Meta sprema oružje za AI rat ne štedeći novac

Datum objave 23.01.2024 - Sanja Ledinek

Meta sprema oružje za AI rat ne štedeći novac

Meta sprema oružje za AI rat ne štedeći novac

Meta najavila otpuštanja

Meta snažno razvija tehnologiju umjetne inteligencije (AI) i planira potrošiti milijarde dolara na kupnju Nvidia AI čipova za izgradnju masivne računalne infrastrukture.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg u objavi na društvenim mrežama rekao je da će do kraja 2024. infrastruktura uključivati 350.000 Nvidia H100 grafičkih kartica. Za njihovu kupnju isplata bi bila bliska oko 9 milijardi dolara, ako ih uspiju dobiti u cjenovnom rasponu od 25.000 do 30.000 dolara.

Također je rekao da kompanija trenutno vrši obuka Llama 3 i potiče se istraživačke timove za osnovnu umjetnu inteligenciju (FAIR) i timove GenAI-a koji stvaraju proizvode za Meta aplikacije, da bliže surađuju. Nije se zaboravio niti pohvaliti da rade na AGI (Artificial General Intelligence), jakoj umjetnoj inteligenciji po uzoru na OpenAI i Google. Ovaj AI sustav trebao bi biti sposoban rješavati probleme ravnopravno s čovjekom ili biti nešto poput ljudskog plusa, ili neka vrsta superinteligencije iz daleke budućnosti.

OpenAI se bori protiv tužbi za autorska prava

Rođen App Store za AI chatbotove!

Pet glavnih AI trendova za 2024.

Mata nema određeni vremenski okvir za postizanje AGI razine, niti točnu definiciju koje bi kriterije takav sustav zadovoljio. Ali nijedna tvrtka u industriji nema jasnu definiciju AGI-ja niti ideju kada će se takvi sustavi pojaviti. Ostaje otvoreno pitanje i tko će na kraju preuzeti kontrolu nad AGI-jem. Ovdje se Zuckerberg drži svog navedenog stava otvorenog izvornog koda da proaktivno rješava većinu problema povezanih s nejednakim pristupom prilikama i vrijednim prednostima.

Više... Vaš Komentar Top
Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

Datum objave 23.01.2024

Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

Po definiciji, koncept metaverzuma složeniji je od prostornog računalnog uređaja kao što su Meta Quest ili Apple Vision Pro.

Metaverzum je mreža 3D virtualnih svjetova usmjerenih na društvene veze. Usredotočuje se na trajno i decentralizirano internetsko 3D virtualno okruženje. Omogućuje pristup umjetnim virtualnim svjetovima putem naočala za virtualnu stvarnost ili onima za proširenu stvarnost, mobilnim telefonima, osobnim računalima i konzolama za video igre.

Uz to Jon Radoff, američki poduzetnik, autor i dizajner igara smatra da metaverzum ima sedam slojeva arhitekture s različitim fazama:

  • iskustvo
  • otkriće
  • ekonomija kreatora
  • prostorne operacije
  • decentralizacija
  • ljudsko sučelje
  • infrastruktura

Prema ovoj podijeli, prostorne operacije pripadaju četvrtom sloju. Kada se postigne svrha prostornog računalstva, postoje tri sloja za stvaranje ekonomske ekologije, istraživanja i iskustva. Tek kada se to shvati, može se reći da je to potpuni metaverzum.

Prostorno računalstvo

Prostorno računalstvo nije izraz koji je skovao Apple, ali ga je prvi upotrijebio  Simon Greenwold  iz MIT Media Laba u svom radu iz 2003. godine. Ovaj pojam odnosi se na interakciju ljudskog bića s uređajem koji se koristi za održavanje i obradu referentnog objekta i prostora. To znači da postoji uređaj koji osigurava objekte i prostor potreban za virtualni svijet (kao i fizički svijet) za ljudsku interakciju. Osim toga, u svom radu spominje: “Prostorno računalstvo važan je dio toga da naši strojevi postanu holistički partner u našem radu i igri.”

Samo, u to doba prostorno računalstvo je bilo samo koncept. Ali posljednjih nekoliko godina tehnologije poput umjetne inteligencije (AI), senzora kamere, računalnog vida, Interneta stvari (IoT) i proširene stvarnosti (AR), ostvarile su ogroman napredak koji je omogućio prostorno računalstvo.

Više... Vaš Komentar Top
Procurile specifikacije Intel Arrow Lake stolnog procesora nove (15.) generacije

Datum objave 23.01.2024

Procurile specifikacije Intel Arrow Lake stolnog procesora nove (15.) generacije

Procurile specifikacije Intel Arrow Lake stolnog procesora nove (15.) generacije

Intelova strategija potrošačke CPU platforme koristit će jednu platformu za razine stolnih i mobilnih radnih stanica, dok će druge razine prijenosnih računala koristiti drugu platformu usmjerenu na optimizaciju potrošnje energije.

Prema specifikacijama koje su procurile  putem cinkera pod nadimkom YuuKi_AnS, nova platforma Arrow Lake-S za stolna računala 2024, velika je revizija generacije. Zadržava dizajn Alder Lake i dodaje NPU arhitekturu. Ne očekuje se usvajanje dizajna odvajanja CPU+SoC+GPU kao Meteor Lake. Koristi arhitekturu Lion Cove kao P-Core, a E Core je Skymont arhitekture. Može koristiti do 8-jezgreni P Core i 16-jezgreni E Core za ukupno 24 jezgre i 32 niti, te je opremljena novom generacijom GT1 Xe -LPG ugrađene grafike s manjim brojem jezgri od Meteor Lake CPU-a.

Rečeno je da će se IPC (Instructions Per Cycle) standard performansi koji se koristi za mjerenje učinkovitosti procesora u Arrow Lakea povećati za 5 posto, višejezgrene do 15 posto, a L2 predmemorija za 50 posto. Čipovi će imati do 125W PL1 TDP-a i maksimalni osnovni takt od 3,5 GHz.

Intel Core Ultra procesori za prijenosna računala pokreću AI PC val

Intel Core i7-14700K recenzija

Intelov muzej u San Joseu kroz slike

Novost je da će ove procesore Intel nuditi na potpuno novim LGA 1851 matičnim pločama s 800-serijom PCH koja uključuje serije Z890, H870, B860 i H810. Za razliku od LGA 1700, koje pružaju DDR4 i DDR5 memoriju, podržavati će izvorno samo DDR5-6400 memoriju (izvorni JEDEC) u dvokanalnoj konfiguraciji. Osim toga, integrira Thunderbolt 4, ima 20 izvornih staza CPU PCIe Gen 5 (za grafičke kartice + M.2SSD), četiri PCI Gen 4 x 4, deset staza USB 3.2 Gen 2×1 i 14 staza USB 2.0.

Ostaje samo pitanje, hoće li biti ovaj procesor rebrendiran u Core Ultra ili će se nastaviti zvati 15. generacija kada bude lansiran.

Više... Vaš Komentar Top
AVerMedia Live Gamer GC575 – kartica za streaming u PCIe verziji

Datum objave 23.01.2024

AVerMedia Live Gamer GC575 - kartica za streaming u PCIe verziji

AVerMedia Live Gamer GC575 1

Igranje igrara s 4K kvalitetom slike postaje vrlo uobičajeno. Uostalom, 4K monitori ili televizori nisu skupi, a nezavisna grafika srednjeg ranga ili glavne TV igraće konzole mogu lako podržati izlaz 4K kvalitete slike.

Ali za emitiranje 4K prijenos uživo potrebna je ipak neka od moćnih kartica. AVerMedia je nedavno lansirala Live Gamer GC575 model, upravo namijenjen za audio i video snimanje igara uživo.

AVerMedia Live Gamer GC575 2

Podržava HDMI 2.1 i može odgovarati 4K ulazu s računala, PS5, Xboxa i drugih igraćih konzola te prenijeti i signal do 4K TV-a za reprodukciju. Softver RECentral tvrtke AVerMedia omogućuje istovremeno strujanje i emitiranje na više platformi poput Twitcha, YouTubea i Facebooka. Maksimalne prolazne rezolucije su 4K60 live streaming ili snimanje, 2.160p144 HDR / VRR, a za vrlo popularni 21:9 zaslon 3.440 x 1.440p.

Koristi PCIe Gen 3 za povezivanje s kućištem računala i snimanje nekomprimiranog ultraniskog kašnjenja. Što se tiče dizajna, dimenzije su 121 x 160,5 x 21,5 milimetar, mase je 150,5 grama i ima RGB svjetlosne efekte. Postavke se mogu prilagoditi s pomoću alata AVerMedia Gaming Utility. Nema niti problema sa softver za RGB svjetlosne efekte treće strane (surađuje s ASRock, MSI i GIGABYTE). Podržani video formati su YUY2, NV12, RGB24, P010(HDR).

Live Gamer 4K 2.1 dostupna je na Amazonu po predloženoj maloprodajnoj cijeni od 269,99 USD, dok je jeftinija varijanta Live Streamer ULTRA HD po predloženoj maloprodajnoj cijeni od 179,99 USD.

Više... Vaš Komentar Top
Apple otvara pružateljima platnih sustava u EU pristup NFC-u

Datum objave 23.01.2024

Apple otvara pružateljima platnih sustava u EU pristup NFC-u

Apple otvara pružateljima platnih sustava u EU pristup NFC-u

Iako je iPhone opremljen NFC komunikacijskom tehnologijom, ona nije otvorena trećim stranama. Na to se žalila Nordijska tvrtka za mobilne novčanike Vipps MobilePay regulatorima EU,  jer ograničen pristup sustavu mobilnog plaćanja otežava konkurentskim rješenjima da koriste iPhone. Nakon što su primili i još nekoliko  pritužbi, EU regulatori otvorili su istragu i utvrdili da se Apple ponaša monopolistički.

Kako bi se riješio protumonopolske optužbe EU-a i izbjegao moguće visoke kazne, Apple je odlučio učiniti ustupke za uređaje na tržištu EU-a i obećao otvoriti NFC tehnologiju za mobilno plaćanje programerima trećih strana unutar iOS aplikacija, odvojeno od Apple Paya i Walleta. Nudi smjernice programerima aplikacija u za pristup NFC-u za plaćanje dodirom.

Apple će imati dvije verzije App Storea

Apple iPhone 15 Pro Max – recenzija i osvrt

Apple Watch 9 recenzija

Potrošači će tada moći birati između Appleovih usluga ili NFC aplikacija banaka i izdavatelja kartica prilikom obavljanja transakcija. Iako postoji veliki optimizam i pozitiva oko Appleovih obećanja, pravo će slavlje biti tek kada se obećanja ispune i ne bude prepreka i dodatnih troškova za programere.

Više... Vaš Komentar Top
Nova Geekbuying akcija – T-bao MN57 Mini PC

Datum objave 22.01.2024

Nova Geekbuying akcija - T-bao MN57 Mini PC

geekbuying

Webshop Geekbuying je naš stari partner koji je opet odlučio PCEkspert zajednici ponuditi nove i zanimljive proizvode na akciji u obliku ovakvih promocija. Ako niste znali, Geekbuying je na tržištu još od 2012. godine i od tada su postali jedna od vodećih platformi za e-trgovinu koja prodaje širok raspon potrošačkih elektroničkih uređaja. Iako su kineski shop, imaju lokalna skladišta u Španjolskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Americi. Sve narudžbe poslane iz lokalnih skladišta imaju bescarinsku brzu dostavu i bit će poslane unutar 48 sati. Također imaju skladišta u Hong Kongu i Kini koja podržavaju dostavu diljem svijeta. Za podršku nakon prodaje imaju i servisne stanice širom svijeta.

T-bao-MN57-32GB-1TB-Mini-PC-523247-4._p1_

Geekbuying u ponudi ima mnoštvo proizvoda, a ovaj put za čitatelje i forumaše PCEksperta su pripremili prodajnu akciju za T-bao MN57 Mini PC koji je opremljen s AMD Ryzen 7 5700U procesorom koji ima 8 jezgri i radi na frekvenciji do 4,3 GHz. Uz to, CPU ima i integriranu AMD Radeon Graphics 8 grafičku jezgru. PC dolazi opremljen i s 32 GB radne memorije i s 1 TB SSD-om. Na kućištu ovog minijaturnog PC-a se nalaze dva USB 2.0 porta, dva USB 3.2 porta, port za slušalice te HDMI i DisplayPort izlaz. Uz njih tu su i dva RJ45 LAN porta i to 2,5 i 1 Gbps, a tu je i podrška za WiFi 6 te Bluetooth 5.2.

MN57 dolazi s predisntaliranim Windows 11 sustavom. Uz njega se isporučuje AC/DC adapter snage 65 W, a računalo podržava i Wake on LAN, PXE i auto restart nakon nestanka struje opcije. Hlađenje je aktivno, niske radne buke, a računalo je pogodno za uredsku primjenu, konferencije (VESA mount), multimediju ali i igre.

T-bao-MN57-32GB-1TB-Mini-PC-523247-6._p1_

Ako iskoristite kupon kod NNNTBMN57 možete ga kupiti po cijeni od 349,99 € što je 50 € ušteda u odnosu na originalnu cijenu.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Novi Philips monitori serije E1

Datum objave 22.01.2024

Novi Philips monitori serije E1

27E1N1300AE

Puni značajki koje omogućuju da ostanete povezani dok istovremeno poboljšavaju produktivnost, četiri nova modela pridružit će se liniji proizvoda Philips monitora E1 serije u siječnju. Kako bi se što sveobuhvatnije zadovoljile mnogobrojne potrebe suvremenih profesionalaca u hibridnom radnom okruženju, ova će linija dobiti dodatne modele u proljeće.

Philips 24E1N1300A, 24E1N1300AE, 27E1N1300A i 27E1N1300AE opremljeni su 23,8″/60,5 cm i 27″/68,6 cm FHD IPS zaslonom za oštre, detaljne i vrlo precizne slike u tankom dizajnu s uskim rubovima (čak i donjim, s oko samo 9,5 mm) za besprijekorno postavljanje više monitora. Svi najavljeni monitori pružaju vrhunsku kvalitetu slike sa stopom osvježavanja od 100 Hz, Adaptive Syncom i brzim vremenom odziva od 1 ms (MPRT) za ultra-glatko vizualno iskustvo koje će vam omogućiti uživanje u omiljenim gameovima i multimediji tijekom slobodnog vremena.

Svi modeli također nude značajke posebno dizajnirane za poboljšanje i podršku ukupnom korisničkom iskustvu. Posebice bi istaknuli LowBlueMode, Flicker-free za gledanje koje štiti oči, EasyRead za doživljaj čitanja kao s papira te praktično upravljanje kablovima. Osim toga, Philips 24E1N1300AE i 27E1N1300AE pružaju dodatnu udobnost: glavna razlika između modela A i AE leži u podesivoj visini postolja prisutnoj u modelima AE.

Nova Philips E1 serija sadržavat će USB-C 3.2 s isporukom snage do 65 W što korisnicima omogućuje napajanje povezanih uređaja i besprijekoran rad sa samo jednim kabelom.

Philips 24E1N1300A i 27E1N1300A bit će dostupni za kupnju od siječnja po cijenama od 169 € i 179 €, dok će Philips 24E1N1300AE i 27E1N1300AE biti dostupni od veljače po cijenama od 189 € i 199 €.

Više... Vaš Komentar Top
Kako pravilno puniti baterije mobitela – otkrivamo mali trik

Datum objave 22.01.2024

Kako pravilno puniti baterije mobitela - otkrivamo mali trik

Kako pravilno puniti baterije mobitela – otkrivamo malu tajnu

U našem svakodnevnom životu punjenje baterija mobilnih uređaja je najnormalnija stvar. Ispravna metoda punjenja ključna je za produljenje trajanja baterije. Kako biste trebali pravilno puniti bateriju?

Vjerovali ili ne, velika je razlika ako prvo priključite kabel za punjenje u mobitel, a potom punjač u utičnicu. Pravilno je prvo uključiti punjač u utičnicu i tek tada spojiti kabela s mobilnim telefonom, a baterija telefona će trajati duže.

Kako? Zašto?

Razlog je samotestiranje punjača (ispravljača) jesu li u tom trenutku napon i struja stabilni. Ovaj proces je ključan. Stabilan napon i struja pružaju sigurno i pouzdano okruženje za punjenje baterije mobilnog telefona. Nasuprot tome, ako tijekom procesa samotestiranja punjača dok je povezan s telefonom nema dovoljno spomenute stabilnosti, može doći do potencijalnog oštećenja baterije.

Koje vam aplikacije najviše prazne kapacitet baterije mobitela?

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Savjeti: punjenje baterije telefona punjačima različite snage

Izbjegnite strujni udar

Također način na koji uključujete punjač može učinkovito izbjeći električni udar. Spojite li prvo telefon, a zatim uključite punjač, struja bi mogla u trenutku naglo poteći uzrokujući udar na bateriju.

Nakon što je baterija mobitela puna, kako bi se opet maksimizirala njena zaštita i produžio vijek trajanja, postupite obrnut. Prvo isključite kabel za punjenje iz telefona. Zatim izvucite punjač iz utičnice.

Više... Vaš Komentar Top
Intel postao najveći dobavljač poluvodiča na svijetu

Datum objave 22.01.2024

Intel postao najveći dobavljač poluvodiča na svijetu

Intel postao najveći dobavljač poluvodiča na svijetu_1

Kompanije poluvodiča ovog će mjeseca sumirati ne samo prethodni kvartal, već i cijelu 2023. godinu, a stručnjaci Gartnera već su podijelili preliminarne podatke.

Intel je po prihodima nakon dvije godine stanke postati tržišni lider iako je smanjio svoje prihode za 16,7 postotna boda prošle godine. Prestigao je Samsung Electronics koji je bio ozbiljno pogođen niskim cijenama svojih proizvoda prošle godine. Prihodi tvrtke pali su 37,5 postotna boda na oko 39.9 milijardi dolara u odnosu na 2022. godinu. Qualcomm zadržava svoju treću poziciju, dok se Broadcom uzdiže sa šestog na treće mjesto suočen s kolapsom SK Hynixa, još jednog velikog proizvođača memorijskih čipova, koji je izgubio 32,1 posto prihoda u odnosu na 2022. godinu.

Intel postao najveći dobavljač poluvodiča na svijetu_2

NVIDIA je najveći pobjednik jer im je pogodovao razvoj umjetne inteligencije, kao i visoke cijene njezinih akceleratora u Kini nakon raznih američkih sankcija. AMD je sedmi, STMicroelectronics se vraća na ljestvicu, Apple se konsolidira na devetoj poziciji, dok Texas Instruments je na desetoj poziciji.

Općenito, prema analitičarima Gartnera, tržišta poluvodičkih komponenti u novčanom smislu na kraju prošle godine smanjila se za 11,1 postotna boda, ponajviše zbog pada u potrošačkom sektoru. Od 25 najvećih dobavljača poluvodičkih proizvoda, samo njih devet uspjelo je zabilježiti rast prihoda na kraju 2023., dok je ostalih 10 pokazalo dvoznamenkasti postotni pad.

Više... Vaš Komentar Top
ASRock Radeon RX 7900 GRE video kartice već od 579 eura

Datum objave 22.01.2024

ASRock Radeon RX 7900 GRE video kartice već od 579 eura

ASRock Radeon RX 7900 GRE video kartice već od 579 eura

ASRock Radeon RX 7900 Golden Rabbit Edition video kartice, prethodno dostupne isključivo u Kini, dolaze na europske police. Konkretno radi se o dva modela: Radeon RX 7900 GRE Challenger OC i Radeon RX 7900 GRE Steel Legend OC. GPU-i donose dobro poznatu strukturu koja kombinira GPU jezgru proizvedenu u 5nm procesu i matricu memorije u 6nm procesu, te arhitekturu RDNA3.

Radeon RX 7900 GRE Challenger OC (RX7900GRE CL 16GO)

Specifikacije AMD Radeon RX 7900 GRE su 80 računalnih jedinica, tj. 5.120 shadera, osnovni takt 1.880 MHz i pojačani 2.225 MHz. VRAM je 16 GB GDDR6 pri 18 Gbps. Širina memorijske sabirnice je 256 bita, tako da je propusnost memorije 576 GB/s. Usporedbe radi, Radeon RT 7900 XT izgrađen je na čipu s 84 računalne jedinice i 5376 stream procesora.

ASRock Radeon RX 7900 GRE video kartice već od 579 eura_1

ASRock Phantom Gaming Z790 Riptide WiFi recenzija

ASRock Z790 PG Riptide recenzija

ASRock Z790 PG Lightning recenzija

Radeon RX 7900 GRE Steel Legend OC (RX7900GRE SL 16GO)

Radeon RX 7900 GRE Steel Legend OC također ima 16 GB GDDR6 video memorije i 256-bitnu sabirnicu. Osnovna radna frekvencija je 1.500 MHz, dok u Boost modu 2.345 MHz. Opremljena je rješenjem za hlađenje s trostrukim ventilatorom (+ RGB svjetlima ). PCIe širina je 2,8 utora, a duljina kartice 308 milimetara. Za napajanje se koristi 8-pinski konektor.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 18 minuta

OnePlus mobiteli

Objavljeno prije 18 minuta

Preporuka povremenog pokućnog interneta

Objavljeno prije 18 minuta

Youtube premium

Objavljeno prije 20 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 31 minuta

Preporuka UPS-a

Novosti

Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Gotovo svi pametni telefoni bez obzira na cijenu imaju nešto što se zove virtualna memorija. Obećava da će poboljšati multitasking i fluidnost rada. Ali je li to zaista tako korisno? Što je zapravo virtualna memorija? Za one koji koriste ra... Pročitaj više

Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Unatoč donošenju Zakona o sigurnosti na internetu u listopadu prošle godine, koji zahtijeva od društvenih mreža da zaštite djecu od štetnog sadržaja pod prijetnjom kazni od 10% globalnog prometa, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra još s... Pročitaj više

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

U svijetu gdje se najnoviji modeli mobitela mijenjaju brže od modnih sezonskih trendova, a njihove cijene postaju astronomske za većinu potrošača, mnogi se okreću tržištu rabljenih uređaja. No, kupnja rabljenog mobitela može biti poput kupo... Pročitaj više

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Apple je odobrio emulator iGBA koji je korisnicima iPhonea omogućavao igranje Game Boy naslova, uključujući popularne igre iz franšize Pokémon i Legend of Zelda, preuzimanjem besplatnih ROM-ova s weba. Brzo se popeo na vrh ljestvice popular... Pročitaj više

Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale?

Planirate li kupiti ili sami sastaviti novo računalo? Ako je odgovor potvrdan, obratite pažnju na rezultate testiranja koje je proveo Hardware Unboxed za popularne ulazne AMD B650 matične ploče namijenjene novijem rasponu AMD Ryzen procesor... Pročitaj više

Sve novosti