Može li Nokia prisiliti OPPO na kapitulaciju?

Datum objave 22.05.2023 - Sanja Ledinek

Može li Nokia prisiliti OPPO na kapitulaciju?

Može li Nokia prisiliti OPPO na kapitulaciju?

Nokia se  nakon 60 godina oprostila od svog legendarnog logotipa

Ovih dana ne nedostaje naslova da OPPO napušta europsko tržište. Povod je povlačenje informacija o telefonima i drugim proizvodima sa njemačke web stranice. Tvrtka to opovrgava i naglašava da samo poštuju sudske odluke i rade na tome da se sve vrati u normalu. Kako je do toga došlo? Malo smo istražili.

Pozadina Nokia vs OPPO spora i sudskih odluka

Nokia Corporation je 2018. postigla patentni sporazum s OPPO Guangdong Mobile Communications Co., Ltd. za 4G i 5G patente koji je istekao u lipnju 2021, ali novi nije potpisan. Glavni razlog je znatno podizanje visine naknade u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 3 eura po uređaju.

Potom, kako bi natjerali OPPO na pokornost i prisili da potpišu novi patentni sporazum, Nokia pokreće u srpnju 2021. tužbu zbog devet standardnih osnovnih patenata (SEP) i pet implementacijskih patenata u 11 zemalja i regija diljem svijeta, a Njemačka je nedvojbeno u središtu ove serije patentnih tužbi.

Dva od tri okružna suda na kojima je Nokia pokrenula tužbe (München i Mannheim), donose presudu u kojoj navode da je OPPO prekršio dva povezana tehnološka patenta i odobravaju zabranu prodaje pametnih telefona marke OPPO i OnePlus (sestrinski brend) u Njemačkoj. U međuvremenu sud UK također objavljuje preliminarnu odluku o kršenju patenata.

S druge strane odbijen je zahtjev Nokije od suda u Düsseldorfu i Nizozemskoj. Na ostalim sudovima procesi su još u tijeku.

OPPO nije ostao u defenzivi

I OPPO pokreće protunapad na Nokiju protutužbama. Podnijeli su zahtjeve za prigovor ili poništenje patenata povezanih s Nokijom u Kini, Ujedinjenom Kraljevstvu, Europskom patentnom uredu i Američkom uredu za patente te postigli povoljan napredak.

Primjerice, Patent Trial and Appeal Board (PTAB) i ured za patente Sjedinjenih Država (USPTO) prihvatili su zahtjev za poništenjem patenta br. EP3298744 “Enhancing Data Transfer” (poboljšanje prijenosa podataka) nakon preliminarnog mišljenja Europskog patentnog ureda, koji je također isti opozvao.

Zašto je Nokia “buntovnik”?

Nokia je uvijek bila reprezentativna tvrtka tradicionalno jakih vlastitih patenata. Nakon što su odvojili posao s mobilnim telefonima kako bi se usredotočili na telekomunikacijsku opremu i licenciranje tih istih patenata. Potonji im postaju glavni izvor za stvaranje prihoda i profita. Budući da vremenom i drugi igrači na tržištu stječu sve više patenata, osobito na 5G području ( Huawei ima najveći broj od 15,39 posto), Nokia postaje sve manje relevantna, te se pretvara u patentnog trola koji živi od dobivenih parnica. Imali su patentne sporove s Appleom, Huaweijem, Samsungom i HTC-om. Bilo je gotovo 40 tužbi samo s Appleom, pokrivajući 11 zemalja. Isto tako prošle su godine tužili i vivo.

PROČITAJTE JOŠ

OPPO prekida poslovanje s čipovima koje su sami razvili

OPPO i OnePlus zadržavaju koegzistirajući razvojni model dvojnog brenda

Oppo Find N2 – izravni odgovor na Samsung Galaxy Z Fold

Što kažu analitičari

Nastavi li se ovaj patentni rat, cijena troškova parnica postat će sve veća i veća. Već sada je Nokiji prihod pao za 62 milijuna eura u posljednjem kvartalu, objavljuje Reuters.  Uz to, prema trenutnim međunarodnim pravilima, a koja koriste broj SEP patenata kao mjeru doprinosa svake tvrtke i dijeljenja kolača, Nokiji očito nedostaje realna provedivost. U konačnici bi i patenti uključeni u tužbu mogli biti proglašeni nevažećim ili isključeni iz redova standardnih bitnih patenata.

Koliko je OPPO-u bitno tržište Europe?

OPPO ima jako uporište u Indoneziji i Indiji, ujedno najmnogoljudnijim zemljama na kojima je također Nokia izgubila spor.

Usporedimo li veličinu spomenutih tržišta sa Europom s oko 750 milijuna stanovnika, eventualno povlačenje s tržišta ne bi imalo ogromne posljedice na poslovanje. Ali, Europa ima više “bogatijih” stanovnika od Indije ili Indonezije te kao takva plodno je tlo za prodaju flagshipa.

Međutim, europsko tržište je pomalo zasićeno, zbog makroekonomskih razloga kao što su rusko-ukrajinski rat i inflacija, potrošačka moć je pala, kupci kritičnije gledaju na ono što kupuju i češće se odlučuju za poznate brendove (Apple, Samsung). OPPO se također u Europi suočava s ostvarivanjem profita, ROI nije visok i tržište je poznato po visokim troškovima prodaje. Primjerice britansko tržište se naziva “najtvrđom kosti” zbog snažne kontrole operatera, softvera i hardvera koje treba prilagođeni, a trošak marketinga iznimno je visok. Istodobno, posao u Italiji, Finskoj, Španjolskoj, Francuskoj još uvijek napreduje.

Sada OPPO-u ostaje da izabere platiti licenci za globalni portfelj prema ponuđenim uvjetima nositelja patenta, čime se smanjuju marže i/ili (kao rezultat povećanja cijena) konkurentnost tvrtke u ostatku svijeta, ili odricanje od potencijalne dobiti , moguće čak i dugoročno, u korist održavanja marži i konkurentnosti na tržištima na kojima ostvaruje najveći dio svoje prodaje.

Više... Vaš Komentar Top
Meta razvila AI čipove isključivo za internu upotrebu

Datum objave 22.05.2023

Meta razvila AI čipove isključivo za internu upotrebu

Meta razvila AI čipove isključivo za internu upotrebu

Meta je u tišini razvijala prilagođene čipove posebno dizajnirane za pokretanje modela umjetne inteligencije i videoigara. Za razliku od Alphabeta i Microsofta koji prodaje usluge računalstva u oblaku, Meta će ih koristiti za vlastite potrebe.

Prvi od razvijenih čipova nazvan Meta Training and Inference Accelerator (MTIA) namijenjen je “zaključivanju” pomoću AI modela koji su već obučeni kako bi pomogao Metinim algoritmima za preporuke koji određuju koji se sadržaj i oglasi pojavljuju u korisničkom feedu. Procesor je proizveden korištenjem 7-nanometarskog procesa Taiwan Semiconductora i troši samo 25 vata što je puno manje od čipova proizvođača poput NVIDIA-e.

Drugi razvijeni čip nazvan je Scalable Video Processor (MSVP) za obradu i prijenos videa uz smanjenje potrošnje energije. Ovaj procesor osobito im je bitan zbog potrebe obrade i isporuke 4 milijarde videa dnevno. Potpredsjednik inženjeringa Mete rekao je da novi čipovi bi trebali dobro raditi s softverom PyTorch, koji je postao jedan od najčešćih alata za programere trećih strana koji koriste za izradu AI aplikacija.

Osim toga razvili su generativnog AI programerskog pomoćnika za programere tvrtke kako bi se pojednostavio razvoj softvera i operacije. Sličan je GitHub Copilot alatu koji je Microsoft lansirao 2021. uz pomoć AI startupa OpenAI.  Meta također objavljuje da je superračunalo tvrtke Research SuperCluster (“RSC”) ušlo u svoju drugu i posljednju fazu. Ovo računalo ima 16.000 Nvidia A100 Gpu-a za treniranje svog LLaMA velikog jezičnog modela i drugih tehnika.

PROČITAJTE JOŠ

Tehnološki divovi formiraju Metaverse Standard Forum

Mozilla i Meta surađuju na novoj tehnologiji oglašavanja za očuvanje privatnosti

Prema Meti, jezični model LLaMA sadrži 65 milijardi parametara i obučava se pomoću 1,4 trilijuna tokena (podataka koji se koriste za treniranje). Kompanije kao što su OpenAI i Google nisu objavile slične metrike za svoje velike jezične modele, ali procurio je podatak da Googleov model PaLM 2 koristi 3,6 trilijuna tokena i sadrži 340 milijarde parametara.

Više... Vaš Komentar Top
ChatGPT dobiva službenu iOS aplikaciju – što očekivati?

Datum objave 22.05.2023

ChatGPT dobiva službenu iOS aplikaciju – što očekivati?

ChatGPT dobiva službenu iOS aplikaciju_1

AI chatbot ima mobilnu verziju na iOS platformi. Podržava međuplatformsku sinkronizaciju podataka i integrira Whisper sustav za pretvaranje glasa u tekst. Pretplatnici ChatGPT Plus također mogu ekskluzivno koristiti GPT-4 jezični model, koji ima veću brzinu odziva i nove značajke.

Što se same aplikacije tiče, ima čisto i minimalno korisničko sučelje, koje izgleda prilično uredno. Može se povezati s desktop verzijom, a korisnici mogu nastaviti ispitivati sadržaj desktop verzije na iOS verziji.
Moguće je komunicirati i kroz tekstualne razgovore ili pretvoriti unos u tekst putem mikrofona mobilnog telefona i podržati brzu prijavu putem Apple ID-a ili Google računa.

Zašto bi trebali koristiti mobilnu verziju ChatGPT-a ?

OpenAI navodi nekoliko prijedloga, uključujući korištenje za kreativno pisanje, pomoć pri organiziranju bilješki, tehničkih dokumenata ili dobivanje savjeta o rješavanju problema, kuhanju, putovanjima itd. Može se koristiti u obrazovne svrhe ako vjerujete u točnost odgovora sustava, koji često zakaže.

Osim toga, budući da ima punu podršku za povijest razgovora i besprijekornu sinkronizaciju, također to znači da će korisnici moći bez napora pretraživati svoju povijest razgovora i lakše sortirati.

Kada je riječ o sigurnosti, OpenAI spominje da će nastaviti ažurirati aplikaciju s “kontinuiranim značajkama i poboljšanjima sigurnosti za ChatGPT” dok prikuplja povratne informacije korisnika.

ChatGPT dobiva službenu iOS aplikaciju_2

PROČITAJTE JOŠ

ChatGPT vratio se u Italiji nakon privremene zabrane

Trgovina dodataka ChatGPT – oči i uši za AI chatbotove

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Dostupnost

Aplikacija ChatGPT za iOS platformu dostupna je sada samo u Sjedinjenim Državama, a postupno će se proširiti na više zemalja u sljedećih nekoliko tjedana, kako bi povratne informacije korisnika pomogle poboljšati softver.

Kao i web stranica ChatGPT, zahtijeva od korisnika da se prijave s OpenAI računom. Naravno, obrada zahtjeva odvija se izvan stvarnog pametnog telefona na poslužitelju tvrtke, tako da je u svakom slučaju potrebna internetska veza. ChatGPT Plus pretplatnici imaju pristup istoj naprednoj funkcionalnosti kao i web verzija. Treba napomenuti da trenutno postoji niz lažnih ChatGPT aplikacija pa nakon što aplikacija bude vam dostupna najbolja opcija je otići na službenu web stranicu i kliknuti izravnu vezu.

Korisnici Androida morat će pričekati još nekoliko tjedana da dobiju svoju ChatGPT mobilnu aplikaciju.

Više... Vaš Komentar Top
MTF Sparks Rijeka

Datum objave 19.05.2023

MTF Sparks Rijeka

Prošlog mjeseca je u Rijeci održan MTF Sparks – jedinstveni STEAM obrazovn događaj za mlade koji je razvijen u proteklih deset godina. Ovaj je održan u CTK Rijeka u sklopu projekta ‘STEM(AJMO!)’ koji financira EU. MTF-ova uloga je bila ući i obučiti grupu učitelja iz cijele Hrvatske njihovim metodama vođenja Makeathona na zabavan, edukativan i suradnički način.

Pedesetak učenika u dobi od 12 do 14 godina sudjelovalo je u trodnevnom događaju sa završnim showcaseom u sklopu velikog, javnog STEM Piknika (koji je također uključivao nastup članova hrvatske nezaboravne Eurosong ekipe!), a učenici sudionici pridružili su se timove za izradu robota koji će im pomoći u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja UN-a.

Kako bi potaknuo istinsku suradnju, a ne natjecanje, MTF-ov tehnolog dizajna i edukator Tom Fox izumio je igru pod nazivom ‘Save Humanity!’ u kojem su studentske grupe morale raditi zajedno koristeći svoje robote i (barem simbolično) ‘riješiti’ najveće izazove s kojima se svijet trenutno suočava.

Zahvaljujući kreativnom geniju učenika, uz pomoć, nadahnuće i vodstvo MTF-ovih Maie, Andrea-Eve, Toma, Francisce, Alexandre i Michele, Jenn iz ImagiLabsa, hrvatskih nastavnika i fantastičnog tehničkog tima u CTK-u, bit će vam drago čuti da je čovječanstvo spašeno!

 

Više... Vaš Komentar Top
Posljednjih 48 sati: nabavite doživotni pristup Officeu 2021 za samo 13,05€ i nabavite još softvera sa 62% popusta!

Datum objave 18.05.2023

Posljednjih 48 sati: nabavite doživotni pristup Officeu 2021 za samo 13,05€ i nabavite još softvera sa 62% popusta!

Office 2021, najnovije ažuriranje najpopularnijeg Microsoftovog uredskog paketa, nudi širok izbor poboljšanja i novih aplikacija u odnosu na sve prethodne verzije. Srećom, danas možete kupiti Microsoft Office 2021 i uštedjeti do 90% na službenoj cijeni. To je potpuno moguće u Godeal24, koji prodaje široku paletu računalnog softvera po konkurentnim cijenama. Trgovina nudi mnoga izdanja Microsoft Office paketa, na Godeal24 shopu možete kupiti Office pakete za Mac ili PC. Trajnu verziju MS Office 2021 Pro Plus možete kupiti za 24,25 €. Godeal24 nudi najjeftiniju cijenu, možete dobiti Office 2021 Pro Plus za samo 13,05€/PC! Ako ste korisnik Maca, Microsoft Office 2021 Home & Business za Mac košta samo 37,99 €!

Godeal24 svojim kupcima nudi mogućnost kupnje originalnog računalnog softvera kao što su svi najnoviji operativni sustavi Windows (možete kupiti Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 i Windows Server), MS Office u svim verzijama, neophodan za računalni alat softver, itd. Završit ćete sa sigurnim, originalnim softverom uz uštedu do 90% od izvorne cijene.

230510-720p-gd24-€

Ponuda ograničena vremenom: Originalni MS Office 2021 već od 13.05€!

Možete kupiti siguran i originalan Windows 10 Professional na Godeal24 shopu za 7,25 € i besplatno nadograditi na Windows 11 Professional! Microsoft je započeo poliranje sustava Windows 12, a uz prednosti OpenAI tehnologije umjetne inteligencije, sustav Windows 12 i uredski softver postali su inteligentni.

Ponuda ograničena vremenom: Originalni Windowsi 10 i Windowsi 11 po najboljim cijenama!

Nabavite svoj povoljni paket proizvoda danas!

Do 50% popusta na još verzija Windowsa i Officea! (kupon kod ” SGO50″)

>>> Nabavite još 

Još PC alata po najboljim cijenama!

Nabavite još alata>>>

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_order_1

 > Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_order_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_order_3

Uz Godeal24 možete uštedjeti mnogo vremena i novca s Microsoftovim licencama s popustom, IT sigurnosnim softverom i drugim računalnim alatima. Nabavite Windows OS i MS Office po nenadmašnoj cijeni. Iskusite kupnju bez muke s Godeal24 digitalnom isporukom, koja šalje vaš softver izravno na vašu e-poštu unutar nekoliko sekundi od kupnje. Uz to, s ocjenom na TrustPilotu 98% Izvrsno i stručnom tehničkom podrškom 24/7 možete biti sigurni u kvalitetu proizvoda koji kupujete.

Godeal24 obećava da nudi profesionalnu tehničku podršku 24/7 i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24 putem emaila – service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Ultra HDR u Android 14 radi revoluciju u mobilnoj fotografiji

Datum objave 18.05.2023

Ultra HDR u Android 14 radi revoluciju u mobilnoj fotografiji

Ultra HDR u Android 14 radi revoluciju u mobilnoj fotografiji

Specifikacije kamera mobilnih telefona postale su među najbitnijim karakteristikama pri odluci o kupnji. Kako bi privukli što više kupaca svojim modelima proizvođači mobitela neprekidno ih nadograđuju na hardverskom i softverskom frontu i to vrlo često u pomoć Googlea.

Tako sada u najnoviju verziju operativnog sustava Android 14 uvodi i Ultra HDR za fotografije. To znači da se fotografije mogu spremiti u JPEG formatu s izvornim 10-bitnim visokim dinamičkim rasponom kako bi zadržale više podataka (detalja u sjenama i svijetlim dijelovima) i omogućila se veća fleksibilnost naknadne obrade. Međutim, konačna metoda prikazivanja je prilagodljiva. Ovisi o hardverskim i softverskim specifikacijama uređaja uključujući zaslon. Google očekuje da će Ultra HDR biti zadani format u aplikaciji kamere i podržavati prikaz, sigurnosno kopiranje, uređivanje, dijeljenje i preuzimanje.

PROČITAJTE JOŠ

Google I/O 2023: PaLM 2 i Bard

Google pretraživanje postalo je drugačije

Apple i Google imaju rješenje za AirTag da ga “zločesti dečki” ne iskoriste

Google je također surađivao s Qualcommom kako bi u potpunosti iskoristio napredni 18-bitni ISP Snapdragon čipa za podršku i prikaz 10-bitnog HDR sadržaja . Time ultra HDR postaje dostupan na širokom rasponu uređaja, od pametnih telefona preko tableta do prijenosnih računala.

Ova suradnja ne iznenađuje. Snapdragon 855 SoC bio je prvi koji dobiva podršku za HDR10+ format, Snaprdagon 888 fotografije HEIF formata 10-bitne dubine boje dok Snapdragon 8 Gen1 predstavlja prvi ISP koji podržava 8K HDR video snimanje na mobilnim telefonima.

Više... Vaš Komentar Top
Politika jamstva ASUS matičnih ploča je promijenjena

Datum objave 18.05.2023

Politika jamstva ASUS matičnih ploča je promijenjena

Politika jamstva ASUS matičnih ploča je promijenjena

Uvjeti jamstva za matične ploče ASUS-a su se dosta promijenile. Od sada korištenje beta verzije BIOS-a i konfiguracija za overclocking memorije neće utjecati na jamstvo.

Kao što smo vas izvijestili, prošlog mjeseca bilo je poprilično incidenata pregorijevanja CPU-a i matične ploče na AMD AM5 platformi. Glavni razlog je bio taj što je Asusov BIOS davao previsok napon SoC-u. Kako bi to popravio, Asus je žurno izdao neke BIOS-e koji nisu bili javno verificirani, a koji bi i dalje mogli dopustiti matičnoj ploči da radi na nesigurnim razinama napona, uzrokujući više oštećenja CPU-a.

PROČITAJTE JOŠ

Asus ROG Strix SCAR 17 (G733PY) recenzija

ASUS ROG Rapture GT6 White (2pack) recenzija

ASUS RT-AX59U recenzija

Sada je Asus pod pritiskom javnog mnijenja, konačno objavio izjavu kojom potvrđuje da će od sada, bez obzira na beta verziju ili službenu verziju ažuriranja BIOS-a, matične ploče biti pokrivene zvorničkim jamstvom. U isto vrijeme, izjavili su da korištenje konfiguracija za overclocking memorije kao što su AMD EXPO, Intel XMP i DOCP neće utjecati na jamstvo. Osim toga, potvrdili su da sva nedavna ažuriranja BIOS-a slijede najnovije smjernice AMD-a o naponu za procesore AMD Ryzen 7000 serije.

ASUS je također ponovio svoju podršku AMD AM5 platformi i korisnicima te pozvao one koji imaju bilo kakvih pitanja da se obrate korisničkoj službi za pomoć.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek objavio “bijelu knjigu” o 6G NTN tehnologiji

Datum objave 18.05.2023

MediaTek objavio "bijelu knjigu" o 6G NTN tehnologiji

MediaTek  objavio bijelu knjigu  o 6G NTN tehnologiji

MediaTek je objavio takozvanu “bijelu knjigu” za 6G NTN nezemaljsku mrežu naglašavajući da će u budućnosti satelitske i zemaljske mreže ostvariti komplementarne prednosti, kako bi se stvorila kopnena, morska i zračna sveobuhvatna mreža.

Ova bijela knjiga u početku analizira razvojni status 5G satelitske i zemaljske komunikacije i integracije, povezane tehnologije i trendove razvoja industrije te raspravlja o područjima gdje se postojeća 5G satelitska komunikacijska tehnologija može dodatno poboljšati, uključujući brzinu, kontinuitet usluge i dostupnost spektra. Predlažu i potencijalna ključna tehnička rješenja i scenarije primjene za buduću integraciju.

Potom pokriva vremenski okvir za uvođenje 6G, ključne pokretače 6G inovacija i praktična razmatranja za implementaciju 6G. Artikulira prilike i izazove s poboljšanjem performansi 6G mobilne mreže, dizajnom mrežne arhitekture, učinkovitošću korištenja resursa spektra, komunikacijskom i računalnom integracijom i energetskom učinkovitošću.

Također predlaže nekoliko glavnih 6G NTN smjerova istraživanja tehnologije -visokoučinkoviti dizajn valnog oblika, predvidljivo upravljanje mobilnošću, veliki satelitski antenski niz i oblikovanje snopa te tehnologiju dijeljenja spektra satelitske i zemaljske mreže.

PROČITAJTE JOŠ

Stigao MediaTek Dimensity 9200+

MediaTek demonstrirao tehnologiju 3GPP 5G nezemaljske mreže (NTN)

MediaTek Pentonic 1000 SoC podržava do 4 HDMI 2.1 priključka

Trenutno je MediaTek uspješno komercijalizirao prvi svjetski 5G satelitski komunikacijski čip za internet stvari (IoT NTN) i demonstrirao prvu svjetsku 5G satelitsku širokopojasnu (NR NTN) platformu za verifikaciju komunikacijske tehnologije i test mobilnog telefona, te nastavlja s razvojem B5G i najnovijih 6G NTN tehnologije.

PDF  dokument  6G NTN dostupan je na web stranici  MediaTeka 

Više... Vaš Komentar Top
Glasine: MediaTek i Nvidia partneri u čipovima za pametne telefone

Datum objave 18.05.2023

Glasine: MediaTek i Nvidia partneri u čipovima za pametne telefone

Glasine MediaTek i Nvidia partneri  u čipovima za pametne telefone

Tajvanski MediaTek, piše se, računa na partnerstva s tvrtkama koje proizvode grafičke procesore kako bi malo potkopali Qualcommovu hegemoniju u SoC-ovima za pametne telefone.

Navodno su u pregovorima s Nvidijom o zajedničkom dizajnu novog sustava na čipu za pametne telefone, ali i u buduća prijenosna računala, tvrde izvori DigiTimesa.

Nvidia GPU u MediaTek mobilnom procesor trebao bi osvanuti na tržištu sljedeće godine, donoseći poboljšanja igranje i AI performanse. Konkretni detalji s još nisu poznati uključujući na kojoj arhitekturi će se čip temeljiti. Podsjetimo, Nvidia ima dobru stručnost u ovom području jer je prethodno izdala Tegra SoC s Arm CPU jezgrama i Nvidia GPU-om, koji se između ostalih koriste u Nvidijinim Shield proizvodima i Nintendo Switchu.

PROČITAJTE JOŠ

NVIDIA, ASML, TSMC i Synopsis udružuju snage za ubrzanje dizajna i proizvodnju čipova

NVIDIA video skaliranje integrirano u Chrome 110

NVIDIA priprema driver koji povećava performanse grafičke kartice za 30%

MediaTek nije prvi proizvođač čipova za pametne telefone koji je sklopio partnerstvo s nekom GPU tvrtkom. Samsung je to učinio prije s AMD-om na integraciji RDNA arhitekture u Exynos SoC-ove. Pri čip proizašao iz suradnje s RDNA 2 GPU bio Exynos 2200, prilično razočaravajući SoC. Ali unatoč tome ima posebnost upravljanja hardverom za praćenje zraka (što samo tri GPU-a trenutno rade za pametne telefone). Unatoč neuspjehu, na putu je više Exynos SoC-ova s ​​Radeon GPU-om, a AMD i Samsung nedavno su produžili svoje partnerstvo.

Imajte na umu da ni NVIDIA ni MediaTek nisu potvrdili ovo izvješće pa ga uzmite s rezervom, ali i prihvatljivim.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR razvio zaslon koji pomaže korisnicima da luče veće količine melatonina prije spavanja

Datum objave 18.05.2023

HONOR razvio zaslon koji pomaže korisnicima da luče veće količine melatonina prije spavanja

Eye caring tech-1-28

HONOR veliku pažnju posvećuje sigurnom korištenju pametnih telefona, posebice kad su u pitanju zdravlje i zaštita očiju. Tako je nedavno predstavljeni HONOR Magic5 Pro postao prvi pametni telefon s TÜV Rheinland Circadian Friendly certifikatom, a koji podržava Circadian Night Display opciju.

Riječ je o funkciji koja ne ometa san jer regulira plavu svjetlost i nježno mijenja noćnu temperaturu boja na prirodan način. Prema HONOR-ovim laboratorijskim testovima, ova značajka može povećati izlučivanje melatonina do 20% unutar tri sata, pomažući korisnicima da se bolje naspavaju.

Kontrola naše izloženosti plavom svjetlu sve je važnija za san i zdravlje općenito, osobito s povećanjem količine vremena koje provodimo pred ekranom pri kraju dana. Iz tog je razloga ključno modificiranje zaslona kako bi se smanjile smetnje, a HONOR-ov razvoj cirkadijalnog noćnog prikaza i značajke dinamičkog zatamnjenja važan su korak u postizanju tog cilja, istaknuo je dr. Glen Jeffery, profesor neuroznanosti na Institutu za oftalmologiju, Faculty of Brain Science na UCL-u.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 14 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 29 minuta

KUTAK ZA POČETNIKE: Pitanja i odgovori

Objavljeno prije 1 sat

Automobili

Objavljeno prije 1 sat

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Objavljeno prije 1 sat

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Novosti

Ulovite svoju must-have Office 2021 Pro licencu za samo 28,75 €. Vremenski ograničena ponuda!

S 30% udjela uredskog korištenja diljem svijeta u cjelokupnoj industriji, Microsoft Office jedan je od vodećih uredskih paketa u svijetu i uvelike najpoznatiji plaćeni proizvod. Međutim, mnogim vlasnicima malih tvrtki teško je opravdati tro... Pročitaj više

Oživljava li HMD Global legendarnu Lumia seriju?

Dostupne informacije ukazuju da HMD Global planira značajno proširiti svoj portfolio pametnih telefona u sljedećim mjesecima. Očekuje se da će tvrtka u vlasništvu brenda Nokia, uskoro lansirati nekoliko novih Android pametnih telefona, među... Pročitaj više

Koje loše navike najviše utječu na trajanje baterija telefona?

Mobilni su nam telefoni danas postali nezaobilazni, ali neke navike korištenja ih mogu brzo učiniti neupotrebljivim. Evo nekoliko najčešćih loših navika koje skraćuju vijek trajanja baterije i telefona u cjelini. Punjenje USB-om iz računala... Pročitaj više

MMD E1 linija

Linija proizvoda Philips monitora E1 serije se u srpnju širi dodavanjem četiri nova modela u svoju svestranu ponudu namijenjenu dinamičnim profesionalcima današnjice. Nizom inovacija koje poboljšavaju produktivnost, ovi elegantno dizajniran... Pročitaj više

iPhone 16 Pro Max: šuška se o Sony foto senzoru IMX903

Prema najnovijim glasinama, iPhone 16 Pro Max će debitirati s novim Sonyjevim foto senzorom IMX903, koji nudi značajne prednosti u odnosu na trenutne Android vodeće modele u istoj klasi. IMX903: Poboljšana arhitektura za superiorne performa... Pročitaj više

Sve novosti