Apple želi plaćanje za iOS aplikacije od programera trećih strana

Datum objave 26.01.2024 - Sanja Ledinek

Apple želi plaćanje za iOS aplikacije od programera trećih strana

Apple želi plaćanje za iOS aplikacije od programera trećih strana

Apple želi od programera trećih strana plaćanje za iOS aplikacije

EU Digital Market Act (DMA), koji ima za cilj razbiti Appleov monopol nad iOS aplikacijama, stupit će na snagu u ožujku. Jedna od najvažnijih odredbi je natjerati Apple da korisnicima omogući učitavanje aplikacija i instaliranje na iPhoneu zaobilaženjem App Storea. Samo što Apple planira naplaćivati programerima ako nude iOS aplikacije koje se mogu preuzeti izvan App Storea.

Nije jasno hoće li se naknada dijeliti prema prihodu kupljenom u aplikaciji ili će postojati drugi standard. Primjerice, u SAD-u, Apple zahtijeva od programera da plate proviziju od 27 do 30 posto kada pružaju vanjske veze za plaćanje izvan App Storea, na što se Epic Games svojevremeno žalio. Spotify je bio lukav i osmislio način izbjegavanja provizije koju mora platiti Appleu, tako da će od ožujka upućivati korisnike koji se žele pretplatiti putem iOS aplikacije na vlastitu web stranicu.

Mišljenja javnosti i programera podijeljena

Mišljenje javnosti i dijela programera je podijeljeno po pitanju naplaćivanja provizije od strane Applea. Jedni smatraju da u tom slučaju Apple ne pruža nikakvu uslugu jer se aplikacija učitavaju izvan njihove službene trgovine. Također prema pisanju Wall Street Journala, ako Apple može dalje kontrolirati softversku ekologiju na iPhoneu i profitirati od svake aplikacije, ali na drugačiji način, to je u suprotnosti s DMA izvornom namjerom. Svi se nadaju da nadzornici EU tržišta, te nacionalna tijela kao što je ACM, to neće dozvoliti, jer su programeri na ovaj način zapravo još uvijek vezani rukama i nogama za Apple i onemogućava im se ponuditi besplatne aplikacije.

Druga strana javnosti i programera, ne nužno na strani Applea, smatra da duž rute koja uključuje razvojnog programera aplikacije, slanja aplikacije Appleu na provjeru i potpisivanje, potom povrat aplikacije programeru s certifikatom kako bi istu stavio u alternativnu trgovinu, Apple može tražiti neku naknadu. Nije suluda pomisao da Apple zahtijeva određeni oblik kontrole (kvalitete/sigurnosti). Činjenica da Google to ne radi s alternativnim trgovinama je posebna stvar.

Uostalom, Zakon kaže da moraju dopustiti alternativne trgovine i instalaciju aplikacija treće strane. Ne kaže da oni ne mogu imati kontrolu nad tim (naprotiv, zakon čak ima klauzulu o tome radi sigurnosti) ili da to moraju ponuditi besplatno. I u najmanju ruku, platforma koju nude kroz svoje runtime i SDK-ove kao i razvojno okruženje također je usluga i dodana vrijednost za razvojnog programera.

Kada Apple objavi OS 17.4, biti će jasnije kako će odgovoriti na izazov DMA. I još važnije, EU još nije odobrila ova Appleova pravila. Može nametnuti učitavanje u stilu Androida za koje nije potrebna certifikacija, može ih i odobrit, a na programerima je da pristanu ili ne pristanu na Appleove uvijete.

Više... Vaš Komentar Top
Prvi testovi Snapdragon 8 Gen4 na Nuvia arhitekturi

Datum objave 26.01.2024

Prvi testovi Snapdragon 8 Gen4 na Nuvia arhitekturi

Qualcomm za listopad ili možda ranije priprema lansirati Snapdragon 8 Gen4 mobilnu platformu na TSMC N3E procesu. Vrijedno je spomenuti da se ova procesna tehnologija razlikuje većim prinosom i relativno nižom cijenom od N3B prve generacije na kojoj se temelje A3 Pro i M3 čipovi.

Trenutno je Qualcomm testirao Snapdragon 8 Gen4 putem inženjerskih strojeva i rezultati su ugodno iznenađujući.  Rezultate je na “X” platformi  podijelio @faridofanani96.  Kada pokreće Genshin Impact, može raditi u rezoluciji 1080P 45 minuta sa stabilnim performansama od 60 fps-a. Očekuje se da će konačna verzija moći stabilno pokretati igru u višoj izvornoj rezoluciji.

