asus_rog_gt_ac2900_1 asus_rog_gt_ac2900_2

U moru se AC routera rijetko nađe nešto novo i zanimljivo. Asus je jedan od inovatora na ovom polju i uz sve klasične modele koje nude, sada su ponudili i ovaj dual-band ROG Rapture GT-AC2900 koji je okrenut prema igračima. Za njih on donosi optimizacije za GeForce NOW cloud servise, ubrzanje komunikacije od uređaja, preko routera do servera, AIMesh za cijeli dom i AiProtection Pro za mrežnu sigurnost. Kao šlag na torti tu je i inteligentno Aura RGB osvjetljenje koje može pokazivati i status mreže.

asus_rog_gt_ac2900_3

GT-AC2900 dolazi u prepoznatljivo dizajniranom ROG pakiranju. Na mekom se vanjskom omotu nalaze fotografije uređaja te osnovne informacije o tehnologijama koje donosi. GT-AC2900 je plod dugogodišnjeg Asusovog rada na SOHO routerima, od kojih smo i sami tijekom godina imali priliku testirati ih nekolicinu – RT-N56U, RT-N14U, RT-N18U, RT-AC87U, EA-AC87, RT-AC3200, Blue Cave AC2600 i najnoviji RT-AX88U. Ovaj put je Asus uzeo RT-AC86U osnovu, ušminkao ga u novo kućište s RGB-om i izbacio router u ROG seriji koji donosi tehnologije koje će biti od pomoći igračima.

asus_rog_gt_ac2900_4 asus_rog_gt_ac2900_5

Router dolazi udobno smješten u kutiju od recikliranog kartona, zaštićen najlonom, a uz njega i sav popratni materijal u obliku LAN kabela (RJ45) dužine jedan metar, odvijača za montažu postolja, AC/DC adaptera snage 33 W, tri antene, postolje uz pomoć kojeg router možemo orijentirati na dva načina, te upute za brzi početak rada na 16 svjetskih jezika uključujući i hrvatski. Dodatno su tu i jamstvene upute, upute za montažu na zid te upute za aktivaciju wtfast usluge (prvi je mjesec besplatna ova usluga za pristup privatnim serverima, a kasnije se plaća oko 10 USD mjesečno).

asus_rog_gt_ac2900_6

Kao što smo napisali, Asus je iskoristio svoj RT-AC86U router kao osnovu, i taj hardver ubacio u novodizajnirano kućište koje je opremio s RGB LED-icama. Kućište je u potpunosti plastično, dimenzija je 221 x 169 x 111 i mase 780 grama. Kućište je dizajnirano tako da se može orijentirati u horizontalan ili okomit položaj, a grafika na prednjoj stranici to prati. Asus je tu dodao svoj ROG logo, statusne LED-ice i traku koja se širi prema dnu. Sve je napravljeno u mliječnoj plastici ispod koje su RGB LED-ice kompatibilne s AURA RGB softverom. Router nosi oznaku AC2900 što je kombinirana brzina spajanja na dva pojasa – 750 Mbit/s preko 2.4 GHz i 2.167 Mbit/s na 5 GHz. Tri su vanjske antene na routeru i jedna je unutarnja (3×3 MIMO za 2,4 GHz i 4×4 MIMO za 5 GHz), a router podržava i dinamični odabir frekvencija (DFS), koji je mehanizam za detekciju radarskog signala na 5 GHz i koji omogućava automatsko premještanje na frekvenciju bez interferencija.

asus_rog_gt_ac2900_7 asus_rog_gt_ac2900_8

Stražnja je strana perforirana radi boljeg hlađenja jer se moćan hardver pod opterećenjem dosta zagrijava. Između dvije perforacije se nalazi mjesto za montažu nosača. Iznad se nalaze četiri RJ45 porta za Gigabitnu Ethernet vezu, u sredini je još jedan ROG logo utisnut u plastiku, a do njega je RJ45 WAN port (Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE), PPTP, L2TP), USB 3.0 i USB 2.0 portovi (za eksterne FAT32 i NTFS diskove, printere itd.), Power tipka i ulaz za napajanje. Jedan od LAN portova se može koristiti i kao dedicirani gaming port. Spomenuti hardver iz AC86U je Broadcom BCM4906 SoC koji ima dvije jezgre na 1.8 GHz, a uparen je s 512 MB radne memorije i 256 GB flash memorije na kojoj se nalazi firmware.

asus_rog_gt_ac2900_9

Na boku se kućišta nalazi pet tipaka. WPS služi za brzo spajanje na mrežu bez upisivanja lozinke, WIFI je za brzo isključivanje ili uključivanje bežične mreže (kada npr. ne želite da emitira po noći ili dok vas nema kod kuće), tu je i Reset koji poništava sve na tvorničke postavke, zatim LED koji isključuje ili uključuje LED osvjetljenje, te ROG Boost tipka. Uz tu je tipku moguće vezati jednu od četiri funkcije – Aura Shuffle, DFS Channel, Game boost ili Geforce Now. Prva opcija mijenja efekte RGB LED osvjetljenja, druga omogućava automatski odabir dodatnih 5 GHz kanala za smanjenje interferencija s ostalim uređajima, treća analizira mrežni promet i dodjeljuje viši prioritet paketima vezanim uz igre, a posljednja prioritizira uređaje iz GeForce Now programa.

Router donosi tzv. triple-level ubrzanje igranja, tj. poboljšanja mrežnog prometa igrama. Prvi korak je prioritiziranje igraćeg uređaja (putem prioritiziranja porta), drugi korak je priritizacija paketa igre i treći je skraćivanje vremena (rute) do servera putem Gamers Private Network tehnologije (wtfast) koja smanjuje latencije i ping. Ovo je opcionalna usluga koja se nakon mjesec dana besplatnog korištenja mora plaćati.

Uz to, posjeduje i certifikat za GeForce Now program, tj. igraće cloud servise. On omogućava jednostavno podešavanje GeForce Now QoS profila (Quality of Service) koji smanjuje latencije i poboljšava komunikaciju s cloud servisima i igrama.

asus_rog_gt_ac2900_10 asus_rog_gt_ac2900_11

Još zanimljivih tehnologija koje podržava ovaj router su i Game Radar koji pinga i pronalazi optimalan server za igre kao što su LoL, Overwatch, Dota 2, Diablo 3, StarCraft II, WoW, WoT, Warplanes i slične. VPN Fusion je tehnologija koja omogućava paralelnu VPN i internetsku vezu, a tu je i ROG Gaming Center softver uz pomoć kojeg na jednostavan način upravljamo svim opcijama vezanima za router. Router podržava konzole, te različite funkcije za njih. Jedna je port forwarding u tri koraka – odabir igre, odabir uređaja i team up, tu je i plug n play putem ROG gaming porta koji automatski prioritizira konzolu (PS4, XBox One i Nintendo Switch). GT-AC2900 podržava i whole-home Mesh Wi-Fi, tj. može biti uparen s drugim Asus AiMesh kompatibilnim routerima kako bi se povećala pokrivenost bežične mreže.

asus_rog_gt_ac2900_12

Router podržava 1024-QAM modulaciju kao kod AX standarda i širine kanala od 20/40/80 i 160 MHz. Održava i ranije spomenuti DFS (dynamic frequency signal), s do 15 DFS kanala – 52, 56, 60, 64, 100, 104, 108, 112, 132, 136 ili 140 (1 minuta detekcije radarskog signala) i 116, 120, 124 ili 128 (deset minuta detekcije radarskog signala).

Enkripcija dolazi u obliku 64/128-bitnog WEP-a, WPA2-PSK-a, WPA-PSK-a, WPA-Enterprisea , WPA2-Enterprise-a, Radiusa sa 802.1x i WPS podrške. Firewall ima SPI detekciju i DoS zaštitu, a kontrole pristupa su Parental, Network service filter, URL filter i Port filter.

asus_rog_gt_ac2900_13

AURA Lighting je posebna strana priče, a poznata je i s drugih Asusovih ROG proizvode. Osvjetljenje osim statičkih boja podržava i efekte kao što su disanje, promjena boja, komet, flash & dash, Glowing Yo-Yo, duga, zvjezdana noć, stroboskop, valovi i tzv. eventi. Eventi su različiti događaji koji se mogu signalizirati putem osvjetljenja – Game Boost, Traffic Meter, Log in Fail i Attack Block.