Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja

Datum objave 10.09.2023 - Sanja Ledinek

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja (1)

Google je odlučio uskladiti sučelje web preglednika Chrome korištenjem vlastitog vizualnog jezika, dodati neke nove značajke i poboljšati sigurnosne značajke. Slijede detalji.

Poznati Googleov dizajna Material You, u novoj verziji dopušta promijeniti boju sučelja Chromea u skladu s tamnim/svijetlim načinom rada sustava i nadalje pružiti niz prilagođenih boja. Sučelje preglednika također će bolje uzeti u obzir postavke sustava uređaja u vezi s noćnim načinom rada. Među vizualnim inovacijama dodane su ažurirane ikone za bolju čitljivost i svaka opcija u izborniku s tri točke na URL traci ima vlastitu ikonu.

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja (2)

U isto vrijeme, Google je malo modificirao izbornik kako bi uključio alate kao što su brži pristup upravitelju lozinki i prevoditelju. Kako bi olakšao traženje informacija, Google dodaje novi gumb koji otvara još jedan mali prozor na bočnoj traci za pružanje relevantnog sadržaja pretraživanja za određenu web stranicu.

Google Chrome napokon dodaje načine rada za uštedu memorije i baterije

Preglednik Google Chrome dobiva dodatnu sigurnosnu opciju

Google Chrome kralj web preglednika za stolna i prijenosna računala

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja (3)

Među dodatnim opcijama postavki u gornjem desnom kutu nalaze se funkcije kao što su dodavanje prijevoda, brisanje podataka o pregledavanju ili pretraživanje sadržaja stranice koja se trenutno pregledava.

Ovo se ažuriranje također usredotočuje na sigurnosna poboljšanja, uključujući značajku koja omogućuje pregledniku da odgovara li URL na kojem se korisnik nalazi sigurnoj domeni ili nekoj za krađu identiteta. Do sada je Google automatski ažurirao web stranice na crnoj listi svakih 30-60 minuta, ali u novoj verziji provjerava se vrši u stvarnom vremenu kako bi osigurao da korisnici mogu primati obavijesti pri ulasku na opasne web stranice što je prije moguće. Tehnološki div očekuje da će ova mjera povećati zaštitu od malwarea i phishinga za 25 posto.

Google Chrome dobiva Material You redizajn i nove trikove pretraživanja (4)

Konačno, Chrome Web Store (Trgovina proširenja) također dobiva redizajn Material You, uključujući neke nove značajke. Među njima su jasnija kategorizacija, proširenja koja pokreću AI, preporuke urednika, prilagođeniji sadržaj preporuka i funkcije proširenja javnog testiranja.

Ova nova verzija Chromea očekuje se u nadolazećim tjednima na svim platformama.

Više... Vaš Komentar Top
Zašto Apple odustaje od nehrđajućeg čelika u iPhone 15 seriji

Datum objave 10.09.2023

Zašto Apple odustaje od nehrđajućeg čelika u iPhone 15 seriji

Značajke kamere iPhone 15 Pro bit će uvelike nadograđene LiDAR sustavom

Serija iPhone 15 bit će lansirana za nekoliko dana, a Pro modele odlikovat će okvir od titana koji je jedan od razloga poskupljenja. Zašto Apple smatra da je titanij bolji od nehrđajućeg čelika i gdje vidi prednosti?

Prva prednost titana je da je puno lakši od nehrđajućeg čelika. Budući da se masa iPhonea povećavala iz godine u godinu, nakon prelaska na titanium, poznati @Tech_Reve predviđa da će iPhone 15 Pro težiti 191 gram, a iPhone 15 Pro Max će 221 gram. Osim toga titan je tvrđi i jači od nehrđajućeg čelika. Time je otporniji na padove, koroziju i ekstremne temperature.

Glavni razlozi rasta cijena iPhone 15 serije

Što je sve poznato o iPhone 15 seriji

Ponovno se pojavljuju detalji o USB-C priključku iPhone 15 serije

Vizualno, okviri od nehrđajućeg čelika iPhonea zapravo izgledaju prilično kvalitetno, a završna obrada poput stakla je za mnoge vrlo atraktivna. Međutim, vrlo lako prikuplja ružne otiske prstiju, posebno ako se ne koristi zaštitna futrola. Nakon prelaska na titan, očekuje se da tih otisaka prstiju uopće neće biti.

Konačno, Apple je već koristio metalni titan u Apple Watch Ultra, a korištenjem u seriji iPhone 15 Pro, ostvaruje dosljedan estetski dizajn svojih najboljih proizvoda.

Više... Vaš Komentar Top
Android ima novi vizualni logotip i maskotu robota

Datum objave 10.09.2023

Android ima novi vizualni logotip i maskotu robota

Android ima novi vizualni logotip i maskotu robota (1)

Tijekom godina razvoja Androida, Google je prvo imenovao inačice sustava po raznim slasticama i zatim počeo koristite brojeve za metodu imenovanja. Brojevi ostaju i dalje, ali vizualni identitet se mijenja.

Prva stvar koja se primijeti je da riječ “android” dobiva veliko početno slovo A. U biti je novi logotip usklađeniji s Googleovim dizajnerskim jezikom, jer kompanija želi kohezivni identitet. Također, Android robot iz prošlosti, prešao je put od blagog 2D logotipa do simpatičnog i zaobljenog s karakterom. Postaje trodimenzionalni, a stil prati nove trendove s različitim pokretima tijela koji se mogu mijenjati.

Android ima novi vizualni logotip i maskotu robota (2)

Google aplikacija Pronađi moj uređaj dobiva novu ikonu

Google Pixel 7 Pro recenzija – pola godine kasnije

Naši novi vizualni elementi crpe inspiraciju iz materijalnog dizajna kako bi nadopunili paletu robnih marki Google, kao i bili prilagodljivi”, kaže Jason Fournier, direktor upravljanja potrošačkim robnim markama Android, u službenom postu na blogu . To je razlog zašto u službenom materijalu vidimo 3D maskotu za Android obojenu različitim bojama. U skladu je sa značajkom šarenog i prilagodljivog tematiziranja materijala koju danas vidimo na Android telefonima.

Google će objaviti Android 14 kasnije nego što se očekivalo, odnosno u isto vrijeme kada najavljuje Pixel 8 i Pixel 8 Pro. Ovi će pametni telefoni službeno biti predstavljeni svijetu 4. listopada.

Više... Vaš Komentar Top
Prva generacija Core Ultra mobilnih procesora integrira LPDDR5X memoriju

Datum objave 10.09.2023

Prva generacija Core Ultra mobilnih procesora integrira LPDDR5X memoriju

Prva generacija Core Ultra mobilnih procesora integrira LPDDR5X memoriju

Intel je krenuo stopama Applea i sada koristi sličan dizajn čipa s integriranim memorijskim čipovima na istoj podlozi ili u istom paketu sa središnjom procesorskom jedinicom. U nedavnoj demonstraciji, prikazali su dizajn Meteor Lakea, ali nisu otkrili radi li se o početnom Core Ultra i3 ili vodećem i9 procesoru. Ipak, bez obzira o kojem je modelu riječ, arhitektura ukazuje na drastičnu promjenu koja izravno utječe na rad RAM-a računala.

Prikazani procesor za demonstraciju koristi EMIB supstrat i Foveros tehnologiju pakiranja, omogućujući Intelu kombiniranje nekoliko različitih čipova u jednom paketu kako bi se uštedio prostor. Što se tiče memorije, integrirana su dva LPDDR5X modula tvrtke Samsung ukupnog kapaciteta 16 GB s data rateom od 7.5 Gbps i vršne propusnost do 120 GB/s. Ova implementacija u osnovi negira sve mogućnosti nadogradnje i zahtijeva složeniji sustav hlađenja, budući da se moraju hladiti i procesor i memorija.

Bye bye Intel NUC!

Intel potvrđuje otkazivanje Meteor Lake-S proizvoda za stolna računala

S druge strane je definitivno napredak. Postoji značajno smanjenje ukupne latencije komunikacije između procesora i memorije ugrađenog sustava. Jednostavnije rečeno, kada je RAM uz procesor, a CPU mora pristupiti memoriji sustava, cijeli proces postaje znatno brži i učinkovitiji jer mogu međusobno razgovarati mnogo brže.

Također je bilo riječi o novom GPU male snage. Koristi novi grafički IP niske potrošnje, koji povećava grafičke jezgre za 33 posto u usporedbi s prethodnom generacijom i optimizira potrošnju energije i učinkovitost površine čipa. Podržava puni DX12 Ultimate API. Ako vas zanima više, pogledajte ovaj video.

Više... Vaš Komentar Top
Specifikacije Intel 14. generacije procesora za stolna računala otkrivene u novom curenju informacija

Datum objave 10.09.2023

Specifikacije Intel 14. generacije procesora za stolna računala otkrivene u novom curenju informacija

Specifikacije linije procesora za stolna računala Intel 14. generacije otkrivene u novom curenju informacija

U novom curenju informacija otkrivene su specifikacije Intelove linije stolnih procesora 14. generacije na ‘Raptor Lake S Refresh’ arhitekturi, uključujući jeftini Core i3-14100 pa sve do top modela Core i9-14900K.

Do curenja dolazi od korisnika X-u (bivši Twitter) pod nadimkom YuuKi_AnS, a originalni post je izgleda u međuvremenu morao biti izbrisan. Ipak, kada se nešto jednom nađe na internetu, teško je to potpuno izbrisati. Prema objavljenom, nema puno poboljšanja kada govorimo o ukupnom broju jezgri, ali i7-14700K model procesora odskače sa svojih 8 jezgri visokih performansi i 12 učinkovitih jezgri.

Specifikacije linije procesora za stolna računala Intel 14. generacije otkrivene u novom curenju informacija_1

Intel serija 14. generacije procesora bit će predstavljena sredinom listopada

Intel: dodajemo AI akceleratore svim svojim procesorima

Intel potvrdio: Meteor Lake procesori pod novom metodom imenovanja

Specifikacije linije procesora za stolna računala Intel 14. generacije otkrivene u novom curenju informacija_2

U usporedbi s prethodnim i7-13700K/KF CPU-om, novi procesor ima četiri dodatne E-jezgre time povećavajući broj sa 16 jezgri na 20 u nadolazećem Core i7 desktop procesoru. Curenje spominje i nove Intel 300 i 3005 procesore. Oni će zamijeniti Pentium Gold i Celeron, procesore osnovne razine koje je Intel ranije nudio.

Ipak, imajte na umu da je podatke objavio neslužbeni izvor, pa ih uzmite sa zrncem soli. Morat ćemo pričekati i vidjeti što Intel donosi na stol.
Isto tako je u najavi i potencijalno rebrendiranje budućih Intelovih procesora , gdje će se ukloniti ‘i’ iz oznake Intel Core CPU. Dakle, Intel bi mogao planirati promijeniti ove nazive modela procesora kako bi odražavali novu marku.

Više... Vaš Komentar Top
Povratkom Huawei HiSilicon Kirin čipova Qualcomm postaje glavni gubitnik

Datum objave 10.09.2023

Povratkom Huawei HiSilicon Kirin čipova Qualcomm postaje glavni gubitnik

Povratkom Huawei HiSilicon Kirin čipova Qualcomm postaje glavni gubitnik

Huawei se ponovno pokrenuo. Unatoč ograničenjima koje je nametnuo SAD, ne samo da je uspio razviti HiSilicon Kirin 9000S sustav na čipu proizveden kineskom tehnologijom, već pružiti i 5G tehnologiju.

Najavljene su neke istrage, možda budu i nametnute nove sankcije jer se CPU arhitektura najviše razine temelji na Arm skupu instrukcija ili možda čak budu ublažene, ali nema sumnje Huawei i SMIC uzdrmali su tržište čipova za mobilne telefone. Prema riječima poznatog analitičara Ming-Chi Kuo, Qualcomm bi mogao biti glavni gubitnik. Očekuje da će počevši od sljedeće godine Huaweijevi novi modeli u potpunosti usvojiti procesor Kirin, a time Qualcomm potpuno izgubiti narudžbe kineskog diva, dosadašnjeg dobrog kupca.

Razlog je što bi SMIC mogao usprkos ograničenom broju litografskih skenera za proizvodnju na 7nm, u konačnici trebao proizvoditi oko petnaest milijuna aplikativnih procesora godišnje. Dodaju li se i oni proizvedeni s malo starijim strojevima za mobitele srednjeg ili niskog ranga u kojima upotreba najsuvremenije litografije nije toliko potrebna, za Qualcomm bi to moglo biti ozbiljan financijski gubitak.

HiSilicon Kirin 960 SoC – sve što trebate znati

Huawei Kirin 9000s performansama usporediv s Qualcomm 888 mobilnom platformom

Također očekuje da će zbog HiSilicon Kirin čipova ali i MediaTek procesorskih platformi isporuke Qualcomm SoC-a kineskim brendovima pametnih telefona 2024. biti najmanje 50-60 milijuna jedinica manje nego 2023., te se smanjivati iz godine u godinu. Već sada je činjenica da su kineski brendovi smanjili isporuku flagshipa izvan Kine s Qualcomm mobilnim platformama i sve više nude uređaje pogonjenje MediaTek Dimensity visoko kvalitetnim rješenjima. Cijenom su povoljnija, a pokazalo se da nisu inferiorna u odnosu na Qualcomm. Zato predviđa da Qualcomm neće imati drugog izbora nego sniziti cijene kako bi povećao konkurentnost kod svojih kineskih partnera i tako se borio protiv Huaweija (i/ili MediaTeka), što će dovesti do pada profita koji bi mogao postati vidljiv već krajem godine.

Dva druga potencijalna rizika za Qualcomm su tržišni udio Exynos 2400 SoC-a i Appleova očekivana upotreba vlastitih modemskih čipova počevši od 2025.godine. Istina je da modem u usporedbi sa SoC-ovima, donosi manje novca u blagajnu, ali za Qualcomm neće biti ništa manje bolno jer se mora odreći pouzdanog i bogatog kupca.

Više... Vaš Komentar Top
ASRock lansira 4×4 BOX mini računalo sa dvostrukim mrežnim priključcima

Datum objave 10.09.2023

ASRock lansira 4×4 BOX mini računalo sa dvostrukim mrežnim priključcima

4X4 BOX 7040 P1

ASRock sada nudi novo mini računalo serije 4X4 BOX 7040, opremljeno APU-om serije AMD Ryzen 7 7040U na 4 nm procesu, Zen4 arhitekturi, s 8 jezgri i 16 niti, maksimalne turbo frekvencije 5,1 GHz. Prijavljeno je da će biti moguće odabrati i procesor Ryzen 5 7640U. U isto vrijeme, mini host podržava novi AMD Ryzen AI (prvi AI motor prikladan za x86 platformu) i dvokanalnu DDR5 5600 MHz memoriju (do 64 GB). Usvaja 12 -19 V DC-in dizajn i podržava fleksibilno napajanje.

ASRock Z790 PG Riptide recenzija

ASRock B650E Steel Legend WiFi recenzija

ASRock Z790 PG Lightning recenzija

Osim toga, ima dva utora za pohranu, uključujući 1x M.2 Key M (2242/2260/2280) i 1 x SATA3, 1 x M.2 Key E. Također ima 3,5 mm priključak za slušalice, 2 x HDMI 1.4b, 2x DP 1.4a (od Type-C) i 2.5G mrežni priključak plus Gigabitni mrežni priključak , te DASH za daljinsko upravljanje.

U drugim aspektima, novi mini host ima obilje I/O sučelja, koja mogu realizirati 4K izlaz na četiri ekrana, pruža 2x USB4, 1 x USB 3.2 Gen2, 2 x USB 2.0, i podržava Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek i TSMC dogovorili proizvodnju 3nm mobilnih čipova

Datum objave 10.09.2023

MediaTek i TSMC dogovorili proizvodnju 3nm mobilnih čipova

MediaTek i TSMC dogovorili proizvodnju 3nm mobilnih čipova

MediaTek i TSMC objavljuju da razvoj prvog Dimensity sustava na čipu proizvedenog 3nm litografijom napreduje vrlo glatko.

Očekuju da će ući u masovnu proizvodnju 2024. godine, te da će doći do pametnih telefona raznih marki, tableta, sustava ugrađenim u automobile i drugim uređajima u drugoj polovici iste godine. Ova najava dolazi u pravo vrijeme, s obzirom na veliki interes javnosti za presedan s pojavom Huawei Mate 60 Pro temeljenog na HiSilicon Kirin 9000S aplikativnom procesoru. Također uglavnom naglašava održavanje dugoročnog odnosa suradnje s TSMC-om i očito znači rezerviran kapacitet proizvodnje.

U usporedbi s 5nm procesom, logička gustoća tranzistora TSMC-ove 3nm procesne tehnologije može povećati gustoću oko 60 posto. U isto vrijeme, omogućiti će povećanje brzine za 18 posto pri istoj potrošnji energije uz smanjenje potrošnje energije od 32 posto. Detalji o jezgrama, njihovim radnim taktovima i pratećem GPU-u, među ostalim, još uvijek ostaju nepoznati.

MediaTeku se sviđa Intelov 18A (1,8 nm) proces

MediaTek najavio pokretatnje Meta Llama 2 za svoje top čipsete

Do sada se vjerovalo da će Qualcomm, AMD, Intel i NVIDIA također biti među prvim kupcima TSMC-a koji će izbaciti 3nm čip, no dosad su samo Apple i MediaTek službeno izašli iz sjene. S prelaskom na drugu generaciju 3nm procesne tehnologije, broj kupaca TSMC-a u tom smjeru trebao bi se povećati.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung predstavlja SSD 990 PRO od 4 TB

Datum objave 10.09.2023

Samsung predstavlja SSD 990 PRO od 4 TB

Samsung predstavlja SSD 990 PRO od 4 TB

Samsung Electronics najavio je novu memorijsku jedinicu SSD 990 PRO od 4 TB.

SSD 990 PRO ima Samsungovu 8. generaciju V-NAND tehnologije(3-bitni TLC), optimizirani kontroler s premazom od nikla i raspršivačem topline na stražnjoj strani pružajući vezu PCIe 4.0 ×4 sa sekvencijalnom brzinom čitanja do 7.450/6.900 MB/s i brzinom nasumičnog čitanja 1600K IOPS-a. To znači učitavanje s minimalnim prekidima tijekom sesija igranja, isto vrijedi i za reprodukciju vrlo teških videozapisa i u drugim situacijama u kojima brzina čini razliku.

Kao i prethodnici, bit će dostupan s i bez hladnjaka, s visinom prikladnom za PlayStation 5. Uključuje 4 GB LPDDR4 za međuspremnik i SLC za predmemoriju. Njegova izdržljivost doseže 2400 TB.

Samsung kaže da je također napravio važne korake naprijed u pogledu energetske učinkovitosti, s povećanjem performansi do 50 posto u usporedbi s prethodnom serijom 980 PRO. Uz to, 4 TB disk dizajniran je s jednostranim M.2 faktorom forme , što ga čini tanjim od ostalih dvostranih M.2 SSD-ova. Ovaj pojednostavljeni dizajn idealan je za ultratanka prijenosna računala, olakšava instalaciju i eliminira rizik od oštećenja drugih komponenti.

Samsung SSD 850 EVO & Transcend SSD 370 test

Samsung SSD 850 Pro 256GB test

Modeli od 4TB serije 990 PRO i 990 PRO s hladnjakom bit će dostupni početkom listopada. Osigurano je petogodišnje ograničeno jamstvo.

Samsung Magician softver koristi se za upravljanje i ažuriranje firmvera te prilagode RGB LED efekte. Što se tiče sigurnosti, tu su EAES 256-bitna enkripcija cijelog diska i TCG/Opal V2.0 šifriranje pogona (IEEE1667).

Više... Vaš Komentar Top
PCEkspert otpakiravanja RX 7800 i RX 7700 XT kartica

Datum objave 07.09.2023

PCEkspert otpakiravanja RX 7800 i RX 7700 XT kartica

Sva otpakiravanja novih RX 7800 XT i RX 7700 XT kartica na jednom mjestu:

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 4 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti