uređaj. Ali se možda neće zvati Motorola Razr 2023, već biti lansiran pod drugim imenom, ako je vjerovati MySmartPrice izvoru. Oni tvrdi da telefon će biti lansiran pod imenom ’Motorola Razr+’.  Izvor također tvrdi da će broj modela uređaja biti ’XT2321′ i uključivati ​​bateriju od 2.850 mAh, koja će podržavati 30W žično punjenje.

Uređaj se pojavio u renderima, stvarnim fotografijama i nekim videozapisima. Imat će puno veći zaslon od svog prethodnika, budući da će pokrivati ​​veliku većinu prednje strane telefona kada je preklopljen. Zaslon će čak ići oko kamera, a ponovno će biti stope osvježenja 144 Hz.

Motorola Razr 2023 bi se mogla lansirati pod drugim imenom_91 mobilespocketlint

PROČITAJTE JOŠ

MWC 2023: Motorola Defy Link – satelitska veza za sve Android i iOS mobitele

Motorola Edge X može biti opremljen s foto senzora visoke klase

Također se tvrdi da telefon neće imati urez ili izrez za kameru na glavnom zaslonu. To ima smisla jer zaslon na poklopcu je veći, a korištenje glavnih kamera ima više smisla. Očekuje se Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 SoC i najmanje 8 GB RAM-a.

Više... Vaš Komentar Top
Priča se da Nvidia RTX 4070 ima cijenu od 749 USD

Datum objave 17.03.2023

Priča se da Nvidia RTX 4070 ima cijenu od 749 USD

Priča se da Nvidia RTX 4070 ima cijenu od 749 USD

Nvidia će 13. travnja lansirati GeForce RTX 4070 sa službenom preporučenom maloprodajnom cijenom 749 USD.  Cijena je 250 USD viša od GeForce RTX 3070 kada je lansirana, što znači da je 50 posto skuplja. Da stvari budu još problematičnije, cijena nekih GeForce RTX 4070 proizvoda koji nisu referentni će biti viša, i vjerojatno doseći 799 USD, što je ista cijena kao GeForce RTX 4070 Ti kada je prvi put predstavljena.

Neki ljudi nagađaju da je ovo potez Nvidije kako bi motivirala svoje partnere, nadajući se da će svaki brend imati barem jedan proizvod koji zadovoljava službenu preporučenu maloprodajnu cijenu.

PROČITAJTE JOŠ

Nvidia RTX 4090 i RTX 4080 grafičke kartice – moćne, velike i skupe

NVIDIA DLSS podrška u više od 200 igara

NVIDIA RAD-TTS AI pretvara tekst u glas

Prema prethodno objavljenim podacima, GeForce RTX 4070 opremljena je AD104-250/251, ima 46 SM-ova, odnosno 5888 CUDA jezgri i 36 MB L2 cache memorije, te je opremljena s 12 GB GDDR6X memorije, sa širinom memorijskog sučelja od 192 bita i brzine 21 Gbps. PCB dizajn je PG141-SKU336/337, a potrošnja energije cijele kartice je 200 W.

Eto, iako su specifikacije RTX 4070 i RTX 4070 Ti relativno bliske, sudeći po cijenama koje su procurile, čini se da nema dovoljnog razmaka u pozicioniranju.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 36 minuta

Dell monitor izvodi kerefeke

Objavljeno prije 40 minuta

YouTube i slično

Objavljeno prije 1 sat

Sam svoj majstor - razni radovi po kući/stanu

Objavljeno prije 1 sat

AMD Ryzen "ZEN4" (7000 CPU / 8000G APU series) Info thread

Objavljeno prije 1 sat

Vijesti i novosti o Intel procesorima i čipsetima

Novosti

LG zatvara ranjivosti koje su omogućile preuzimanje webOS televizora

Pametni televizori također se mogu hakirati! Antivrusna softverska tvrtka Bitdefender otkrila je četiri ranjivosti u LG webOS-u 4, 5, 6 i 7, operativnim sustavima za više modela pametnih televizora. Spominje se nekoliko specifičnih verzija... Pročitaj više

Google otkrio minimalne standarde za AI telefone

Ulazimo u doba AI telefona, a kapacitet radne memorije (RAM) postaje ključni faktor. Prema Seang Chauu, potpredsjedniku softvera u Googleovim proizvodima i uslugama, 8 GB RAM-a je samo minimalni standard za sprječavanje usporavanja AI znača... Pročitaj više

Qualcomm predstavio mikroenergetske Wi-Fi čipove i robotsku platformu RB3 Gen 2

Qualcomm je lansirao dva nova proizvoda: QCC730 mikroenergetski Wi-Fi čip i robotsku platformu RB3 Gen 2. Prema Qualcommu, QCC730 je dvopojasni Wi-Fi čip s vrlo niskom potrošnjom energije namenjen uređajima Interneta stvari (IoT). Omogućava... Pročitaj više

RTX 5090/5080 grafičke kartice bit će predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine

Prema izvješćima tajvanske web stranice United Daily News, Nvidijine grafičke kartice serije RTX 50 u novoj postavi nazvanoj po Davidu Blackwellu, trebale bi biti predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine. To je potvrdio i poznati Nvi... Pročitaj više

Meta od svibnja širi raspon označavanja "Made with AI"

Meta više ne teži uklanjanju određenih sadržaja generiranih umjetnom inteligencijom kojima bi se moglo manipulirati. Nova politika, temeljena na preporukama Nadzornog odbora, od svibnja će signalizirati korisnicima da pred sobom imaju datot... Pročitaj više

Sve novosti