Drugi test 3DMark Wild Life ekstremnog stresa pokazuje da Adreno 830 GPU ima prilično dobre rezultate. Točnije rečeno 10 posto bolje od Apple M2 čipa. Treba imati na umu da je Snapdragon 8 Gen4 samo čip izrađen za mobilne telefone, dok Apple M2 namijenjen i druge uređaje.

Windows na ARM-u više neće biti ekskluzivan za Snapdragon čipove

Snapdragon Seamless veliki potez Qualcomma

Izravni konkurent Snapdragonu 8 Gen4, MediaTek SoC Dimensity 9400 bit će proizveden 3nm procesu druge generacije TSMC-a ili N3B, nastavlja usvajati sveobuhvatnu strategiju s glavnom Cortex-X5 jezgrom i Cortex-730 jezgrama. To znači bez energetski učinkovite jezgre. Ali broj jezgri i konačna arhitektura još uvijek ostaju otvoreno pitanje.

Ranije su kružile glasine da bi Dimensity 9400 mogao nadmašiti Snapdragon 8 Gen4 u smislu performansi, ali malo je vjerojatno. Razlog je što Qualcomm CPU koristi svoju najnoviju prilagođenu Oryon jezgru koja nije javne Arm arhitekture.

Više... Vaš Komentar Top
Seagate lansira platformu Mozaic 3+ koja mijenja pravila igre

Datum objave 26.01.2024

Seagate lansira platformu Mozaic 3+ koja mijenja pravila igre

Seagate lansira platformu Mozaic 3+ (1)

Nakon što je krajem prošle godine Seagate najavio da će se kapacitet jednog tvrdog diska povećati s prosječnih 16 TB na 30 TB u budućnosti, potvrdili su svoje riječi lansiranjem platforme Mozaic 3+. Može povećati kapacitet tvrdih diskova od 16 TB na 30 TB, pod uvjetom da koriste tradicionalnu tehnologiju okomitog magnetskog snimanja (PMR).

U dizajnu platforme Mozaic 3+ uglavnom se koristi tehnologija magnetskog snimanja potpomognutog toplinom (HAMR), u kombinaciji s principom laserskog zagrijavanja za snimanje digitalnih podataka na magnetske staze tanje od vlasi kose na disku.

Tako diskovi mogu pohraniti više sadržaja, dok u isto vrijeme neće doći do promjena magnetske orijentacije zbog upisa susjednih podataka, što uzrokuje netočne podatke. Osim toga, tijekom procesa pisanja, super rešetkasti disk od legure platine brzo se i precizno zagrijava laserom na 426 stupnjeva Celzijevih, a zatim se ponovno hladi unutar 2 nanosekunde kako bi se dovršilo snimanje i čitanje podataka. Budući da se lasersko zagrijavanje dovršava u vrlo kratkom vremenu i brzo se hladi nakon pisanja, cjelokupni proces rada neće uzrokovati abnormalnosti na tvrdom disku zbog visokih temperatura.

Seagate lansira platformu Mozaic 3+ (2)

Za dohvaćanja podataka koristi se Seagate sedma generacija elektroničkih čitača za određivanje suptilnih promjena u magnetskom smjeru, čime se podaci očitavaju točnije i brže. Cjelokupni proces čitanja i pisanja kontrolirat će se preko 12nm integriranog kontrolera koji je razvio Seagate i izgrađen u obliku ASIC-a kako bi se osigurao normalan rad glave za čitanje.

Najbrži tvrdi disk na svijetu: Seagate Exos 2X14 HDD

Seagate Enterprise SSD 240GB & Laptop SSHD 1TB test

Seagate je također objasnio da, iako će se dizajn platforme Mozaic 3+ koristiti samo za potrebe pohrane podataka u ultra velikim podatkovnim centrima poput Seagate Exos serije, također planiraju platformu distribuirati potrošačkim proizvodima uključujući 2,5- inčni tvrde diskove koji dugo nisu ažurirani. Ali sve ovisi prema potražnji tržišta. Trenutna potražnja za pohranom za male uređaje uglavnom se koncentrira na SSD i druge proizvode za pohranu flash memorije.

Više... Vaš Komentar Top
Oppo i Nokia potpisali patentni ugovor

Datum objave 26.01.2024

Oppo i Nokia potpisali patentni ugovor

Oppo i Nokia potpisali patentni ugovor_0

Globalni spor oko patenta između OPPO-a i Nokije nakon dvije godine i sedam mjeseci konačno je riješen.

OPPO najavljuje potpisivanje sporazuma o unakrsnom licenciranju patenata s Nokijom. Ugovor pokriva standardne bitne patente obiju strana u 5G i drugim mobilnim komunikacijama tehnologije. Oppo se obvezuje plaćati dogovorene razumne naknade za tantijeme, kako buduće tako i one do sada dospjele. Sve neriješene parnice u svim jurisdikcijama će se zaključiti nakon potpisivanja Ugovora. Posebni uvjeti ugovora ostat će povjerljivi prema dogovoru obje strane.

Može li Nokia prisiliti OPPO na kapitulaciju?

OPPO i OnePlus zadržavaju koegzistirajući razvojni model dvojnog brenda

Oppo i Nokia potpisali patentni ugovor _1

Spor je započeo 2021./2022. godine, kada je Nokia podnijela niz tužbi za kršenje patenata protiv OPPO-a u devet zemalja, uključujući Indiju, Britaniju, Francusku i Njemačku u kojoj je tražila 2,50 eura po svakom prodanom uređaju. Ova kontroverza se proširila na druga europska tržišta, a OPPO je odlučio privremeno napustiti Njemačku i Francusku . U međuvremenu pokrenuo je brojne tužbe za kršenje patenata protiv Nokije koristeći patente 5G baznih stanica u Kini, Europi i drugim regijama.

Ova vijest itekako je dobrodošla za nas potrošače, jer povratak OPPO-a na Stari kontinent donosi nam više izbora.

Više... Vaš Komentar Top
Windows na ARM-u više neće biti ekskluzivan za Snapdragon čipove

Datum objave 25.01.2024

Windows na ARM-u više neće biti ekskluzivan za Snapdragon čipove

Windows na ARM-u više neće biti ekskluzivan za Snapdragon čipove

Ugovor o ekskluzivnosti između Qualcomma i Microsofta istječe ove godine, to potvrđuje izvršni direktor Arma Rene Haas u intervjuu za Stratechery.

Qualcomm i Microsoft potpisali su 2016. godine ugovor o ekskluzivnosti kojim OEM proizvođači prijenosnih računala verzijom sustava Windows na Arm čipovima moraju koristiti isključivo procesore koje proizvodi Qualcomm. Kraj ovog ugovora znači najavu početka nove faze i stvaranja prilika za druge dobavljače čipova da se probiju na WoA tržište nudeći potrošačima više izbora.

Među njima su AMD i NVIDIA (koja ima iskustva u Armu sa svojim Grace poslužiteljskim CPU-ima), i spremni su najavit svoje modele čipseta čim istekne ugovor. MediaTek i dalje uglavnom cilja na pametne telefone, ali ne krije svoje ambicije i također planira izgraditi čipset za Windows na ARM-u, kako bi se natjecao s Qualcommom u različitim segmentima tržišta. Moguće je da će Samsung također htjeti baciti kapu u ring sa svojim Exynos čipovima, posebno s obzirom na nedavno partnerstvo s AMD-om za grafičku snagu.

Microsoft pokrenuo razvoj vlastitih Arm procesora za Windows 12

Microsoft prodaje mini računalo koje je budućnost Windowsa 11 na ARM-u

Arm objavio sveobuhvatna računalna rješenja za 2023. uključujući Cortex-X4 i TSMC N3E proces

Ali ne treba zanemariti niti Arm, koji bi se mogao izravno uključiti u akciju. Ranije su najavili koristiti Intelov 18A nod za proizvodnju referentnih čipova. Iako se pretpostavljalo samo za čipove za pametne telefone, nema razloga zašto ne bi mogli iskoristiti svoju stručnost za stvaranje hardvera za prijenosna računala. Sa svoje strane, Intel se ne osjeća ugroženo zbog mogućnosti nove generacije Arm čipova za računala, iako povjerenje tvrtke nije uvijek bilo dobro utemeljeno.

Konačno sam Qualcomm ostaje vrlo konkurentan s obzirom na to da to radi već nekoliko godina i povrh toga, ima prednost sa svojim Snapdragonom X Elite, s ranijom višejezgrenom usporedbom koja otkriva da je laptop SoC 21 posto brži od Appleovog najnovijeg M3.

Više... Vaš Komentar Top
Canalys optimističan u pogledu prognoze tehnološke industrije u 2024

Datum objave 25.01.2024

Canalys optimističan u pogledu prognoze tehnološke industrije u 2024

Canalys optimističan u pogledu prognozu tehnološke industrije u 2024

Prošle godine na IT industriju intenzivno su utjecala globalna gospodarska previranja i drugi čimbenici, a što za ovu godinu previđa poznati Canalys?

Analitičari Canalysa optimistični su u pogledu izgleda za 2024., rekavši da će prilike za generativnu umjetnu inteligenciju biti ogromne. Proizvođači će nastaviti s ulaganjima u AI, posebice u hardver, gdje se očekuju veliki pomaci. U sljedećih 18 mjeseci usluge umjetne inteligencije i razvoj softvera umjetne inteligencije postat će glavni izvor prihoda i široko su ugrađeni u razne industrije i proizvode. Predviđaju da će do 2025. godine biti lansirani i namjenski čipovi za umjetnu inteligenciju s performansama većim od 100 TOPS.

Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Međutim, Canalys predviđa da zbog nedostatka talenta 70 posto performansi ovih čipova neće biti u potpunosti iskorišteno, posebno u područjima optimizacije modela visokih performansi, niske potrošnje, pretraživanja neuronske arhitekture i podešavanja za rubne uređaje.

Vrijedno je spomenuti da se Apple Vision Pro također spominje u najnovijoj prognozi globalne tehnološke industrije za 2024. godinu. Najnovije istraživanje pokazuje da 54,4 posto trgovaca Appleovim proizvodima planira prodavati Vision Pro, što može dovesti do nestašice zaliha najmanje 12 mjeseci ili čak više. Zanimljivo je da Apple također planira smanjiti svoju ovisnost o glavnim proizvodima (iPhone, iPad i Mac) putem Vision Pro.

Više... Vaš Komentar Top
Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija

Datum objave 25.01.2024

Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija

Google pozvao na konferenciju u Parizu....

Nakon što su medijske organizacije posljednjih mjeseci izrazile bijes zbog upotrebe chatbota pokretanih umjetnom inteligencijom, kao što je OpenAI-jev ChatGPT, zbog kopiranje djela zaštićenih autorskim pravima bez odgovarajućeg odobrenja ili naknade, na pomolu je još jedan skandal.

Poznati The NewYork Post, objavio je 21. prosinca 2023., ekskluzivnu priču o Melissi Holyoak, međutim alati za analitiku otkrili su da je članak rangiran niže u rezultatima pretraživanja od gotovo identičnog i očito plagiranog članka generiranog od umjetna inteligencije. Plagirani članak potpisuje “Shawn Johnson” i objavljuje organizacije pod nazivom “Business News” na domeni “biz.crast.net”. Zanimljivo je, autor članka potpisan je na desecima članaka objavljenih toga dana i pojavljuje se na više od 17.800 stranica rezultata pretraživanja.

Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija (2)

Sve su prijavili Googleu koji kontrolira 90 posto tržišta online pretraživanja. Tech div potvrđuje da članak “krši pravila i bit će uklonjen.” Međutim nadodaje: sadržaj generiran umjetnom inteligencijom ne krši njihova pravila, ali može se ukloniti ako se utvrdi da je spam posebno objavljen radi boljeg rangiranja u rezultatima vijesti. Usput nadodaje, kako je nepravedno tvrditi da je članak rangiran više nego inače u rezultatima pretraživanja samo zato što se pojavljuje kao odgovor na upit određenog korisnika.

Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija (3)

No, The Post nije jedini koji smatra da se Googleovim sustavom rangiranja može manipulirati. Na ovaj zabrinjavajući problem ukazuju i neki drugi mediji nakon dobivanja snimaka zaslona koji prikazuju plagijate generirane umjetnom inteligencijom, uključujući reprinte članaka povezanih s “Ratovima zvijezda” koje je objavio Distractify i članke o “ubojstvu u stilu pogubljenja” koje je objavio Heavy.com. Ovi članci se pojavljuju pored pravih članaka u rezultatima pretraživanja u Google vijestima.

Ovo je destruktivan sustav jer ne nagrađuje kvalitetan sadržaj koji su stvorili ljudi u cijelosti , rekao je Coffey za The Post. Potpisujemo!

Više... Vaš Komentar Top
Samsung na tržište donosi SSD 990 EVO

Datum objave 25.01.2024

Samsung na tržište donosi SSD 990 EVO

Samsung na tržište donosi SSD 990 EVO (1)

Prema Samsungu, SSD 990 EVO uravnotežuje performanse, energetsku učinkovitost i pouzdanost.

