Windows na ARM-u više neće biti ekskluzivan za Snapdragon čipove

Datum objave 25.01.2024 - Sanja Ledinek

Windows na ARM-u više neće biti ekskluzivan za Snapdragon čipove

Windows na ARM-u više neće biti ekskluzivan za Snapdragon čipove

Windows na ARM-u više neće biti ekskluzivan za Snapdragon čipove

Ugovor o ekskluzivnosti između Qualcomma i Microsofta istječe ove godine, to potvrđuje izvršni direktor Arma Rene Haas u intervjuu za Stratechery.

Qualcomm i Microsoft potpisali su 2016. godine ugovor o ekskluzivnosti kojim OEM proizvođači prijenosnih računala verzijom sustava Windows na Arm čipovima moraju koristiti isključivo procesore koje proizvodi Qualcomm. Kraj ovog ugovora znači najavu početka nove faze i stvaranja prilika za druge dobavljače čipova da se probiju na WoA tržište nudeći potrošačima više izbora.

Među njima su AMD i NVIDIA (koja ima iskustva u Armu sa svojim Grace poslužiteljskim CPU-ima), i spremni su najavit svoje modele čipseta čim istekne ugovor. MediaTek i dalje uglavnom cilja na pametne telefone, ali ne krije svoje ambicije i također planira izgraditi čipset za Windows na ARM-u, kako bi se natjecao s Qualcommom u različitim segmentima tržišta. Moguće je da će Samsung također htjeti baciti kapu u ring sa svojim Exynos čipovima, posebno s obzirom na nedavno partnerstvo s AMD-om za grafičku snagu.

Microsoft pokrenuo razvoj vlastitih Arm procesora za Windows 12

Microsoft prodaje mini računalo koje je budućnost Windowsa 11 na ARM-u

Arm objavio sveobuhvatna računalna rješenja za 2023. uključujući Cortex-X4 i TSMC N3E proces

Ali ne treba zanemariti niti Arm, koji bi se mogao izravno uključiti u akciju. Ranije su najavili koristiti Intelov 18A nod za proizvodnju referentnih čipova. Iako se pretpostavljalo samo za čipove za pametne telefone, nema razloga zašto ne bi mogli iskoristiti svoju stručnost za stvaranje hardvera za prijenosna računala. Sa svoje strane, Intel se ne osjeća ugroženo zbog mogućnosti nove generacije Arm čipova za računala, iako povjerenje tvrtke nije uvijek bilo dobro utemeljeno.

Konačno sam Qualcomm ostaje vrlo konkurentan s obzirom na to da to radi već nekoliko godina i povrh toga, ima prednost sa svojim Snapdragonom X Elite, s ranijom višejezgrenom usporedbom koja otkriva da je laptop SoC 21 posto brži od Appleovog najnovijeg M3.

Više... Vaš Komentar Top
Canalys optimističan u pogledu prognoze tehnološke industrije u 2024

Datum objave 25.01.2024

Canalys optimističan u pogledu prognoze tehnološke industrije u 2024

Canalys optimističan u pogledu prognozu tehnološke industrije u 2024

Prošle godine na IT industriju intenzivno su utjecala globalna gospodarska previranja i drugi čimbenici, a što za ovu godinu previđa poznati Canalys?

Analitičari Canalysa optimistični su u pogledu izgleda za 2024., rekavši da će prilike za generativnu umjetnu inteligenciju biti ogromne. Proizvođači će nastaviti s ulaganjima u AI, posebice u hardver, gdje se očekuju veliki pomaci. U sljedećih 18 mjeseci usluge umjetne inteligencije i razvoj softvera umjetne inteligencije postat će glavni izvor prihoda i široko su ugrađeni u razne industrije i proizvode. Predviđaju da će do 2025. godine biti lansirani i namjenski čipovi za umjetnu inteligenciju s performansama većim od 100 TOPS.

Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Međutim, Canalys predviđa da zbog nedostatka talenta 70 posto performansi ovih čipova neće biti u potpunosti iskorišteno, posebno u područjima optimizacije modela visokih performansi, niske potrošnje, pretraživanja neuronske arhitekture i podešavanja za rubne uređaje.

Vrijedno je spomenuti da se Apple Vision Pro također spominje u najnovijoj prognozi globalne tehnološke industrije za 2024. godinu. Najnovije istraživanje pokazuje da 54,4 posto trgovaca Appleovim proizvodima planira prodavati Vision Pro, što može dovesti do nestašice zaliha najmanje 12 mjeseci ili čak više. Zanimljivo je da Apple također planira smanjiti svoju ovisnost o glavnim proizvodima (iPhone, iPad i Mac) putem Vision Pro.

Više... Vaš Komentar Top
Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija

Datum objave 25.01.2024

Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija

Google pozvao na konferenciju u Parizu....

Nakon što su medijske organizacije posljednjih mjeseci izrazile bijes zbog upotrebe chatbota pokretanih umjetnom inteligencijom, kao što je OpenAI-jev ChatGPT, zbog kopiranje djela zaštićenih autorskim pravima bez odgovarajućeg odobrenja ili naknade, na pomolu je još jedan skandal.

Poznati The NewYork Post, objavio je 21. prosinca 2023., ekskluzivnu priču o Melissi Holyoak, međutim alati za analitiku otkrili su da je članak rangiran niže u rezultatima pretraživanja od gotovo identičnog i očito plagiranog članka generiranog od umjetna inteligencije. Plagirani članak potpisuje “Shawn Johnson” i objavljuje organizacije pod nazivom “Business News” na domeni “biz.crast.net”. Zanimljivo je, autor članka potpisan je na desecima članaka objavljenih toga dana i pojavljuje se na više od 17.800 stranica rezultata pretraživanja.

Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija (2)

Sve su prijavili Googleu koji kontrolira 90 posto tržišta online pretraživanja. Tech div potvrđuje da članak “krši pravila i bit će uklonjen.” Međutim nadodaje: sadržaj generiran umjetnom inteligencijom ne krši njihova pravila, ali može se ukloniti ako se utvrdi da je spam posebno objavljen radi boljeg rangiranja u rezultatima vijesti. Usput nadodaje, kako je nepravedno tvrditi da je članak rangiran više nego inače u rezultatima pretraživanja samo zato što se pojavljuje kao odgovor na upit određenog korisnika.

Google rangira plagirane AI vijesti ispred članaka iz stvarnih medija (3)

No, The Post nije jedini koji smatra da se Googleovim sustavom rangiranja može manipulirati. Na ovaj zabrinjavajući problem ukazuju i neki drugi mediji nakon dobivanja snimaka zaslona koji prikazuju plagijate generirane umjetnom inteligencijom, uključujući reprinte članaka povezanih s “Ratovima zvijezda” koje je objavio Distractify i članke o “ubojstvu u stilu pogubljenja” koje je objavio Heavy.com. Ovi članci se pojavljuju pored pravih članaka u rezultatima pretraživanja u Google vijestima.

Ovo je destruktivan sustav jer ne nagrađuje kvalitetan sadržaj koji su stvorili ljudi u cijelosti , rekao je Coffey za The Post. Potpisujemo!

Više... Vaš Komentar Top
Samsung na tržište donosi SSD 990 EVO

Datum objave 25.01.2024

Samsung na tržište donosi SSD 990 EVO

Samsung na tržište donosi SSD 990 EVO (1)

Prema Samsungu, SSD 990 EVO uravnotežuje performanse, energetsku učinkovitost i pouzdanost.

990 EVO dolazi u M.2 (2280) izvedbi, namijenjen je za igranje, rad i kreativne aktivnosti kao što su uređivanje fotografija i videa. Integrira Host Memory Buffer (HMB) tehnologiju za izravno povezivanje s DRAM-om. Ima maksimalne kontinuirane brzine čitanja i pisanja 5.000 MB/s i 4.200 MB/s, te maksimalne nasumične brzine čitanja i pisanja 700K IOPS (model od 2TB) odnosno 800K IOPS (model od 1TB). Također podržava Modern Standby za trenutno uključivanje/isključivanje s neprekinutom vezom PCIe Gen 4.0 x 4 i PCIe 5.0 x2 NVMe sučeljima.

Samsung na tržište donosi SSD 990 EVO (2)

Predstavljen Samsung SSD 990 PRO

Samsung SSD 850 Pro 256GB test

Samsung nudi softver Magician, skup alata za optimizaciju kako biste dobili najviše od SSD 990 EVO. Ovo rješenje štiti podatke, nadzire rad i upozorava vas kada su dostupna ažuriranja softvera. Ostale specifikacije uključuju Samsungov interni kontroler, AES 256-bitno šifriranje cijelog diska, TCG/Opal v.2.0, šifrirani pogon (IEEE1667) i jamstvo 5 godina.

Više... Vaš Komentar Top
Nokia brend ostaje samo povijest

Datum objave 25.01.2024

Nokia brend ostaje samo povijest

Nokia brend ostat će samo povijest

HMD Global sa sjedištem u Espoou u Finskoj, objavljuje da će prestati izdavati nove pametne telefone pod markom Nokia.

Iznenađenja nema. Niz znakova već odavno pokazuje da HMD Global više nije zainteresiran za marku Nokia. Primjerice, na MWC 2023 u Barceloni, Nokia najavljuje novi logo koji se sastoji od 5 stiliziranih slova. Kultna nebesko plava je eliminirana. U intervjuu s novinarima, g. Pekka Lundmark rekao je da je Nokia promijenila identitet robne marke kako bi se bolje usredotočila na telekomunikacije i industrijsku digitalizaciju – strategiju kojoj će tvrtka slijediti u bliskoj budućnosti. Potom u rujnu iz nekoliko izvora kruže glasine da tvrtka želi proizvodi telefone pod vlastitim brendom. Konačno, Nokijin X račun s više od 205.000 pratitelja promijenio je ime iz @NokiaMobile u @HMDglobal.

I sada je ova priča službeno potvrđena. Od veljače 2024. službena web stranica Nokije uklonit će odjeljke posvećene telefonima, što simbolizira odlazak marke iz tržišnog segmenta. Kako bi korisnicima pružio informacije o klasičnim Nokijinim modelima i nova dostignuća partnera, HMD Global ažurirat će vlastitu web stranicu.

Nokia 2660 Flip recenzija

Nokia X30 5G recenzija

Nokia G11 recenzija

HMD na tržište izlazi s šest modela?

Paralelno s ovim vijestima, Evan Blass objavljuje da dolazi čak šest pametnih telefona HMD brenda. Navodno postoje dvije serije sastavljene od po tri modela. Iako je ovoga puta ton objave prilično oprezan, nadolazeći modeli pod kodnim imenima su slijedeći:

 • Pulse
 • Pulse+
 • Pulse Pro
 • Legend
 • Legend Plus
 • Legend Pro

Jedan od ovih modela mogao bi biti niskobudžetni N159V, koji se prodaje u suradnji s M-KOPA, tvrtkom sa sjedištem u Africi. Zapravo je rebrendirana Nokia C32 samo što ima HMD logotip na stražnjoj strani. Međutim, sufiksi Plus i posebno Pro modela Pulse i Legend, možda bi mogli ipak imati neke inovacije.

Više... Vaš Komentar Top
OpenAI GPT-4: vodič za korištenje ili uvodne smjernice

Datum objave 25.01.2024

OpenAI GPT-4: vodič za korištenje ili uvodne smjernice

OpenAI GPT-4 vodič za korištenje ili uvodne smjernice

ChatGPT je promoviran na oltar generativne umjetne inteligencije svojom epohalnom inovacijom. Iako mnogi očekuju točno razumijevanje naših namjera, ali odgovori ili kreacije nisu uvijek u skladu s očekivanjima.

Ovaj jaz može proizaći iz prevelikih očekivanja ili ne snalaženja u komunikacijskom kanalu. Bitno je što manje dopustiti ChatGPT-u da nagađa i zaključuje naše namjere, dati mu vremena za “razmišljanje”, pisati što je moguće jasnije zahtjeve ili upute, ponekad odrediti duljinu odgovora, razinu pisanja, izlazni format itd. U tom slučaju podiže se vjerojatnost da će rezultat zadovoljiti zahtjeve.

Što još treba učiniti za bolju točnost odgovora?

 • Podijelite zadatke u niz jasno definiranih koraka. Time olakšavate modelu izvršavanje tih koraka.
 • Razdvojite problem na različite tipove. Pogledajte koje operacije zahtijeva svaki tip. Možete definirati neke standardne operacije za svaku vrstu. Na ovaj način uobičajeni koraci kao što su pretraživanje, usporedba, razumijevanje, itd., mogu biti definirani unaprijed. Prednost je da svaki put kada ChatGPT odgovori na pitanje treba izvršiti samo operacije potrebne za trenutni korak, što smanjuje mogućnost pogreške i štedi vrijeme.
 • Trostruki navodnici, XML oznake i naslovi odjeljaka mogu pomoći u odvajanju teksta s kojima se treba drugačije postupati i pomoći modelu da bolje razjasni dvosmislenost.
 • Navedite duljinu izlaza: možete definirati modelu koliko riječi, rečenica, odlomaka, grafičkih oznaka itd., da generira. Zbog ograničenja unutarnjim mehanizmom modela i ovisno o složenošću jezika, najbolje je upit podijeliti prema paragrafima i ključnim točkama.
 • Navedite primjere: Često je učinkovitije dati opće objašnjenje koje se odnosi na sve primjere nego pokazati primjerom, ali u nekim slučajevima može biti ipak lakše dati primjere. Ako modelu kažemo da je za učenje plivanja potrebno samo udaranje nogama i zamahivanje rukama, to je neka opća informacija. A ako pokažemo snimku plivanja, na kojoj su prikazani specifični pokreti udaraca i zamaha rukama, to je objašnjeno kroz primjere. U tom slučaju, rezultati će biti točniji.
 • Navedite referentni tekst. Neka model odgovori koristeći taj referentni tekst. Postoji li više referentnih informacija, “ubacite” ih i pustiti model da upotrijebi za odgovor.

Ovo su neke ChatGPT zlonamjerne aplikacije i domene dizajnirane za krađu podataka

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

OpenAI GPT-4 vodič za korištenje ili uvodne smjernice _1

 • Neka model citira referentni tekst za odgovor: Ako unos već sadrži relevantne dokumente znanja, moguće je izravno tražiti od modela dodavanje reference svojim odgovorima tako da citira odlomke u dokumentu. Time se smanjuje mogućnost da model priča besmislice.
 • Za scenarije primjene koji trebaju voditi duge razgovore, sažmite ili filtrirajte prethodne razgovore. Razlog je što kada model obrađuje dijalog, ograničen je fiksnom duljinom konteksta i ne može zapamtiti cijelu povijest dijaloga. Drugo rješenje je dinamički odabir dijelova razgovora koji su najrelevantniji za rješavanje trenutnog problema. Jednostavnije rečeno, potrebno je pronaći relevantne dijelove prethodnog razgovora na temelju sadržaja pitanja kako bi se učinkovitije upotrijebile prethodne informacija i učinio razgovor fokusiranijim.
 • Sažmite segmentno dugačke dokumente: Budući da model može zapamtiti samo ograničene informacije, ne može se izravno koristiti za sažimanje vrlo dugačkih tekstova. Kako bi se saželi dugački dokumenti, koristiti metodu sažimanja korak po korak. Sažeci svakog odjeljka mogu se nanizati u sažetak cijelog dokumenta. Ovaj proces može biti rekurzivan sloj po sloj dok se cijeli dokument ne sažme.
 • Pitajte model je li nešto prethodno propustio: Pretpostavimo da tražimo od modela da pronađe rečenice vezane uz određeno pitanje iz velike datoteke, a model će nam govoriti jednu po jednu rečenicu. Ali ponekad model napravi pogrešnu procjenu i zaustavi se kada bi trebao nastaviti tražiti povezane rečenice, što rezultira time da povezane rečenice budu propuštene. U ovom trenutku možemo podsjetiti model “Ima li još povezanih rečenica?”, a zatim će nastaviti postavljati upite o povezanim rečenicama, tako da model može pronaći potpunije informacije.

Nadamo se da smo vam malo pomogli….

Više... Vaš Komentar Top
Google daje posebne povlastice za Galaxy S24, koje nadmašuju Pixel 8 Pro

Datum objave 25.01.2024

Google daje posebne povlastice za Galaxy S24, koje nadmašuju Pixel 8 Pro

Google daje posebne povlastice za Galaxy S24, koje nadmašuju Pixel 8 Pro

Galaxy S24 serija integrira Googleov Gemini Pro, najnapredniji AI model danas. Ali ne samo da donosi softver u liniju već duboku integraciju s nizom novih AI značajki i aplikacija Među njima su Samsung bilješke, snimanje glasa i tipkovnica s prevođenjem poruka u stvarnom vremenu na 13 različitih jezika.

Također nova Galaxy linija prva je u svijetu Androida koja paralelno integrira i Nano verziju (poznatu iz Pixel 8 Pro modela) na isti uređaj omogućavajući AI obradu izravno na uređaju bez potrebe za prolaskom u oblak. Potonja verzija omogućava aplikaciji za razmjenu poruka Google Messages, značajku Chat Assist pomoći korisnicima u kreiranju razgovora različitih emotivnih tonova. Nadalje, serija Galaxy S24 također je opremljena još jednim AI modelom pod nazivom Imagen 2 – AI. Pomaže u stvaranju slika iz teksta, omogućuje uređivanja fotografija na kreativne načine itd. Kao što ste do sada vjerojatno uočili, Gemini Pro i Imagen 2 nema u Pixel 8 liniji.

Gemini – najnoviji Googleov pokušaj da demonstrira svoju AI snagu

MusicLM – Googleov AI maestro

Zašto Google pokazuju posebnu naklonost prema Samsungu?

Osim razlike u izvedbi ili konfiguraciji, Googleova Pixel 8 linija nema prodaju i korisničko iskustvo kao Galaxy S linija. Stoga, ako Google želi promicati superiornost značajki svog AI modela, integracija u Samsungove top modele itekako je prikladan izbor. Privući će više korisnika svojim AI alatima i dobiti potencijalne ogromne izvore prihoda. Upravo na način kao što to čini suparnički OpenAI, koji kontinuirano nudi nove pristupe za generiranje prihoda od svojih AI modela ( GPT Store, naknada za pristup API-ju …).

Više... Vaš Komentar Top
Meta sprema oružje za AI rat ne štedeći novac

Datum objave 23.01.2024

Meta sprema oružje za AI rat ne štedeći novac

Meta najavila otpuštanja

Meta snažno razvija tehnologiju umjetne inteligencije (AI) i planira potrošiti milijarde dolara na kupnju Nvidia AI čipova za izgradnju masivne računalne infrastrukture.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg u objavi na društvenim mrežama rekao je da će do kraja 2024. infrastruktura uključivati 350.000 Nvidia H100 grafičkih kartica. Za njihovu kupnju isplata bi bila bliska oko 9 milijardi dolara, ako ih uspiju dobiti u cjenovnom rasponu od 25.000 do 30.000 dolara.

Također je rekao da kompanija trenutno vrši obuka Llama 3 i potiče se istraživačke timove za osnovnu umjetnu inteligenciju (FAIR) i timove GenAI-a koji stvaraju proizvode za Meta aplikacije, da bliže surađuju. Nije se zaboravio niti pohvaliti da rade na AGI (Artificial General Intelligence), jakoj umjetnoj inteligenciji po uzoru na OpenAI i Google. Ovaj AI sustav trebao bi biti sposoban rješavati probleme ravnopravno s čovjekom ili biti nešto poput ljudskog plusa, ili neka vrsta superinteligencije iz daleke budućnosti.

OpenAI se bori protiv tužbi za autorska prava

Rođen App Store za AI chatbotove!

Pet glavnih AI trendova za 2024.

Mata nema određeni vremenski okvir za postizanje AGI razine, niti točnu definiciju koje bi kriterije takav sustav zadovoljio. Ali nijedna tvrtka u industriji nema jasnu definiciju AGI-ja niti ideju kada će se takvi sustavi pojaviti. Ostaje otvoreno pitanje i tko će na kraju preuzeti kontrolu nad AGI-jem. Ovdje se Zuckerberg drži svog navedenog stava otvorenog izvornog koda da proaktivno rješava većinu problema povezanih s nejednakim pristupom prilikama i vrijednim prednostima.

Više... Vaš Komentar Top
Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

Datum objave 23.01.2024

Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

Po definiciji, koncept metaverzuma složeniji je od prostornog računalnog uređaja kao što su Meta Quest ili Apple Vision Pro.

Metaverzum je mreža 3D virtualnih svjetova usmjerenih na društvene veze. Usredotočuje se na trajno i decentralizirano internetsko 3D virtualno okruženje. Omogućuje pristup umjetnim virtualnim svjetovima putem naočala za virtualnu stvarnost ili onima za proširenu stvarnost, mobilnim telefonima, osobnim računalima i konzolama za video igre.

Uz to Jon Radoff, američki poduzetnik, autor i dizajner igara smatra da metaverzum ima sedam slojeva arhitekture s različitim fazama:

 • iskustvo
 • otkriće
 • ekonomija kreatora
 • prostorne operacije
 • decentralizacija
 • ljudsko sučelje
 • infrastruktura

Prema ovoj podijeli, prostorne operacije pripadaju četvrtom sloju. Kada se postigne svrha prostornog računalstva, postoje tri sloja za stvaranje ekonomske ekologije, istraživanja i iskustva. Tek kada se to shvati, može se reći da je to potpuni metaverzum.

Prostorno računalstvo

Prostorno računalstvo nije izraz koji je skovao Apple, ali ga je prvi upotrijebio  Simon Greenwold  iz MIT Media Laba u svom radu iz 2003. godine. Ovaj pojam odnosi se na interakciju ljudskog bića s uređajem koji se koristi za održavanje i obradu referentnog objekta i prostora. To znači da postoji uređaj koji osigurava objekte i prostor potreban za virtualni svijet (kao i fizički svijet) za ljudsku interakciju. Osim toga, u svom radu spominje: “Prostorno računalstvo važan je dio toga da naši strojevi postanu holistički partner u našem radu i igri.”

Samo, u to doba prostorno računalstvo je bilo samo koncept. Ali posljednjih nekoliko godina tehnologije poput umjetne inteligencije (AI), senzora kamere, računalnog vida, Interneta stvari (IoT) i proširene stvarnosti (AR), ostvarile su ogroman napredak koji je omogućio prostorno računalstvo.

Više... Vaš Komentar Top
Procurile specifikacije Intel Arrow Lake stolnog procesora nove (15.) generacije

Datum objave 23.01.2024

Procurile specifikacije Intel Arrow Lake stolnog procesora nove (15.) generacije

Procurile specifikacije Intel Arrow Lake stolnog procesora nove (15.) generacije

Intelova strategija potrošačke CPU platforme koristit će jednu platformu za razine stolnih i mobilnih radnih stanica, dok će druge razine prijenosnih računala koristiti drugu platformu usmjerenu na optimizaciju potrošnje energije.

Prema specifikacijama koje su procurile  putem cinkera pod nadimkom YuuKi_AnS, nova platforma Arrow Lake-S za stolna računala 2024, velika je revizija generacije. Zadržava dizajn Alder Lake i dodaje NPU arhitekturu. Ne očekuje se usvajanje dizajna odvajanja CPU+SoC+GPU kao Meteor Lake. Koristi arhitekturu Lion Cove kao P-Core, a E Core je Skymont arhitekture. Može koristiti do 8-jezgreni P Core i 16-jezgreni E Core za ukupno 24 jezgre i 32 niti, te je opremljena novom generacijom GT1 Xe -LPG ugrađene grafike s manjim brojem jezgri od Meteor Lake CPU-a.

Rečeno je da će se IPC (Instructions Per Cycle) standard performansi koji se koristi za mjerenje učinkovitosti procesora u Arrow Lakea povećati za 5 posto, višejezgrene do 15 posto, a L2 predmemorija za 50 posto. Čipovi će imati do 125W PL1 TDP-a i maksimalni osnovni takt od 3,5 GHz.

Intel Core Ultra procesori za prijenosna računala pokreću AI PC val

Intel Core i7-14700K recenzija

Intelov muzej u San Joseu kroz slike

Novost je da će ove procesore Intel nuditi na potpuno novim LGA 1851 matičnim pločama s 800-serijom PCH koja uključuje serije Z890, H870, B860 i H810. Za razliku od LGA 1700, koje pružaju DDR4 i DDR5 memoriju, podržavati će izvorno samo DDR5-6400 memoriju (izvorni JEDEC) u dvokanalnoj konfiguraciji. Osim toga, integrira Thunderbolt 4, ima 20 izvornih staza CPU PCIe Gen 5 (za grafičke kartice + M.2SSD), četiri PCI Gen 4 x 4, deset staza USB 3.2 Gen 2×1 i 14 staza USB 2.0.

Ostaje samo pitanje, hoće li biti ovaj procesor rebrendiran u Core Ultra ili će se nastaviti zvati 15. generacija kada bude lansiran.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 sat

VPN

Objavljeno prije 1 sat

Iskon

Objavljeno prije 2 sata

Svaštara

Objavljeno prije 2 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 3 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti