Microsoft najavio Skype 8.93 ažuriranu verziju za sve platforme

Datum objave 03.02.2023 - Sanja Ledinek

Microsoft najavio Skype 8.93 ažuriranu verziju za sve platforme

Microsoft najavio Skype 8.93 ažuriranu verziju za sve platforme

Microsoft  najavio  Skype 8.93

Iako Microsoft sada aktivno promovira korporativni Teams i prenosi ga na plaćenu osnovu, ne planira zatvoriti Skype za obične korisnike. Ovaj instant messenger je upravo dobio novo sučelje i nove mogućnosti za korisnike osobnih računala, pametnih telefona i tableta.

Neke nove značajke razlikuju se ovisno radi li se o mobilnim verzijama (Android i iOS) ili za računala (Windows, Mac, Linux i web), ali ima i onih koje su svima zajedničke bez obzira na platformu. Među njima su jednostavno upravljati postavkama ID-a pozivatelja, prilagoditi s temu i birati između nekoliko različitih boja te  prirodni glasovni prijevod. Ova funkcije strojnog prevođenja automatski detektira jezike i prevodi ih na jezik svakog sugovornika tako da koristiti osobni glas (TruVoice) svakog od njih ili prikazuje izgovorene riječi kao titlove u stvarnom vremenu.

Mobilna verzija dobila je karticu “Danas” ( novi feed vijesti) koja nudi vijesti i razne aktualne trendove što je donekle slično Telegramu. Osim toga korisnici sada mogu jedni druge dodavati u kontakte pomoću jedinstvenog QR koda.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

FTC blokira Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda

Međutim, sve te značajke neće stizati u isto vrijeme, već postupno u sljedećih nekoliko dana, ovisno o korisnicima ili preporučenoj platformi, tako da ne morate brinuti, uskoro ćete ih dobiti. Ova posljednja verzija Skypea za stolna računala dostupna je sa službene web stranice , za Android u Google Play Storeu, dok za iPhone i iPad u Apple App Storeu .

Više... Vaš Komentar Top
Samsung: kraj 2022. bio je prilično neuspješan

Datum objave 01.02.2023

Samsung: kraj 2022. bio je prilično neuspješan

Samsung kraj 2022 bio je prilično loš

Samsung nije mogao pobjeći od trenutnog tmurnog gospodarskog okruženja, sačinjenog od geopolitičkih neizvjesnosti i inflacije.

Financijsko izvješće četvrtog tromjesečja fiskalne godine 2022. pokazuje smanjenje prihoda za 8 postotna boda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je operativna dobit smanjenja 6 milijardi eura ( 69 postotna boda) s 38,6 milijardi u 2021. na 32,4 milijarde , postavljajući najniži rekord u posljednjih 8 godina. No, nije sve tako katastrofalno. Poslovanje izrade čipova postiglo je rekordno visoke prihode u četvrtom tromjesečju fiskalne godine 2022., a dobit porasla u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Točne brojke rasta nisu naveli.

PROČITAJTE JOŠ

Samsung 990 Pro SSD “troši se pred očima korisnika”

Gubi li Samsung imidž premium brenda?

Istodobno, Samsung je naglasio da će pad potražnje potrošača i problem zaliha nastaviti imati utjecaja i u prvom kvartalu ove godine. Međutim, naglašava da je prodajni učinak flagshipa i dalje dobar, te vjeruju u prodajne rezultate serije Galaxy S23.

Više... Vaš Komentar Top
Nova oluja pred Huaweijem?

Datum objave 01.02.2023

Nova oluja pred Huaweijem?

Nova oluja pred Huaweijem

SAD planira potpuno zabraniti kompanijama isporuku bilo kakvih proizvoda Huaweiju.

Huawei već koju godinu živi s američkim izvoznim ograničenjima i pod rundom za rundom potiskivanja, do sada se dobro odupire. Prošle godine je lansiran Mate50, a za ovu godinu postoje i planovi za nove telefone. Pojačali su aktivnosti u istraživanju i pronalaženju načina za izlazak iz teškog položaja. Ali, ipak, cijelo to vrijeme dužnosnici američkog Ministarstva trgovine izdavali su posebne izvozne dozvole nekim američkim tvrtkama za izvoz kineskom partneru. Primjerice, 2020. Qualcomm je dobio dozvolu za prodaju 4G čipova za pametne telefone.

PROČITAJTE JOŠ

Huawei Mate 50 Pro recenzija

Huawei nova 10 Pro recenzija

Huawei MatePad 11 recenzija

Nova oluja pred Huaweijem_1

Međutim, kako objavljuje Bloomberg, administracija predsjednika Joea Bidena razmatra potpunu zabranu trgovine između američkih kompanija i Huaweija. Ova bi zabrana odsjekla u potpunosti kineskog proizvođača od Intela i Qualcomma, licenci za WiFi 6 i WiFi 7 tehnologije, računalstva visokih performansi i projekata u oblaku.  Ali, za sada je to samo prijedlog i još uvijek je u ranoj fazi rasprave. Konačna odluka bi mogla biti donesena u svibnju ove godine. Nadamo se da ipak neće biti nove oluje za Huawei.

Više... Vaš Komentar Top
Poznate specifikacije Qualcomm Snapdragon 8cx Gen4

Datum objave 01.02.2023

Poznate specifikacije Qualcomm Snapdragon 8cx Gen4

Poznate specifikacije Qualcomm Snapdragon 8cx Gen4

Još na Snapdragon Technology Summitu u studenom prošle godine, Qualcomm je objavio najnoviji napredak na svojim čipovima za računala i rekao da će procesor sljedeće generacije Qualcomm Oryon, koji će proizvoditi Nuvia tim, biti isporučen kupcima ove godine. Sada nam Kuba Wojciechowski otkriva detaljne parametre ovog čipa.

Podrazumijeva se da će čip biti opremljen s 8 jezgri performansi i 4 jezgre energetske učinkovitosti, koristeći isti Adreno 740 GPU kao Snapdragon 8 Gen 2. Ali njegova izvedba je značajno poboljšana u usporedbi s prethodnom generacijom. Također je rekao da bi moglo postojati više varijanti čipa, a Qualcomm trenutno testira čip kodnog naziva “Hamoa”.

PROČITAJTE JOŠ

Qualcomm insinuira: RISC-V je budućnost, a ne Arm tradicionalna arhitektura

Najavljene audio platforme Qualcomm Snapdragon S5 i S3 Gen 2

Čip će biti podijeljen u tri klastera, svaki s 12 MB L2 cachea, što znači ukupno 36 MB L2 cachea, 8 MB L3 cachea, 12 MB sistemskog cachea i 4 MB GPU cachea.  Snapdragon 8cx Gen 4 posuđuje Adreno 740 GPU Snapdragon 8 Gen2 i podržavat će DirectX 12, OpenCL/DirectML i Vulkan 1.3 biblioteke. Osim toga, Snapdragon 8cx Gen4 sadržavat će snažniji Hexagon Tensor NPU koji može isporučiti do 45 TOPS teoretskih AI performansi. Očekuje se da će Snapdragon 8cx Gen4 nakon lansiranja se natjecati s Appleom za tržište ARM arhitekture.

Više... Vaš Komentar Top
MusicLM – Googleov AI maestro

Datum objave 01.02.2023

MusicLM - Googleov AI maestro

MusicLM   Googleov AI maestro

Google razvija potpuno novi alat za umjetnu inteligenciju pod nazivom MusicLM. Navodno je već prilično talentiran i pokaza spremnost za zvučne koncepte.

Princip  MusicML rada alata je jednostavan: tekstom je što točnije potrebno objasnite koju vrstu glazbe želite slušati, a AI je automatski generira zahvaljujući golemoj bazi podataka koja trenutno sadrži 280.000 sati glazbe. Također se pokazalo da je alat spreman za zvučne koncepte koje je prije bilo teško prevesti iz tekstualnog formata u audio format.

Međutim, nije dostupan javnosti, dijelom zbog autorskih prava i plagiranja. Ali je moguće poslušati nekoliko izvadaka na Google Research web stranici.  Također, kako bi osjetili dašak AI stvaranja glazbe, Google je postavio uslugu MusicCaps online koja je poput preliminarne verzije MusicLM-a. , s ukupno 5 500 melodija generiranih umjetnom inteligencijom na temelju zahtjeva pisanog teksta.

PROČITAJTE JOŠ

I Google najavio da će Android podržavati RISC-V set instrukcija

CES 2023: Google obnovio Android Auto korisničko sučelje

Život Google Stadije se bliži kraju

Konačno, AI u glazbi nije revolucija jer već postoje generatori glazbe poput AudioLM-a ili Jukeboxa od OpenAI-ja, koje su glazbenici u svakom slučaju dočekali već raširenih ruku.

Više... Vaš Komentar Top
Kada se odlučiti korisnicima ponuditi mobilnu aplikaciju?

Datum objave 30.01.2023

Kada se odlučiti korisnicima ponuditi mobilnu aplikaciju?

Close,Up,Of,Hand,Using,Smart,Phone,laptop,,Online,Banking,Payment

Sve više web stranica svojim korisnicima nudi i mogućnost skidanja nativne aplikacije. No, moraju postojati određeni preduvjeti kako bi vam se isplatila ova investicija…

Mobilne aplikacije već čitavo su desetljeće važan dio naših života. Pojavile su se s prvim pametnim telefonima, a popularnost im raste s povećanjem prostora kojeg korisnici imaju na mobitelu, koji je danas prešao 100 gigabajta.

Drugim riječima, sada možete instalirati pregršt aplikacija na svoj telefon bez da to utječe na performanse vašeg uređaja, što nije bio slučaj u prošlosti.

A nativne aplikacije su odlične, jer vam olakšavaju pristup vašem korisničkom profilu i omiljenim lokacijama na Internetu. Krasi ih također i brzina, dok su tu i push notifikacije putem kojih dobivate obavijesti o akcijama i novostima, izravno na zaslon vašeg mobitela.

Sve to učinilo je mobilne aplikacije vrlo popularnima, no ako nemate IT tvrtku morate znati da će vas njihova izrada koštati. Radi se o ciframa od desetak ili čak stotinjak tisuća eura, s tim da ćete skupo platiti i svaku preinaku koju naknadno poželite.

Izrada aplikacija može biti i vrlo kompleksna pa tako recimo nema svaki hrvatski casino online aplikaciju, već ih mnogo nudi igru preko mobilnog web preglednika, što također može biti ugodno iskustvo, ako je sučelje optimizirano za igru na pametnom telefonu.

U svakom slučaju, da bi imalo smisla izraditi mobilnu aplikaciju i ponuditi je korisnicima, postoje nekoliko preduvjeta koje svakako treba uzeti u obzir.

Je li vaša djelatnost pogodna za aplikaciju?

Istina je, postoje djelatnosti kod kojih aplikacije značajno olakšavaju korisničko iskustvo. Najbolji primjer za to su aplikacije za rezervaciju hotelskog smještaja ili avionskih karata, uz koje ćete u tek nekoliko klikova doći do željenih cijena i mogućnosti kupovine pa njihova izrada definitivno ima smisla.

Ako pak želite ponuditi plan treninga i video demonstraciju vježbi onima koji pokušavaju smršaviti, aplikacija je također odlično rješenje, kao i za svaku djelatnost kojoj je cilj interakcija ljudi.

Aplikacije su pogodne i za one djelatnosti koje stalno nude nove informacije svojim korisnicima i važno je da ih na vrijeme saznaju, poput voznog reda autobusnih linija ili tramvaja te bilo čega što u sebi ima redovite promotivne akcije kratkotrajnog vijeka.

Imate li dovoljno zainteresiranih korisnika?

Da biste krenuli u izgradnju moderne mobilne aplikacije, svakako trebate imati značajan broj ljudi koji su već zainteresirani za vašu web stranicu ili profil na društvenim mrežama, što pokazuje da nećete uložiti pregršt novca u nešto što će koristiti tek par ljudi.

Zato tvrtke u kojima se potencijalni kupci slabo služe modernom tehnologijom ne bi trebale razmišljati o aplikaciji, već se trebaju držati klasičnih modela angažiranja svojih korisnika, od web stranica i društvenih mreža sve do oglasa na lokalnom radiju i na oglasnim pločama.

Ako pak imate web shop, isplativost izrade aplikacije ovisit će prije svega o broju proizvoda koji će se u njoj nalaziti. U slučaju da je taj broj velik, tada upravo nativni app može poslužiti da se lakše dođe do željenih proizvoda, dok neka e-trgovina s manje od 100 proizvoda vjerojatno ne bi trebala ulagati novac u takvu investiciju.

Važno je i koliko često vas korisnici posjećuju. Ako je to nekoliko puta tjedno, tada će im aplikacija olakšati dolazak do vas i poželjet će je instalirati. To neće biti slučaj ako vas posjećuju jednom mjesečno ili još rjeđe.

Aplikacije su posebno pogodne za one djelatnosti uz koje vaši kupci ili posjetitelji imaju izrađen korisnički profil. Mobilni app im olakšava prijavu i može zapamtiti podatke, što će im dodatno olakšati pristup onome što nudite.

U svakom slučaju, mobilna aplikacija je investicija o kojoj u današnje vrijeme treba razmisliti. No, radi se o skupom ulaganju u koje trebate ući samo ako ste sigurni da ćete time povećati konverziju i poboljšati korisničko iskustvo, jer inače vam definitivno neće biti isplativa.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.33]

Datum objave 30.01.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.33]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Ovoga puta izbor tjednih vijesti bio je težak jer svakodnevno se objavljuje niz novosti i promjena koje nisu beznačajne. Krenimo redom….

Apple ima novi patent za digitalne krunice budućih pametnih satova

Apple ima novi patent za digitalne krunice budućih pametnih satova_1

Na popisu koji je objavio Američki ured za zaštitne znakove i patente (USPTO), Apple je dobio novi patent – precizno i ​​pouzdanije detektiranje rotacije digitalne krunice.  Konkretno, Apple Watch moći će osjetiti reflektirano svjetlo i druge izvore putem laserskog senzora rotacije kako bi odredio brzinu i smjer kretanja brojčanika sata.

U opisu patenta također je navedeno da korisnik može rotirati krunicu na različite načine, poput okretaja i uvijanja. Primjerice, ovisno o smjeru u kojem se okreće krunica, mogu se vršiti izmjene na grafičkom prikazu uređaja, listanje kroz popise, odabir ili pomicanje grafičkih objekata, pomicanje pokazivača između objekata na zaslonu i slično. I ne samo to, krunica ima i druge načine unosa, kao što je unos prijevoda.

Apple ima novi patent za digitalne krunice budućih pametnih satova

U nekim posebnim slučajevima, krunica može poslužiti kao kontaktna točka za senzore otkucaja srca, EKG senzore, termometre itd.

Android 14 donosi mjerenje udaljenost između uređaja putem Bluetootha

Android 14 donosi mjerenje udaljenost između uređaja putem Bluetootha

Zbog ograničenja tehničkih mogućnosti, pri korištenju Bluetooth dodataka na ovaj ili onaj način, bilo da se radi o bežičnom mišu ili Bluetooth slušalicama, postoji ograničenje u dometu prijenosa. Za uređaje s većim zahtjevima, ovi zahtjevi su stroži. Dakle, kako odrediti udaljenost prijenosa između uređaja?

Prema Mishaalu Rahmanu iz Espera, Google razvija novi Bluetooth API za mjerenje udaljenosti koji korisnicima omogućuje da znaju udaljenost između Bluetooth dodatka spojenih na pametni telefon. Trenutno je Google dodao relevantni kod novog Bluetooth API-ja za mjerenje udaljenosti u AOSP.

Vrijedno je spomenuti da nova Bluetooth API metoda mjerenja udaljenosti koristi Bluetooth RSSI (Received Signal Strength Indicator) za mjerenje udaljenosti između mobilnog telefona i povezanog uređaja i može reći korisnikovom pametnom telefonu i je li udaljenost između Bluetooth dodataka veća ili manja od 1 metra. Ovo rješenje je na prvi pogled slično načinu na koji radi Apple AirTag tracker, ali zapravo je sasvim drugačije. Apple AirTag tracker ne samo da će reći korisniku da se približava uređaju, već će i uputiti u pravom smjeru za izgubljeni Bluetooth dodatak. Nagađa se da Google Bluetooth funkcija mjerenja udaljenosti bit će implementirana u Android 14.

AI GPT-3 znatno bolji od prosječnog studenta u IQ testu

AI GPT-3 znatno bolji od prosječnog studenta u IQ testu

Jezični AI model “Generative Trained Transformation Model 3″ (GPT-3), postao je hit. Ima mnoge namjene, uključujući prevođenje jezika i generiranje teksta za chatbotove, a sa 175 milijardi parametara jedan je od najvećih i najmoćnijih dostupnih modela za obradu jezika. Naravno, prema mišljenju većine stručnjaka, trenutna verzija ChatGPT-a samo je predjelo u usporedbi s nadolazećom verzijom GPT-4, sposobnom da razmišljaju o novim problemima u nultom trenutku, bez ikakve izravne obuke o tim problemima.

Koliko je moćan, ukazuju nam podaci Sveučilišta u Los Angelesu i otkrivaju da ovaj model značajno nadmašuje prosječnog studenta na nizu testova rasuđivanja koji mjere inteligenciju.

IBM najavio masovna otpuštanja

Zabrinjavajući trend iz prošle godine s otpuštanjem u tehnološkom sektoru se nastavlja. Ovaj puta IBM priprema se za masovna otpuštanja. Konkretno, IBM je najavio smanjenje oko 3.900 radnih mjesta. Prije svega je riječ o zaposlenicima koji su ostali nakon odvajanja od Kyndryl i Watson Healtha odjela za umjetnu inteligenciju. Ali, glavni financijski direktor James Cavanaugh rekao je za Reuters, da je unatoč otpuštanjima tvrtka još uvijek predana zapošljavanju za istraživanje i razvoj usmjeren na kupce.

IBM najavio masovna otpuštanja _ovaj izvadak iz Bloombergove tablice...

******ovaj izvadak iz Bloombergove tablice pokazuje kako poslodavci otpuštaju oko 1000 ili više ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.32]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.31]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.30]

AMD službeni test: RX 7000 vs RX 6000

AMD test RX 7000 vs RX 6000_1

AMD je službeno objavio rezultate testa usporedbe igara grafičkih kartica serije RX 7000 i serije RX 6000. Ovi testovi se temelje na tri igre: call of Duty: modern Warfare 2, GTA5 i Watchman Vanguard 2. Sudeći prema službenim podacima, nova generacija RX 7900 XTX i RX 7900 XT predvodi grafičke kartice serije RX 6000 u broju sličica po sekundi ispod 2160p.

AMD test RX 7000 vs RX 6000_2

Ali u pogledu omjera performansi i cijene, čini se da su se stvari preokrenule. Prema broju sličica/omjeru performansi i cijene u američkim dolarima, RX 7900 XTX i RX 7900 XT su na dnu popisa, dok je RX 6950 XT znatno bolji izbor. Zapravo, na ljestvici trećih strana kao što je TechPowerUp, AMD-ova grafička kartica serije RX 6000 doista je isplativiji izbor.

IDC: pad prodaje pametnih telefona veći od očekivanja

IDC pad prodaje pametnih telefona veći od očekivanja

IDC objavljuje da su globalne isporuke pametnih telefona u četvrtom tromjesečju 2022. (4Q22) pale 18,3 postotna boda u odnosu na godinu ranije što je najveći tromjesečni pad ikada.  Posljedica je  oštrog pada potrošačke potražnje, inflacije, ekonomske nesigurnosti i nagomilanih zaliha.

Sudeći prema podacima iz četvrtog kvartala 2022., Apple je pao 14,9 postotna boda na godišnjoj razini, ali  dalje su na  prvom mjesto s tržišnim udjelom od 24,1 posto.  Slijedi ih Samsung  s  padom prodaje 26,3 posto, OPPO 15,9 posto, dok vivo ima pad prodaje 18,9 posto. Analitičari ne vjeruju u mogući oporavak do kraja 2023.

Više... Vaš Komentar Top
GPU Benchmark rezultati Apple M2 Pro i M2 Max

Datum objave 30.01.2023

GPU Benchmark rezultati Apple M2 Pro i M2 Max

GPU rezultati

Postali su poznati GPU Benchmarkovi Appleovih M2 Pro i M2 Max novih procesora.

M2 Pro proširuje  arhitekturu kako bi ponudio do 12 jezgri CPU-a i do 19 jezgri GPU-a, plus do 32 GB brze objedinjene memorije. M2 Max uključuje do 38 jezgri GPU-a, dvostruko veću propusnost objedinjene memorije i do 96 GB objedinjene memorije. Oba čipa također imaju poboljšane prilagođene tehnologije, uključujući brži neuronski mehanizam sa 16 jezgri i Appleov  moćan medijski mehanizam. Iako ovi čipovi i dalje koriste 5-nanometarski proces, Apple kaže da M2 Pro ima 40 milijardi tranzistora, gotovo 20 posto više od M1 Pro i dvostruko više od M2 čipa. M2 Max ima 67 milijardi tranzistora.

GPU benchmark M2 Max GPU-a M2 Pro

Izmjerene referentne vrijednosti GPU-a su sljedeće:

 • M1 Ultra: 94 583 boda
 • M2 Max: 86 805 bodova
 • M1 Max: 64 708 bodova
 • M2 Pro: 52 691 bod
 • M1 Pro: 39 758 bodova

Međutim, rezultat OpenCL modela M2 Max jednak je rezultatu M1 Ultra.

Prema prethodnim vijestima, CPU M2 Pro ima jednojezgreni rezultat oko 1 900 bodova, dok je višejezgreni rezultat oko 15 000, što znači da se performanse CPU-a mogu povećati do 20 posto u odnosu na prethodnu generaciju. MacBook Pro s M2 Max procesorom već se nekoliko puta pojavio na testu , s najvišim brojem bodova za jednu jezgru od 2 030 i za više jezgri 15 333 boda.  Jednojezgreni rezultat M2 Pro je 1 952 boda, a višejezgreni 15 013 bodova. Ne postoji velika razlika u pogledu CPU-a.

Također je Macworld  napravio neovisna  usporedna mjerenja iz kojih je vidljivo da je  iPad Pro nedvojbeno brz kao MacBook Air, a M1 Ultra je još uvijek kralj brzine. Obje verzije s 48 i 64 jezgre ostavljaju M2 Max u prašini, s višejezgrenim rezultatom Geekbench 5 od 23.369, dok oba M2 Max čipa postižu 15.242. M1 Max također se nalazi između dva M2 Pro, s ocjenom od 12.590.

Više... Vaš Komentar Top
Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali….

Datum objave 30.01.2023

Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali....

Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali…._1

Intel je upravo imao katastrofalno tromjesečje, s padom prihoda i dobiti, i ostaje bez daha zbog TSMC-a na tehnologiji procesa na koju je nekoć bio najviše ponosan. Ali na sastanku o zaradi, glavni izvršni direktor Intela Kissinger, obećao je dioničarima izjednačiti se sa rivalom (TSMC) u performansama procesa do 2024. i postići neosporno vodstvo 2025. godine. Čak i u teškim makroekonomskim uvjetima tvrtka neće smanjiti troškove kako bi postigla strateške ciljeve.

To planiraju učiniti povećanjem količine proizvodnje i isporuke Sapphire Rapids četvrte generacije skalabilne tehnologije, s izdavanjem poslužiteljskih Emerald Rapids u drugoj polovici 2023. i Granite Rapidsa te Sierra Forest poslužiteljski procesor izgrađena na energetski učinkovitim jezgrama početkom 2024. godine. Potonji koriste Intel 3 proizvodni proces.

Nadalje, aduti su Intel 20A i Intel 18A (otprilike je ekvivalentan TSMC-ovom 2nm), koji predstavljaju dvije ključne nove tehnologije: tranzistor s okružujućim vratima (Ribbon FET) i pozadinsko napajanje PowerVia, bit će spremni za proizvodnju u prvoj, odnosno drugoj polovici 2024. godine. Testni čipovi već funkcioniraju u laboratorijima tvrtke, a među njima postoji i prototip proizvoda za nekog velikog klijenta u ugovornom poslovanju. U nadolazećim tjednima Intelovi kupci moći će dobiti konačnu verziju PDK alata za rad na stvaranju proizvoda koji će se kasnije proizvoditi u pogonima tvrtke koristeći tehnologiju Intel 18A procesa.

Intel priznaje da zaostaje za TSMC-om, ali….__2

PROČITAJTE JOŠ

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Intel Core i9-13900K & Gigabyte Z790 Aorus Master recenzija

Intel NUC 12 Enthusiast – otkrivene pune specifikacije

U kompaniji su optimistični i po pitanju Intel 4 (bivši 7nm proizvodni proces) litografije za koju naglašava da je spremna i povećat će proizvodni kapacitet izdavanjem Meteor Lake 14 procesora u drugoj polovici ove godine, nakon čega slijedi pilot proizvodnja Lunar Lake u 2024. godini. Potonji su optimizirani za ultra nisku potrošnju energije, što omogućuje partnerima na tržištu osobnih računala stvaranje ultratankih i laganih sustava za mobilne korisnike .

Konačno, vrijedno je spomenuti da Intel po prvi put u tehnologijama Intel 4 i Intel 3 koristiti ultraljubičastu (EUV) litografiju, te da je u zadnjem kvartalu njihov prvi EUV litografski stroj velikog kapaciteta uspješno proizveo izvor svjetlosti valne duljine 13,5 nm u Europi, što je izuzetno bitno. Eto, iako su Intelovi predloženi rokovi i ciljevi prilično kratki i radikalni, ne samo da sustignu konkurente u masovnoj proizvodnji, već i da budu bolji u performansama, ako budu uspješno realizirani, nedvojbeno će postaviti rekorde brzine u industriji.

Više... Vaš Komentar Top
Razotkriveno interno pismo OnePlusa – što u njemu piše?

Datum objave 30.01.2023

Razotkriveno interno pismo OnePlusa - što u njemu piše?

Razotkriveno interno pismo OnePlusa_ 1

Kineski digitalni bloger razotkrio je internu e-poštu koju je predsjednik OnePlus Li Jie poslao zaposlenicima, otkrivajući niz informacija o OnePlus mobilnim telefonima.

Na 9. godišnjicu OnePlusa prošle godine službeno je najavljena strategija dvojnog brenda. Pod utjecajem nove strategije,  tvrtka je lansirala OnePlus Ace Pro za koji se pokazalo da je zadržao vodeću poziciju u prodaji među proizvodima u istoj kategoriji te dobio pozitivne povratne informacije s tržišta koje su premašile očekivanja.  OnePlus 11, prvi pod novim strateškim dizajnom, također je dobio dobar odaziv na tržištu. Bila je potrebna samo 51 minuta prvog dana prodaje da se probije kroz dvostruke platforme JD.com i Tmall.

Nadalje, Li Jie najavljuje da će OnePlus nastaviti “nedžentlmenski napadati” i donijeti nove modele kako bi nastavio “bombardirati” tržište. Iako nije točno precizirao o kojim se modelima radi, digitalni bloger pretpostavlja da će jedan od njih biti OnePlus Ace2 .

PROČITAJTE JOŠ

OnePlus 10R ili rebrandirani Realme GT Neo 3

OnePlus Nord CE 2 5G vs OnePlus Nord CE 5G – koliko je isplativa nadogradnja?

U usporedbi s OnePlus 11R, ima nešto drugačiju konfiguraciju. Zaslon je  zakrivljen AMOLED s 1,5K rezolucijom. Podržava 2.160 Hz ultra-visokofrekventno PWM zatamnjenje, što je bolje od iPhoneovog rješenja za niskofrekventno zatamnjivanje od 480Hz za zaštitu očiju. Opremljen je Qualcomm Snapdragon 8+ mobilnom platformom, 16 MP prednjom kamerom, 50MP glavnom na stražnjoj strani koju nadopunjuje 8MP superširokokutna i 2MP dubinska oštrine.  Baterija je 5.000 mAh  sa 100W brzim punjenjem.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 5 minuta

Matična ne čita drugi SSD

Objavljeno prije 5 minuta

Hrvatska pošta - informacije i iskustva

Objavljeno prije 9 minuta

Macbook pro 2017 touchbar

Objavljeno prije 10 minuta

Automobili

Novosti

Sivim tonovima kroz kuhinju: savjeti za stvaranje sive kuhinje iz snova

Siva boja u kuhinji nije novost – ona se odavno koristi u različitim aspektima kuhinje. Pritom se ne misli samo na kućanske aparate poput hladnjaka i perilica posuđa koje su najčešće sive boje, već i na pozadinsku boju zidova, radnih ploča,... Pročitaj više

Gotovo 500 robnih marki telefona nestalo je u proteklih sedam godina

Prema podacima koje je objavila tvrtka za istraživanje tržišta Counterpoint Research, trenutno postoji oko 250 robnih marki pametnih telefona u svijetu, što je značajan pad u usporedbi s prije sedam godina kada je bilo oko 700 robnih marki.... Pročitaj više

MSI lansira Limited Edition serije video kartica

MSI je najavio izlazak nekoliko Limited Edition proizvoda. Bit će dostupni samo ograničeno vrijeme i preko odabranih MSI partnerskih prodavača. Tvrtka je odlučila započeti s posebnom verzijom GeForce RTX 4060 Gaming X NV Edition video karti... Pročitaj više

GitHub izdaje javnu beta verziju Copilot Chata za pomoć pri programiranju

GitHub, web servis u vlasništvu Microsofta, proširio je pristup svom AI pomoćniku za programere, Copilot Chat temeljenom na GPT-4. Omogućuje programerima da zatraže od Copilota govornim kolokvijalnim jezikom da napiše određene funkcije ili... Pročitaj više

iPhone 15 Pro, iPhone 15, Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch serija 9 stigli na hrvatsko tržište

iSTYLE je danas ekskluzivno predstavio iPhone 15 seriju i Apple Watchu u svojoj prvoj Apple premium partnerskoj trgovini u Zagrebu, okupivši tehnološke entuzijaste, novinare i ljubitelje Apple proizvoda iz Hrvatske. Posjetitelji su imali pr... Pročitaj više

Sve novosti