990 EVO dolazi u M.2 (2280) izvedbi, namijenjen je za igranje, rad i kreativne aktivnosti kao što su uređivanje fotografija i videa. Integrira Host Memory Buffer (HMB) tehnologiju za izravno povezivanje s DRAM-om. Ima maksimalne kontinuirane brzine čitanja i pisanja 5.000 MB/s i 4.200 MB/s, te maksimalne nasumične brzine čitanja i pisanja 700K IOPS (model od 2TB) odnosno 800K IOPS (model od 1TB). Također podržava Modern Standby za trenutno uključivanje/isključivanje s neprekinutom vezom PCIe Gen 4.0 x 4 i PCIe 5.0 x2 NVMe sučeljima.

Samsung na tržište donosi SSD 990 EVO (2)

Predstavljen Samsung SSD 990 PRO

Samsung SSD 850 Pro 256GB test

Samsung nudi softver Magician, skup alata za optimizaciju kako biste dobili najviše od SSD 990 EVO. Ovo rješenje štiti podatke, nadzire rad i upozorava vas kada su dostupna ažuriranja softvera. Ostale specifikacije uključuju Samsungov interni kontroler, AES 256-bitno šifriranje cijelog diska, TCG/Opal v.2.0, šifrirani pogon (IEEE1667) i jamstvo 5 godina.

Više... Vaš Komentar Top
Nokia brend ostaje samo povijest

Datum objave 25.01.2024

Nokia brend ostaje samo povijest

Nokia brend ostat će samo povijest

HMD Global sa sjedištem u Espoou u Finskoj, objavljuje da će prestati izdavati nove pametne telefone pod markom Nokia.

Iznenađenja nema. Niz znakova već odavno pokazuje da HMD Global više nije zainteresiran za marku Nokia. Primjerice, na MWC 2023 u Barceloni, Nokia najavljuje novi logo koji se sastoji od 5 stiliziranih slova. Kultna nebesko plava je eliminirana. U intervjuu s novinarima, g. Pekka Lundmark rekao je da je Nokia promijenila identitet robne marke kako bi se bolje usredotočila na telekomunikacije i industrijsku digitalizaciju – strategiju kojoj će tvrtka slijediti u bliskoj budućnosti. Potom u rujnu iz nekoliko izvora kruže glasine da tvrtka želi proizvodi telefone pod vlastitim brendom. Konačno, Nokijin X račun s više od 205.000 pratitelja promijenio je ime iz @NokiaMobile u @HMDglobal.

I sada je ova priča službeno potvrđena. Od veljače 2024. službena web stranica Nokije uklonit će odjeljke posvećene telefonima, što simbolizira odlazak marke iz tržišnog segmenta. Kako bi korisnicima pružio informacije o klasičnim Nokijinim modelima i nova dostignuća partnera, HMD Global ažurirat će vlastitu web stranicu.

Nokia 2660 Flip recenzija

Nokia X30 5G recenzija

Nokia G11 recenzija

HMD na tržište izlazi s šest modela?

Paralelno s ovim vijestima, Evan Blass objavljuje da dolazi čak šest pametnih telefona HMD brenda. Navodno postoje dvije serije sastavljene od po tri modela. Iako je ovoga puta ton objave prilično oprezan, nadolazeći modeli pod kodnim imenima su slijedeći:

 • Pulse
 • Pulse+
 • Pulse Pro
 • Legend
 • Legend Plus
 • Legend Pro

Jedan od ovih modela mogao bi biti niskobudžetni N159V, koji se prodaje u suradnji s M-KOPA, tvrtkom sa sjedištem u Africi. Zapravo je rebrendirana Nokia C32 samo što ima HMD logotip na stražnjoj strani. Međutim, sufiksi Plus i posebno Pro modela Pulse i Legend, možda bi mogli ipak imati neke inovacije.

Više... Vaš Komentar Top
OpenAI GPT-4: vodič za korištenje ili uvodne smjernice

Datum objave 25.01.2024

OpenAI GPT-4: vodič za korištenje ili uvodne smjernice

OpenAI GPT-4 vodič za korištenje ili uvodne smjernice

ChatGPT je promoviran na oltar generativne umjetne inteligencije svojom epohalnom inovacijom. Iako mnogi očekuju točno razumijevanje naših namjera, ali odgovori ili kreacije nisu uvijek u skladu s očekivanjima.

Ovaj jaz može proizaći iz prevelikih očekivanja ili ne snalaženja u komunikacijskom kanalu. Bitno je što manje dopustiti ChatGPT-u da nagađa i zaključuje naše namjere, dati mu vremena za “razmišljanje”, pisati što je moguće jasnije zahtjeve ili upute, ponekad odrediti duljinu odgovora, razinu pisanja, izlazni format itd. U tom slučaju podiže se vjerojatnost da će rezultat zadovoljiti zahtjeve.

Što još treba učiniti za bolju točnost odgovora?

 • Podijelite zadatke u niz jasno definiranih koraka. Time olakšavate modelu izvršavanje tih koraka.
 • Razdvojite problem na različite tipove. Pogledajte koje operacije zahtijeva svaki tip. Možete definirati neke standardne operacije za svaku vrstu. Na ovaj način uobičajeni koraci kao što su pretraživanje, usporedba, razumijevanje, itd., mogu biti definirani unaprijed. Prednost je da svaki put kada ChatGPT odgovori na pitanje treba izvršiti samo operacije potrebne za trenutni korak, što smanjuje mogućnost pogreške i štedi vrijeme.
 • Trostruki navodnici, XML oznake i naslovi odjeljaka mogu pomoći u odvajanju teksta s kojima se treba drugačije postupati i pomoći modelu da bolje razjasni dvosmislenost.
 • Navedite duljinu izlaza: možete definirati modelu koliko riječi, rečenica, odlomaka, grafičkih oznaka itd., da generira. Zbog ograničenja unutarnjim mehanizmom modela i ovisno o složenošću jezika, najbolje je upit podijeliti prema paragrafima i ključnim točkama.
 • Navedite primjere: Često je učinkovitije dati opće objašnjenje koje se odnosi na sve primjere nego pokazati primjerom, ali u nekim slučajevima može biti ipak lakše dati primjere. Ako modelu kažemo da je za učenje plivanja potrebno samo udaranje nogama i zamahivanje rukama, to je neka opća informacija. A ako pokažemo snimku plivanja, na kojoj su prikazani specifični pokreti udaraca i zamaha rukama, to je objašnjeno kroz primjere. U tom slučaju, rezultati će biti točniji.
 • Navedite referentni tekst. Neka model odgovori koristeći taj referentni tekst. Postoji li više referentnih informacija, “ubacite” ih i pustiti model da upotrijebi za odgovor.

Ovo su neke ChatGPT zlonamjerne aplikacije i domene dizajnirane za krađu podataka

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

OpenAI GPT-4 vodič za korištenje ili uvodne smjernice _1

 • Neka model citira referentni tekst za odgovor: Ako unos već sadrži relevantne dokumente znanja, moguće je izravno tražiti od modela dodavanje reference svojim odgovorima tako da citira odlomke u dokumentu. Time se smanjuje mogućnost da model priča besmislice.
 • Za scenarije primjene koji trebaju voditi duge razgovore, sažmite ili filtrirajte prethodne razgovore. Razlog je što kada model obrađuje dijalog, ograničen je fiksnom duljinom konteksta i ne može zapamtiti cijelu povijest dijaloga. Drugo rješenje je dinamički odabir dijelova razgovora koji su najrelevantniji za rješavanje trenutnog problema. Jednostavnije rečeno, potrebno je pronaći relevantne dijelove prethodnog razgovora na temelju sadržaja pitanja kako bi se učinkovitije upotrijebile prethodne informacija i učinio razgovor fokusiranijim.
 • Sažmite segmentno dugačke dokumente: Budući da model može zapamtiti samo ograničene informacije, ne može se izravno koristiti za sažimanje vrlo dugačkih tekstova. Kako bi se saželi dugački dokumenti, koristiti metodu sažimanja korak po korak. Sažeci svakog odjeljka mogu se nanizati u sažetak cijelog dokumenta. Ovaj proces može biti rekurzivan sloj po sloj dok se cijeli dokument ne sažme.
 • Pitajte model je li nešto prethodno propustio: Pretpostavimo da tražimo od modela da pronađe rečenice vezane uz određeno pitanje iz velike datoteke, a model će nam govoriti jednu po jednu rečenicu. Ali ponekad model napravi pogrešnu procjenu i zaustavi se kada bi trebao nastaviti tražiti povezane rečenice, što rezultira time da povezane rečenice budu propuštene. U ovom trenutku možemo podsjetiti model “Ima li još povezanih rečenica?”, a zatim će nastaviti postavljati upite o povezanim rečenicama, tako da model može pronaći potpunije informacije.

Nadamo se da smo vam malo pomogli….

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 sat

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 3 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti