Kako pravilno puniti baterije mobitela – otkrivamo mali trik

Datum objave 22.01.2024 - Sanja Ledinek

Kako pravilno puniti baterije mobitela – otkrivamo mali trik

Kako pravilno puniti baterije mobitela - otkrivamo mali trik

Kako pravilno puniti baterije mobitela – otkrivamo malu tajnu

U našem svakodnevnom životu punjenje baterija mobilnih uređaja je najnormalnija stvar. Ispravna metoda punjenja ključna je za produljenje trajanja baterije. Kako biste trebali pravilno puniti bateriju?

Vjerovali ili ne, velika je razlika ako prvo priključite kabel za punjenje u mobitel, a potom punjač u utičnicu. Pravilno je prvo uključiti punjač u utičnicu i tek tada spojiti kabela s mobilnim telefonom, a baterija telefona će trajati duže.

Kako? Zašto?

Razlog je samotestiranje punjača (ispravljača) jesu li u tom trenutku napon i struja stabilni. Ovaj proces je ključan. Stabilan napon i struja pružaju sigurno i pouzdano okruženje za punjenje baterije mobilnog telefona. Nasuprot tome, ako tijekom procesa samotestiranja punjača dok je povezan s telefonom nema dovoljno spomenute stabilnosti, može doći do potencijalnog oštećenja baterije.

Koje vam aplikacije najviše prazne kapacitet baterije mobitela?

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Savjeti: punjenje baterije telefona punjačima različite snage

Izbjegnite strujni udar

Također način na koji uključujete punjač može učinkovito izbjeći električni udar. Spojite li prvo telefon, a zatim uključite punjač, struja bi mogla u trenutku naglo poteći uzrokujući udar na bateriju.

Nakon što je baterija mobitela puna, kako bi se opet maksimizirala njena zaštita i produžio vijek trajanja, postupite obrnut. Prvo isključite kabel za punjenje iz telefona. Zatim izvucite punjač iz utičnice.

Više... Vaš Komentar Top
Intel postao najveći dobavljač poluvodiča na svijetu

Datum objave 22.01.2024

Intel postao najveći dobavljač poluvodiča na svijetu

Intel postao najveći dobavljač poluvodiča na svijetu_1

Kompanije poluvodiča ovog će mjeseca sumirati ne samo prethodni kvartal, već i cijelu 2023. godinu, a stručnjaci Gartnera već su podijelili preliminarne podatke.

Intel je po prihodima nakon dvije godine stanke postati tržišni lider iako je smanjio svoje prihode za 16,7 postotna boda prošle godine. Prestigao je Samsung Electronics koji je bio ozbiljno pogođen niskim cijenama svojih proizvoda prošle godine. Prihodi tvrtke pali su 37,5 postotna boda na oko 39.9 milijardi dolara u odnosu na 2022. godinu. Qualcomm zadržava svoju treću poziciju, dok se Broadcom uzdiže sa šestog na treće mjesto suočen s kolapsom SK Hynixa, još jednog velikog proizvođača memorijskih čipova, koji je izgubio 32,1 posto prihoda u odnosu na 2022. godinu.

Intel postao najveći dobavljač poluvodiča na svijetu_2

NVIDIA je najveći pobjednik jer im je pogodovao razvoj umjetne inteligencije, kao i visoke cijene njezinih akceleratora u Kini nakon raznih američkih sankcija. AMD je sedmi, STMicroelectronics se vraća na ljestvicu, Apple se konsolidira na devetoj poziciji, dok Texas Instruments je na desetoj poziciji.

Općenito, prema analitičarima Gartnera, tržišta poluvodičkih komponenti u novčanom smislu na kraju prošle godine smanjila se za 11,1 postotna boda, ponajviše zbog pada u potrošačkom sektoru. Od 25 najvećih dobavljača poluvodičkih proizvoda, samo njih devet uspjelo je zabilježiti rast prihoda na kraju 2023., dok je ostalih 10 pokazalo dvoznamenkasti postotni pad.

Više... Vaš Komentar Top
ASRock Radeon RX 7900 GRE video kartice već od 579 eura

Datum objave 22.01.2024

ASRock Radeon RX 7900 GRE video kartice već od 579 eura

ASRock Radeon RX 7900 GRE video kartice već od 579 eura

ASRock Radeon RX 7900 Golden Rabbit Edition video kartice, prethodno dostupne isključivo u Kini, dolaze na europske police. Konkretno radi se o dva modela: Radeon RX 7900 GRE Challenger OC i Radeon RX 7900 GRE Steel Legend OC. GPU-i donose dobro poznatu strukturu koja kombinira GPU jezgru proizvedenu u 5nm procesu i matricu memorije u 6nm procesu, te arhitekturu RDNA3.

Radeon RX 7900 GRE Challenger OC (RX7900GRE CL 16GO)

Specifikacije AMD Radeon RX 7900 GRE su 80 računalnih jedinica, tj. 5.120 shadera, osnovni takt 1.880 MHz i pojačani 2.225 MHz. VRAM je 16 GB GDDR6 pri 18 Gbps. Širina memorijske sabirnice je 256 bita, tako da je propusnost memorije 576 GB/s. Usporedbe radi, Radeon RT 7900 XT izgrađen je na čipu s 84 računalne jedinice i 5376 stream procesora.

ASRock Radeon RX 7900 GRE video kartice već od 579 eura_1

ASRock Phantom Gaming Z790 Riptide WiFi recenzija

ASRock Z790 PG Riptide recenzija

ASRock Z790 PG Lightning recenzija

Radeon RX 7900 GRE Steel Legend OC (RX7900GRE SL 16GO)

Radeon RX 7900 GRE Steel Legend OC također ima 16 GB GDDR6 video memorije i 256-bitnu sabirnicu. Osnovna radna frekvencija je 1.500 MHz, dok u Boost modu 2.345 MHz. Opremljena je rješenjem za hlađenje s trostrukim ventilatorom (+ RGB svjetlima ). PCIe širina je 2,8 utora, a duljina kartice 308 milimetara. Za napajanje se koristi 8-pinski konektor.

Više... Vaš Komentar Top
EU planira drastično reformirati industriju streaminga glazbe

Datum objave 21.01.2024

EU planira drastično reformirati industriju streaminga glazbe

EU planira drastično reformirati industriju streaminga glazbe

Europski parlament donio je rezoluciju i poziva Europsku komisiju da pokrene zakonodavni proces za reformu platformi za streaming glazbe.

Članovi Europskog parlamenta naglašavaju da većina ovih servisa trenutno ima postavljene algoritme tako da favoriziraju albume ili pjesme od strane mainstream diskografskih kuća ili daju veću vidljivost popularnijim izvođačima. Time je otežan stream glazbenim djelima nišnih ili nezavisnih izvođača, među kojima su i niz europskih glazbenih djela. Pogotovo sada, kada sve više i više algoritama koristi umjetnu inteligenciju za učenje preferencija slušanja korisnika i zatim preporučuje naslove pjesama u skladu s njihovim glazbenim ukusom ili pažnjom.

Također pozivaju da platforme za streaming glazbe otkriju koriste li umjetnu inteligenciju za stvaranje glazbe, da suzbiju “deepfake” glazbu koja neovlašteno imitira poznate umjetnike i promijene trenutnu metodu dijeljenja dobiti koja se temelji na ukupnom broju reprodukcija, vremenu slušanja itd., što također mnogim ne-mainstream glazbenicima otežava ostvarivanje veće zarade.

Novi EU propisi također žele vratiti izmjenjive baterije za mobilne telefone

U EU dogovorena sveobuhvatna pravila za pouzdanu umjetnu inteligenciju

Pozvali su i na reviziju zastarjelih stopa autorskih naknada iz “preddigitalnog doba”, ukazujući na sheme koje prisiljavaju glazbenike da plate vrlo malo u zamjenu za ogromnu izloženost. Ali pokrene li se zakonodavni proces za reformu, mogle bi proteći godine da stupi na snagu.

Više... Vaš Komentar Top
Apple priprema pokazati niz generativnih AI alata na WWDC 2024. u lipnju ove godine

Datum objave 21.01.2024

Apple priprema pokazati niz generativnih AI alata na WWDC 2024. u lipnju ove godine

Apple priprema pokazati niz generativnih AI alata na WWDC 2024. u lipnju ove godine

Uz uspon OpenAI chatbota ChatGPT i Googleovog AI chatbota Bard, gotovo sve tehnološke tvrtke naporno rade kako bi dobile udio u području umjetne inteligencije. Međutim, čini se da Apple napreduje sporije u odnosu na druge, i kao da su ostali iznenađeni brzim razvojem generativne umjetne inteligencije.

Ali poznati analitičar Haitong International Securities Jeff Pu, rekao je da tech div planira objaviti niz proizvoda temeljenih na generativnoj umjetnoj inteligenciji (AI) na konferenciji WWDC (WWDC 2024), koja će se održati u lipnja 2024. Apple je razvio vlastiti okvir pod nazivom Ajax za stvaranje platforma koje se mogu koristiti s ChatGPT veliki jezičnim model (LLM) usporediv s Microsoft Bingom. Odnosno, uz pomoć Ajaxa razvio je chatbot sličan ChatGPT-u, kojeg su inženjeri tvrtke nazvali “Apple GPT“. Sažima tekst i odgovara na pitanja korisnika. Hoće li ga lansirati u javnost ili ostaje dostupan samo zaposlenicima Applea putem weba, nije nam poznato. Međutim, sve više je glasina da će tvrtka lansirati neki vlastiti LLM model, nasuprot ChatGPT-u.

Apple kaska u AI valu

Apple iPhone 15 Pro Max – recenzija i osvrt

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu

Uz sve to tvrtka istražuje načine za integraciju umjetne inteligencije u Apple Music, s fokusom na automatsko kreiranje popisa za reprodukciju i integraciju generativne umjetne inteligencije u razvojne alate kao što je Xcode, kako bi mogli pomoći programerima da brže razvijaju aplikacije za Apple platforme. Revidiraju i digitalnu asistenticu Siri za obavljanje složenih zadataka. Bit će ključni dio iOS-a 18 i predstavljat veliki skok u Appleovim mogućnostima umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoftova verzija AI PC standarda zahtjeva minimalno 16 GB RAM-a

Datum objave 20.01.2024

Microsoftova verzija AI PC standarda zahtjeva minimalno 16 GB RAM-a

Microsoftova verzija AI PC standarda zahtjeva minimalno 16 GB RAM-a

Izvješće o istraživanju tržišta koje je proveo TrendForce pokazalo je da je Microsoft postavio 16 GB kao minimalni sistemski zahtjev za računala s umjetnom inteligencijom.

S trenutne točke gledišta, Microsoft se nada integrirati chatbotove umjetne inteligencije za automatizirati i generirati rad u mainstream računalima. Najveći potez tvrtke bit će lansiranje Copilot Pro-a 2024. godine, pomoćnika za umjetnu inteligenciju ugrađenog u Office 365, kojeg tvrtka planira prodavati zasebno na osnovi pretplate. Uz ubrzanje temeljeno na oblaku, razne Microsoftove funkcije umjetne inteligencije također će se oslanjati na neke osnovne hardverske specifikacije za lokalno ubrzanje. Jedan od njih je naravno NPU, s Intelovim AI Boostom i AMD-ovim Ryzen AI koji će se lansirati sa najnovijim mobilnim procesorima.

Drugi uvjet je memorija. AI ubrzanje je operacija koja je vrlo osjetljiva na memoriju, a LLM zahtijeva znatno brz i čest pristup memoriji. Stoga je 16 GB preporučeni minimalni kapacitet, ne samo za nativno ubrzanje već i za Copilot AI funkcije temeljene na oblaku.

Windows 11 dodaje podršku za USB4 v2.0

Performanse AI vrtoglavo rastu! Windows 12 dobiva epsku nadogradnju

Također ove godine bit će dostupna prva osobna računala koja pružaju AI ubrzanje na uređaju za nekoliko novih značajki izvornih za Windows 11 23H2. Trenutno programeri već testiraju neke funkcije koje bi u budućnosti trebale postati dio ovog paketa 24H2, među kojima su gumb za pozivanje Copilot-a u desnom kutu programske trake, te u aplikaciji Postavke novi odjeljak “Copilot u sustavu Windows“, koji će omogućiti uključiti ili isključiti prikaz korisničkog sučelja pomoćnika umjetne inteligencije, itd.

Programeri planiraju poboljšati značajku Snap Layouts, da na temelju strojnog učenju automatski predloži opcije postavljanja aplikacije u sučelju, prema učestalosti korištenja. Neke aplikacije bit će potpuno uklonjene, poput Cortane, Kalendara, Karti, itd. Microsoft planira objaviti ovu konačnu verziju Windows 11 24H2, negdje na jesen. To bi moglo značiti da ipak Windows 12 neće biti objavljen ove godine.

Više... Vaš Komentar Top
Za usporavanje YouTubea nije problem Google, već Adblock

Datum objave 20.01.2024

Za usporavanje YouTubea nije problem Google, već Adblock

Za usporavanje YouTubea nije problem Google, već Adblock

Od svibnja prošle godine YouTube je počeo ograničavati pristup videu za korisnike s aktivnim blokatorima oglasa i tražeći da ih deaktiviraju ili plate Premium pretplatu. U lipnju su ograničenja postala još stroža, smanjivši broj pregleda na tri videa za takve korisnike.

Potom je u studenom internet bio preplavljen teorijama zavjere oko namjerene manipulacije Google kako bi usporio YouTube. Osobito za korisnike Firefoxa, dok je za vlastiti preglednik Chrome sve radilo sasvim dobro. Te su glasine brzo razjašnjene. Google je objavio da Firefox nije jedini web preglednik koji ima problem. Uzrok su neki dodaci za blokiranje oglasa koje instaliraju korisnici.

Dva mjeseca kasnije, u siječnju ove godine, korisnici Reddita objavljuju masovno kako imaju problem zastajkivanja u reprodukciji video zapisa na platformi i/ili učitavanjima koja traju više od 5 minuta. Uočena su i osjetna usporavanja pomicanja i prijelaza preko cijelog zaslona itd. I opet se uspostavilo da nije problem u YouTube platformi i kažnjavanju nakon otkrivanju blokatora oglasa, već upravo u samim Adblock i Adblock Plus dodacima. Oni su nedavno nadograđeni na 5.17.0 verzije, i od tada su nastali spomenuti problemi. Štoviše, nisu ekskluzivni za YouTube i mogu utjecati i na druge stranice, posebno one koje se dinamički ažuriraju. Situacija se popravlja ako onemogućite blokator ili prijeđete na plaćenu pretplatu.

Gertrud Kolb, tehnička direktorica AdBlock tima, priznala je da postoji problem s posljednjom nadogradnjom, i preporučila korisnicima da ažuriraju blokatore na verzije ABP 3.22.1 i AB 5.17.1. Također, programeri još ne mogu samostalno detektirati u kodu gdje je točno problem, ali napravili su poveznicu za praćenje kako bi lakše pronašli kritični bug i razvili rješenje za njega.

Privatnost nasuprot prihodu: YouTube u ratu protiv blokatora oglasa i zakoni EU

YouTube testira novi mehanizam pravila o blokiranju oglasa – neće vam se svidjeti

Kada smo već kod YouTube platforme, mnogi uočavaju da svakodnevno među reklamama ima sve više zabrinjavajućeg spama ili lažnih oglasa oponašatelja poznatih YouTubera i slavnih osoba, kako bi prevarili pratitelje za novac. Osim ovih prevarantskih oglasa, nedavno su se pojavili i pornografski oglasi. Dok platforma tvrdi da poduzima korake za sankcioniranje računa koji krše pravila, loši oglasi i dalje napreduju na YouTubeu, a korisnici ih sada vide češće nego ikad zbog zabrane blokatora oglasa.

Očito, YouTube na sve načine želi prisiliti korisnike na pretplatu. Samo što i oni koji koriste YouTube Premium, potvrđuju da ipak ima oglasa, ali na drugim mjestima, poput anketa na početnoj stranici i poveznica za kupnju na video traci.

Možda je u cijeloj ovoj priči dobro rješenje korist Chrome ekstenziju poput Ad Speedup za automatsko ubrzavanje YouTube oglasa, koji se mogu reproducirati 16 puta brže, čime se eliminira potreba gledanja oglase bez utjecaja na prihod YouTubera od oglašavanja.

Više... Vaš Komentar Top
Apple postao lider u isporuci pametnih telefona i nadmašio Samsung

Datum objave 20.01.2024

Apple postao lider u isporuci pametnih telefona i nadmašio Samsung

Apple postao lider u isporuci pametnih telefona i nadmašio Samsung

Apple je prvi put otkako je iPhone lansiran 2007. godine, prodajnim rezultatima na globalnoj razini nadmašio Samsung i osvojio prvo mjesto u svijetu. Ove podatke donosi nam IDC .

Apple je isporučio u četvrtom tromjesečju prošle godine 80,5 milijuna uređaja što je povećanje od 11,6 postotna boda na godišnjoj razini, dok ukupno 234,6 milijuna iPhonea u 2023. godini i zauzeo prvo mjesto u industriji s tržišnim udjelom od 24,7 posto. Samsung je imao nepovoljnu 2023. godinu u smislu ukupne prodaje. Isporučio je samo 53 milijuna uređaja u četvrtom kvartalu prošle godine što je manje od 59,5 milijuna u četvrtom kvartalu 2022., te ostvario tržišni udjel od 16,3 posto.

Apple postao lider u isporuci pametnih telefona i nadmašio Samsung_1

Top 5 kompanija s najvećim tržišnim udjelom pametnih telefona u svijetu u 2023.

Osim Samsunga, Xiaomi i Oppo su druga dva proizvođača koja su prošle godine zabilježila pad isporuka pametnih telefona. Prvi ima pad od 4,7 posto na godišnjoj razini, dok drugi 9,9 posto iako pokriva više od 60 zemalja i regija.

Osim toga kod nas potpuno nepoznati Transsion, koji posjeduje brendove pametnih telefona Infinix, Itel i Tecno, zabilježio je skok prodaje za 30,8 postotna boda i stekao 8,1 posto globalnog tržišnog udjela. Uglavnom zahvaljujući prednostima na tržištima u razvoju. Vivo je zauzeo peto mjesto s 24,1 milijuna prodanih uređaja i rastom 5,1 posto na godišnjoj razini.

IDC je također istaknuo da ukupna promjena u poretku prema tržišnom vodstvu dodatno naglašava intenzitet konkurencije na tržištu pametnih telefona. Apple je sigurno odigrao ulogu u Samsungovom padu, ali tvrtke koje proizvode Android telefone postaju sve raznolikije. Huawei se vratio i donosi veću konkurenciju, dok marke poput OnePlusa, Honora, Googlea i drugih lansiraju niz vrlo konkurentnih uređaja po nižim cijenama I osvajaju tržišta. Također prodaja sklopivih uređaja raste, a AI mogućnosti u pametnim telefonima dobivaju sve više na snazi. Sve u svemu, sektor pametnih telefona ide prema vrlo uzbudljivom vremenu.

Više... Vaš Komentar Top
Arm razvija Cortex-X5 novu generaciju jezgre

Datum objave 20.01.2024

Arm razvija Cortex-X5 novu generaciju jezgre

Arm razvija Cortex-X5

Arm Cortex-X5, kodnog naziva Black Hawk, nova je ultra-velika jezgrena arhitektura.

Arm Cortex-X5, bit će itekako poželjna u Android kampu, koji se silno trudi nadmašiti snagu Appleovog čipa A serije. Prema izvješću istraživačke tvrtke Moor Insights and Strategy, Cortex-X5 jezgra kodnog naziva Black Hawk, pojavit će se na pametnim telefonima lansiranim krajem ove godine ili nešto kasnije. Po prvi puta bi mogla omogući mobilnim sustavima na čipu da performansama s jednom jezgrom nadmaše Apple.

ARM Blackhawk jezgra, navodno donosi najveće godišnje IPC (instrukcije po ciklusu/sat) povećanje performansi u 5 godina. Dodatno, usklađujući se s industrijskim trendovima, jezgra se može pohvaliti impresivnim performansama modela velikog jezika (LLM) i generativnim AI mogućnostima. Ali njezine implikacije u stvarnom svijetu, osobito na trajanje baterije ostaju neizvjesne.

Arm objavio sveobuhvatna računalna rješenja za 2023. uključujući Cortex-X4 i TSMC N3E proces

ARM želi sam izraditi napredne čipove za mobitele i računala

Kada možemo očekivati ARM Blackhawk jezgre u telefonima?

Očekuje se da će čipovi kao što su MediaTek Dimensity 9400 i Samsung Galaxy S25 serija biti opremljeni s Cortex-X5 velikom jezgrom. Navodno, MediaTek Dimensity 9400 trebao bi biti opremljen s čak tri nove Cortex-X5 ultra velike jezgre. U isto vrijeme, kada Snapdragon 8 Gen 4 čipset bude objavljen, Qualcomm neće koristiti ovu novu jezgru. Umjesto toga, predstavit će svoju prilagođenu Oryon CPU jezgru. Nema sumnje, bit će itekako zanimljivo u svijetu čipseta za mobilne telefone.

Više... Vaš Komentar Top
Apple će imati dvije verzije App Storea

Datum objave 20.01.2024

Apple će imati dvije verzije App Storea

Apple će imati dvije verzije App Storea

Apple priprema odvojiti App Store za korisnike EU od ostatka svijeta kako bi bili u skladu s Zakonom o digitalnom tržištu (DMA). Ovaj zakon klasificira tvrtke poput Amazona, Applea i Googlea kao tehnološke divove u apsolutnom monopolskom položaju i obvezuje ih da ne zlorabe svoj dominantni položaj na tržištu za potiskivanje ili stjecanje konkurenata.

Nepoštivanje rezultira novčanom kaznom do 10 posto godišnjeg prometa. To uključuje nedopuštenost forsiranja paketa unaprijed instaliranog softvera, ograničavanja korisnika na određenu trgovinu aplikacija, osiguravanje da programi za slanje poruka rad s drugim proizvodima.

Apple će imati dvije verzije App Storea_1

Apple će morati ispuniti ove zahtjeve do 7. ožujka, što znači otvaranje iOS App Storea za aplikacije trećih strana i učiniti iMessage interoperabilnim s Android uređajima. EU je ovim tvrtkama dala rok do 7. ožujka da se usklade sa standardima, što znači da Apple prije tog roka treba otvoriti iOS App store, implementirati iMessage i Android interoperabilnost.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 11 minuta

Koje napajanje kupiti te preporuka kvalitetnih napajanja dostupnih u HR (1.post)

Objavljeno prije 13 minuta

Youtube premium

Objavljeno prije 26 minuta

Koji 27" monitor?

Objavljeno prije 31 minuta

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 33 minute

Nema interneta, kompjuteri usporeni - trebam objašnjenje

Novosti

Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Unatoč donošenju Zakona o sigurnosti na internetu u listopadu prošle godine, koji zahtijeva od društvenih mreža da zaštite djecu od štetnog sadržaja pod prijetnjom kazni od 10% globalnog prometa, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra još s... Pročitaj više

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

U svijetu gdje se najnoviji modeli mobitela mijenjaju brže od modnih sezonskih trendova, a njihove cijene postaju astronomske za većinu potrošača, mnogi se okreću tržištu rabljenih uređaja. No, kupnja rabljenog mobitela može biti poput kupo... Pročitaj više

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Apple je odobrio emulator iGBA koji je korisnicima iPhonea omogućavao igranje Game Boy naslova, uključujući popularne igre iz franšize Pokémon i Legend of Zelda, preuzimanjem besplatnih ROM-ova s weba. Brzo se popeo na vrh ljestvice popular... Pročitaj više

Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale?

Planirate li kupiti ili sami sastaviti novo računalo? Ako je odgovor potvrdan, obratite pažnju na rezultate testiranja koje je proveo Hardware Unboxed za popularne ulazne AMD B650 matične ploče namijenjene novijem rasponu AMD Ryzen procesor... Pročitaj više

TUXEDO Sirius 16 Gen 2: Linux gaming laptop s Ryzen 7 8845HS

Bavarska tvrtka TUXEDO Computers predstavila je svoj najnoviji Linux gaming laptop, TUXEDO Sirius 16 Gen 2. Dolazi u aluminijskom kućištu s 16,1-inčnim IPS zaslonom (bez odsjaja) rezolucije 2.560 x 1.440 piksela, frekvencije osvježavanja 16... Pročitaj više

Sve novosti