Apple zauzeo 90 posto TSMC-ove 3nm proizvodnje ove godine

Datum objave 24.05.2023 - Sanja Ledinek

Apple zauzeo 90 posto TSMC-ove 3nm proizvodnje ove godine

Apple zauzeo 90 posto TSMC-ove 3nm proizvodnje ove godine

Apple zauzeo 90 posto TSMC-ove 3nm proizvodnje ove godine

Apple neće moći objaviti sljedeću generaciju Mac računala s M2 čipovima za koji tjedan, ali to ga ne sprječava da se pripremi za sljedeće M3 procesore. Već testira ovu novu generaciju dodajući jezgre, grafiku, RAM, kao i A17 čipove koji će biti srce iPhonea 15 Pro i proizvoditi korištenjem TSMC-ove 3nm procesne tehnologije, poznate kao N3B.

Kako bi zadovoljio potrebe izdavanja ne samo novih iPhonea, već Macova i iPada ove godine, “DigiTimes” je citirao tržišne izvore koji govore da je Apple rezervirao gotovo 90 posto kapaciteta TSMC-ove prve generacije 3nm procesne tehnologije. Android igrači morat će se boriti za ostalih 10 posto. Naravno, moguće je odabrati i Samsungov 3nm proces.

PROČITAJTE JOŠ

Apple i Google imaju rješenje za AirTag da ga “zločesti dečki” ne iskoriste

Apple želi koristiti RISC-V arhitekturu

Prednosti prelaska na 3nm proces

Iz dosad objavljenih podataka 3nm arhitektura nudi povećanje energetske učinkovitosti od 35 posto. Kada je riječ o performansama, povećanje bi trebalo biti 15 posto, u odnosu na A16 Bionic u iPhone 14 Pro i Pro Max. Prema TSMC, N3 tehnologija koristi 24-slojnu litografiju s više uzoraka ekstremno ultraljubičastog (EUV), veću logičku gustoću do 70 posto, do 15 posto poboljšanja brzine pri istoj snazi i 30 posto smanjenja snage u usporedbi s N5 (5nm) tehnologijom.

Vrijedno je spomenuti da TSMC planira prijeći na napredniju 3nm tehnologiju, N3E, u drugoj polovici 2023. godine, a koristi jednostavniju 19-slojnu tehnologiju s jednim uzorkom, lakši je za proizvodnju i jeftiniji. Također koristi manje energije i veći je takt kada pogledamo N3 proces.

Hoće li Apple imati neke velike prednosti kao prvi s 3nm čipovima?

U marketinškom smislu, sigurno hoće. Međutim, treba vidjeti stvarne testove prvih 3nm čipova. Pokaže li se da su veliki skok u odnosu na 4nm standard, onda bi i neki korisnici Androida mogli doći u iskušenje da pređu na Appleove uređaje.

Više... Vaš Komentar Top
Gotovo 1,7 milijuna prijava aplikacija odbijeno od App Storea

Datum objave 24.05.2023

Gotovo 1,7 milijuna prijava aplikacija odbijeno od App Storea

Gotovo 1,7 milijuna prijava aplikacija odbijeno od App Store

Opće je poznato da tijekom godina Apple kontinuirano poboljšavao svoj mehanizam za kontinuirano praćenje i brzo otkrivanje lažnih aktivnosti računa i osmislio niz sigurnosnih pregleda svake aplikacije prije nego što uđe u App Store. Nedugo su objavili godišnji izvještaj u kome je vidljivo da su odbili gotovo 1,7 milijuna prijava aplikacija jer nisu zadovoljile stroge standarde za privatnost, sigurnost i sadržaj.

Blokirane su više od 2 milijarde dolara potencijalno lažnih transakcija, 198 milijuna pokušaja stvaranja novih lažnih računa, zabranjeno 428.000 računa programera i 282 milijuna korisničkih računa s lažnim i zlouporabljivim aktivnostima. Osim toga više od 153.000 prijava aplikacija odbijeno je prošle godine zbog slanja neželjene pošte, plagiranja ili obmanjivanja korisnika, a gotovo 29.000 prijava aplikacija je odbijeno jer sadrže skrivene ili nedokumentirane značajke.

Također su samo u proteklih mjesec dana Apple je blokirao gotovo 3,9 milijuna pokušaja instaliranja ili pokretanja ilegalno distribuiranih aplikacija putem Developer Enterprise programa. Program je osmišljen za velike organizacije za razvoj i distribuciju internih aplikacija za korištenje od strane zaposlenika.

PROČITAJTE JOŠ

Apple otporan na krize – prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine

Kako Apple provjera aplikacije

Gotovo 1,7 milijuna prijava aplikacija odbijeno od App Store_1

Prvo, tijekom razvojne faze, Xcode sustavno provjerava aplikacije kako bi osigurao da koriste ovlaštene tehnologije i ispunjavaju minimalne zahtjeve za ulazak u App Store. Nakon što programer prenese aplikaciju na App Store Connect, vrši se još jedna dodatno provjera kako se ne bi pozivala na privatne API-je i da je bez poznatog zlonamjernog softvera. Potom se još jednom pregledava od strane članova tima za pregled aplikacija kako bi se osiguralo da zadovoljava Appleove standarde kvalitete i sigurnosti. Tim u prosjeku svaki tjedan pregleda više od 100.000 aplikacija, a gotovo 90 posto njih pregleda se unutar 24 sata od podnošenja.

Apple je uložio velika sredstva u stvaranje sigurnih tehnologija plaćanja kao što su Apple Pay i StoreKit kako bi zaštitio financijske podatke ljudi. Gotovo 943.000 aplikacija u App Storeu koristi ove tehnologije za prodaju robe i usluga, ali podaci o kreditnoj kartici nikada se ne dijele s trgovcima, što uklanja faktor rizika iz procesa transakcije plaćanja.

Skidamo kapu svim Appleovim naporima da Store ostane sigurna i pouzdana platformu za korisnike i programere. U svom izvješću obećavaju nastaviti razvijati nove metode i alate za sprječavanje prijevara od invazije korisnika i programera.

Više... Vaš Komentar Top
Kako funkcionira uređivanje poruka na WhatsAppu?

Datum objave 24.05.2023

Kako funkcionira uređivanje poruka na WhatsAppu?

Kako funkcionira uređivanje poruka na WhatsAppu

WhatsApp napokon uvodi praktičnu značajku koja omogućuje uređivanje poslanih poruka ako ste pogriješili pri upisu ili ako ste slučajno poslali netočne informacije. Vrijeme tijekom kojeg se poslana poruka može izmijeniti je 15 minuta nakon slanja.

Samo uređivanje poslane poruke ne može biti jednostavnije. Nakon što ste provjerili da imate najnoviju verziju aplikacije učinite sljedeće:

  • dugo pritisnite poruku koju ste upravo poslali i koju želite urediti
  • dodirnite izbornik (okomiti “…”) na vrhu, desno
  • pronađite opciju “Uredi” i dodirnite

Navodno WhatsApp ne ograničava broj izmjena. Nakon što se poruka ispravi, bit će prikazana kao “Uređena”. Primatelj poruke će znati da je uređena, ali neće znati prethodni zapis.

Sada WhatsApp također priprema novi alat koji će omogućiti stvaranje novih naljepnica izravno u aplikaciji.

Više... Vaš Komentar Top
Sprema se dvoboj između Marka Zuckerberga i Elona Muska ili nove izvršne direktorice Twittera

Datum objave 24.05.2023

Sprema se dvoboj između Marka Zuckerberga i Elona Muska ili nove izvršne direktorice Twittera

Pripema se dvoboj između Marka Zuckerberga i Elona Muska ili nove izvršne direktorice Twittera

Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter, sve je više zainteresiranih za alternative. Već postoje Mastodont ili Bluesky, a Meta također želi pokrenuti novu platformu. Metin projekt nove aplikacije kodnog imena P92 , slične Twitteru i povezane s Instagramom je potvrđen. Iako Meta ostaje vrlo diskretna oko detalja, nedavno su procurile neke informacije i šuška se da je lansiranje planirano već za ovo ljeto.

Kako će izgledati Twitter konkurent?

Projekt P92 ili “Instagramova nova tekstualna aplikacija za razgovore”, kao što se iz samog opisa podrazumijeva ima fokus na tekstualni format do 500 znakova. Osim teksta omogućava priložiti fotografije, video zapise do 5 minuta i linkove. News feed je prilično nalik koji nudi Twitter. Vlasnici računa mogu odlučiti tko ima dopuštenje za komentiranje ili označavanje.

Pripema se dvoboj između Marka Zuckerberga i Elona Muska ili nove izvršne direktorice Twittera_1

Uz to je nova aplikacija nezavisna od Instagrama, ali postoji povezanost. Korisnici će se moći prijavljivati s Instagram računom, biti pozvani da prate one koje već prate na Instagramu, a oni koji su u prošlosti bili blokirani na Instagramu dalje neće moći pratiti jedni druge u novoj aplikaciji.

U informacijama koje su procurile također se spominje da aplikacija podržava Activity Pub decentralizirani protokol i stoga je interoperabilna s nezavisnom platformom Mastodon  te će korisnici moći pretraživati, pratiti i komunicirati s novim Instagram programom.

PROČITAJTE JOŠ

Elon Musk kupio tisuće GPU-a za AI projekt na Twitteru

Twitter ukida autentifikaciju SMS-om. Što i kako dalje?

Za sada društvena mreža poziva utjecajne ljude da budu među prvim korisnicima ove nove alternative Twitteru. Meta posebno cilja na ljude koji rade u svijetu filma.

Više... Vaš Komentar Top
Kina zabranila korištenje i daljnju kupnju Micron čipova – uzvraćaju li udarac?

Datum objave 24.05.2023

Kina zabranila korištenje i daljnju kupnju Micron čipova - uzvraćaju li udarac?

Kina zabranila korištenje i daljnju kupnju Micron čipova

Nakon istrage koja je započela u travnju, Cyberspace Administration of China (CAC), agencija odgovorna za ovaj slučaj, objavljuje da su otkrili “značajne sigurnosne rizike” u Micron memorijama što može utjecati na nacionalnu informacijsku sigurnost Kine. Budući da postoji ozbiljna zabrinutost oko kibernetičke sigurnosti, operaterima ključne informacijske infrastrukture u Kini zabranjena je daljnja kupnja Micron proizvoda. Međutim ne spominje se konkretno na koje se sektore i Micron proizvode zabrana odnosi.

Ovom zabranom ne možemo se  ne pitati radi li se doista o kibernetičkom  sigurnosnom problemu ili je odgovor na ograničenja američke vlade na opskrbu važnih poluvodičkih proizvoda i naprednih procesnih tehnologija Kini? Teško je dati bilo kakav odgovor. Mišljenja smo da su oba razloga relevantna i ništa nije slučajno. Razumijemo da Kinezi žele uzvratiti udarac, ali Micron je upravo tvrtka čija je šansa za špijunažu najmanja, jer oni proizvode memoriju, a ne procesore u koje se lako može ugraditi tajni softver. Opet, naizgled pasivne komponente kao što je memorija sadrže male kontrolere koji su inteligentniji nego što bismo očekivali.

Kina zabranila korištenje i daljnju kupnju Micron čipova_1

PROČITAJTE JOŠ

Micron ima 2400 PCIe Gen4 SSD sa 176-slojnim QLC NAND-om

Micronova Crucial DDR5 memorija pruža 50% veću brzinu prijenosa pri 4800 MT/s

Micron predstavio video memoriju GDDR6X od 19,5 Gb/s na 1,35 V

Micron je rekao da će provesti daljnje razgovore s relevantnim kineskim agencijama, budući da im ova zabrana može nanijeti priličnu štetu jer od ukupnog prihoda im oko 25 posto dolazi iz Kine. Također su počeli proučavati izvješće o rezultatima pregleda Kineskog ureda za kibernetičku sigurnost.  Šuška se da čak planiraju dio narudžbi za pohranu i memoriju u kratkom vremenu prenijeti na Samsung, SK Hynix i druge tvrtke.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung izdao prvi CXL 2.0 DRAM kako bi ubrzao komercijalizaciju rješenja sljedeće generacije

Datum objave 24.05.2023

Samsung izdao prvi CXL 2.0 DRAM kako bi ubrzao komercijalizaciju rješenja sljedeće generacije

Samsung izdao prvi CXL 2.0 DRAM kako bi ubrzao komercijalizaciju rješenja sljedeće generacije

Samsung je najavio 128 GB DRAM koji podržava Compute Express Link (CXL) 2.0., sučelje PCle 5.0×8 i pruža do 35 GB propusnosti u sekundi.

Po prvi put ikada, CXL 2.0 podržava skupove memorije, tj. tehnologiju upravljanja koja povezuje više blokova CXL memorije na poslužiteljskoj platformi u formiranje skupa i omogućuje hostovima dinamičko dodjeljivanje memorije prema potrebi. Ova tehnologija trebala bi korisnicima maksimizirati učinkovitosti uz smanjenje operativnih troškova kako bi ponovno uložili resurse u poboljšanu memoriju poslužitelja.

Samsung je prilikom razvoja ovog CXL 2.0 DRAM-a blisko surađivao s Intelom kako bi postigli napredak na platformi Intel Xeon, za koju se očekuje da će ubrzati komercijalizaciju nadolazećih memorijskih rješenja.

Samsung izdao prvi CXL 2.0 DRAM kako bi ubrzao komercijalizaciju rješenja_1

PROČITAJTE JOŠ

Samsung ima najgori poslovni kvartalni rezultat u 14 godina

Samsung 990 Pro SSD “troši se pred očima korisnika”

Gubi li Samsung imidž premium brenda?

Masovna proizvodnja CXL 2.0 DRAM-a planirana je za kasnije ove godine. Očekuje se da će ovaj napredak CXL tehnologije izazvati valove na tržištu računala sljedeće generacije predvođeno ključnim tehnologijama kao što su umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML).

Stoga Samsung priprema ponuditi i dodatne proizvode različitiih gustoća kako bi zadovoljio upravo potrebe budućih računalnih aplikacija.

Više... Vaš Komentar Top
EU sankcionira Metu rekordnom kaznom od 1,2 milijarde eura

Datum objave 24.05.2023

EU sankcionira Metu rekordnom kaznom od 1,2 milijarde eura

EU sankcionira Metu rekordnom kaznom od 1,2 milijarde eura

Meta je inaugurirala najveću novčanu kaznu od 1,2 milijarde eura koju je ikada primila neka tvrtka unutar Europske unije. Rekord je do sada držao Amazon, koji je 2021. godine kažnjen sa 746 milijuna eura, jer je nezakonito prikupljao i obrađivao osobne podatke svojih korisnika, čime je prekršio pravila GDPR-a u Luksemburgu.

Zbog gotovo istog razloga, kažnjena je Meta. Irska Komisija za zaštitu podataka (DPC) objavljuje da je tehnološki div prijenosom osobnih podataka europskih korisnika u Sjedinjene Države od sredine 2020. nadalje, prekršio Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR). Osim što će platiti novčanu kaznu, prije 12. listopada moraju prekinuti prijenos podataka svojih europskih korisnika na servere smještene preko Atlantika.  Naime, zakoni i propisi u SAD-u nakon 9.11 dali su istražnim i obavještajnim službama mnogo više ovlasti i uklonili zaštitne mjere za sprječavanje kršenja prava osoba izvan SAD-a  tako i  ne državljana.  Također Meta u tom razdoblju mora pronaći novu osnovu za prikupljanje podataka od europskih korisnika. Primjerice  –  dopuštenje.

Meta potvrđuje  da će se žaliti na odluku

“Ovdje se ne radi o praksi privatnosti jedne tvrtke – postoji temeljni pravni sukob između pravila američke vlade i europskih prava na privatnost za koji kreatori politike očekuju da će ga riješiti tijekom ljeta“, odgovara Meta.

EU sankcionira Metu rekordnom kaznom od 1,2 milijarde eura (2)

Da, pomalo su u pravu. U vrijeme donošenja ove presude novi sporazum EU-a i SAD-a o prekograničnom prijenosu podataka, načelno dogovoren prošle godine, još nije stupio na snagu.  Međutim, EU sankcioniranje Mete stavlja i bombu pod poslovni model tvrtke. Već su prošle godine prijetili da će zaustaviti Facebook i Instagram ako moraju napraviti potpuno izoliranu varijantu svih proizvoda dostupnih samo u Europi.  Ovaj  stav opravdavaju činjenicom da svaki Meta podatkovni centar ima gotovo kompletan skup svih dostupnih podataka. Nije slučaj da su određeni podaci određenih korisnika dostupni samo u ograničenom broju podatkovnih centara. Cijela arhitektura je takva jer bi inače bilo gotovo nemoguće prikupiti sve podatke razumnom brzinom za prikaz stranice na Facebooku i Instagramu.

S druge strane, prethodnik sadašnjeg GDPR-a ‘već’ postoji od 1995. godine u obliku EU Privacy Directive koju su sve države članice morale ugraditi u nacionalno zakonodavstvo. Obrada podataka izvan EU možda nije izrijekom spomenuta u ovome, ali svakako su postojala pravila o privatnosti.

Ali u proteklih dvadeset godina, primjerice Facebook je mogao sam poduzeti mjere kako bi osigurao da građani EU-a imaju bolja jamstva u pogledu prikupljanja podataka od strane obavještajnih službi iz SAD-a.  Međutim, jedva da je to učinio. Sustavno  ignorira pravila i prihvaća kazne za ciljeve koje želi postići.

PROČITAJTE JOŠ

Meta razvila AI čipove isključivo za internu upotrebu

Meta najavila otpuštanja. Tisuće zaposlenika moglo bi ostati bez posla

Konačno, Meta nije izolirani slučaj.  Svaka platforma s interakcijom između međunarodnih korisnika i bilo kakvom rangiranjem / preporukama ima potpuno isti problem. Što je s Microsoftom koji nudi nudi više manje ste usluge kao Meta? Ili YouTube prijenosima od europskih korisnika? TikTok ima isti problem.

Zapravo ne postoji rješenje koje ne ugrožava prihodovni model tech kompanija, a da europske korisnike potpuno ne odvoji od ostatka svijeta, što nije  prihvatljiv  scenarij korisnika.   Opet, EU zakonodavstvo radi u interesu  korisnika i osobnih podataka koje tech  divovi prosljeđuju.

Više... Vaš Komentar Top
Prijavite se sada! Google najavljuje brisanje neaktivnih računa

Datum objave 24.05.2023

Prijavite se sada! Google najavljuje brisanje neaktivnih računa

Prijavite se sada! Google najavljuje brisanje neaktivnih računa

Svi imamo barem jedan registriran Google račun, ali ima onih koji ih imaju više. Na neke smo i zaboravili. Ali, ako bilo koji od tih računa nismo koristili dvije godine, Google ih smatra neaktivnima i najavljuje njihovo brisanje te sav sadržaj koji je stvorio taj račun.

Razlog je što računi koji nisu bili aktivni dulje vrijeme mogu koristiti slabe lozinke ili nemaju dvofaktorsku autentifikaciju, a time postaju visoko rizični za hakiranje.

Ovo je novo pravilo ograničeno na osobne besplatne račune i neće utjecati na Google One plaćene račune ili račune kao što su škole i tvrtke. Osim toga, YouTube računi nisu uključeni. Google nije posebno objasnio razlog za ovu prilagodbu, ali budući da je YouTube relativno poseban među Googleovim brojnim uslugama, većina ranih računa zapravo se koristila odvojeno od Google računa, a kasnije su vezani za Google račune zbog Google pravila. Možda zbog ovo je Google posebno popustljiv.  S druge strane, nakon svega, YouTube videozapisi mogu i dalje privlačiti mnoge ljude da ih gledaju, posebno videozapisi postavljeni putem usluge u ranim danima koji još uvijek imaju puno klikova i pregleda.

PROČITAJTE JOŠ

Google I/O 2023: PaLM 2 i Bard

Uskoro kao alternativa prijava na Google račun bez lozinke

Googleova nova pravila: Android aplikacije moraju omogućiti korisnicima brisanje računa i podataka

Što znači za Google aktivan račun?

Aktivni Google računi su oni čiji se e-mailovi čitaju, koriste za gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacija iz Play trgovine ili su vezani uz pretplatu na neki Google servis.

Kako  sačuvati račun i kada brisanje stupa na snagu?

Eliminacija će se provoditi u fazama. Brisanje računa stupa na snagu u prosincu 2023. Prije brisanja bit će poslana obavijest na račun u mirovanju kao i na račun za oporavak ako postoji. Potom ostaje šezdeset dana da korisnik pomoću računa preuzme neku aplikaciju, pošalje e-poštu  ili se prijavi na usluge trećih strana Google računom.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.49]

Datum objave 22.05.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.49]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Ovaj tjedan izdvojili smo za vas…..

Koji je najpopularniji iPhone?

Koji je najpopularniji iPhone

Apple se priprema lansirati novu generaciju iPhonea 15 u rujnu ove godine koja tek treba osvojiti fanove, a među prošlim generacijama , uključujući iPhone 14, što mislite koji je najomiljeniji u srcima korisnika?

Koji je najpopularniji iPhone _1

9to5mac proveo je posebnu online anketu kako bi mogao dati odgovore. Pogledajte tko je sve sjeo na tron!

AmpereOne procesori s najvećom gustoćom jezgre u industriji

AmpereOne-Final-Chip1

Ampere, tvrtka za procesore arhitekture Arm koju je osnovala bivša predsjednica Intela Renee James, najavila je 2022. da će razviti poslužiteljski procesor neovisne arhitekture temeljen na novoj prilagođenoj jezgri tvrtke i izgrađen od temelja. Godinu dana kasnije predstavljaju svoju seriju ovih poslužiteljskih procesora AmpereOne s najvećom gustoćom jezgri u industriji.

Procesori imaju do 192-jezgre na 3,0 GHz, a postoje i modeli sa 172-jezgre, 160-jezgri, 144-jezgre i 136 jezgre temeljene na 5nm procesu.

Svaka je opremljena s 2MB L2 predmemorije optimizirane za oblak, a L3 je do 64MB. Podržava 8-kanalni memorijski ECC DDR5 kontroler, pruža do 16 utora, 8TB ukupne memorijske podrške i 128 PCIe Gen 5 (ili 64 CCIX ).  Ampere također ima viši TDP u ovoj generaciji i dodaje nove značajke kao što su Bfloat16, povjerljivo računalstvo, virtualizaciju itd.

AmpereOne procesori s najvećom gustoćom jezgre  u industriji _1

Budući da i dalje slijedi Arm skup instrukcija, AmpereOne također zadržava iste karakteristike kao prethodna Ampere kategorija Cloud Native sa svojim procesorima Altra i Altra Max. AmpereOne nije namijenjen za zamjenu trenutnih Ampere Altra i Ampere Altra Max, ali s većom izvedbom, gustoćom jezgre, više ulaza/izlaza, više memorije i funkcija u oblaku, maksimizirana je izvedbu jednog stalka The Scale osobina.

VESA ažurirala standard AdaptiveSync Display verzije 1.1 sa strožim testovima vremena reakcije i bližim ljudskoj osjetljivosti na svjetlost

VESA ažurirala standard AdaptiveSync Display verzije

AdaptiveSync Display, standard zaslona s promjenjivom brzinom ažuriranja koji je razvila VESA, najavio je da će biti ažuriran na verziju AdaptiveSync Display 1.1. U usporedbi s trenutnom verzijom 1.0, zahtijeva rigorozniju metodu testiranja G2G odgovora.

Izvorna 5×5 testna matrica promijenjena je u veću 9×9, koja više nego udvostručuje broj G2G testnih scenarija. Osim toga, zamjenom fiksnih postotnih granica prekoračenja i podbacivanja s granicama PQ (perceptivne kvantizacije) temeljenim na kvantizaciji ljudske percepcije, može biti bliže ljudskoj osjetljivost na svjetlo. Proizvođači koji podnose zahtjeve za inspekciju mogu započeti s provođenjem testiranja proizvoda i certificiranja prema novom standardu AdaptiveSync Display verzije 1.1, ali još uvijek mogu zatražiti certifikaciju prema standardu AdaptiveSync Display verzije 1.0 prije kraja kolovoza 2023.

DarkBERT: AI rođen iz mračnog weba

DarkBERT  AI rođen iz mračnog weba

Kad se spomenu veliki jezični modeli (LLM), obično na pamet pada OpenAI ChatGPT koji se naširoko koristi u tražilicama. Ali veliki LLM model može se koristiti za skupljanje podataka s dark weba za otkrivanja ransomwarea, web stranica s osjetljivim podacima koji su procurili ili praćenja ilegalnih informacija u stvarnom vremenu. Upravo takav LLM model kreirali su i obučili južnokorejski istraživači. Nazvan je DarkBERT.

Koristi Tor mrežu za indeksiranje podataka Darkneta za obuku. Odnosno, treniran je na podacima koji su sadržavali profile hakera, prevaranata i kriminalaca. Ali tim je upotrijebio metode kao što su tehnike predprocesiranja i ponderi analize kako bi isključio informacije o žrtvama i filtrirao sirovi materijal za stvaranje skupa baza podataka na darknetu. To pokazuje da s brzim razvojem tehnologije umjetne inteligencije danas moramo obratiti više pozornosti na to kako učiniti da te tehnologije rade u kontroliranom i transparentnom okruženju kako bismo osigurali da mogu proizvesti pozitivnu društvenu korist.

Apple razvija vlastiti opsežni jezični model i jača sigurnost umjetne inteligencije

Apple razvija vlastiti opsežni jezični model i jača sigurnost umjetne inteligencije

Wall Street Journal objavio je da Apple trenutno radi na izgradnji vlastitog modela velikog jezika, koji će voditi John Gianandrea, nekada zaposlenik u Googleu zadužen za umjetnu inteligenciju. U isto vrijeme, izvješće također navodi da Apple interno zabranjuje zaposlenicima korištenje alata za automatsko programiranje kao što je GitHubov Copilot. Čak zahtijeva od zaposlenika da izbjegavaju korištenje usluga alata za umjetnu inteligenciju kao što je ChatGPT kako bi se izbjeglo curenje internih povjerljivih informacija.

Prije toga, mnogi zaposlenici koji su radili u Appleu, objavljuju kako je trenutna usluga digitalnog asistenta Siri i razvoj tehnologije umjetne inteligencije dalje ograničen te nedostaje dovoljno tehničkih talenata za razvoj tehnologije umjetne inteligencije. Stoga, čini se da razvoj tehnoloških aplikacija zaostaje za OpenAI-jem, Microsoftom, Googleom i drugim tvrtkama.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.48]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.47]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.46]

3,6 TB podataka prebačeno je iz svemira na Zemlju u 6 minuta

3,6 TB podataka prebačeno je iz svemira na Zemlju u 6 minuta

NASA-ini inženjeri napravili su pomak u prijenosu podataka između satelita i Zemlje pomoću laserskog sustava Terabyte InfraRed Delivery (TBIRB), navodi se u izvješću američke svemirske agencije. Postavili su rekord odaslavši 3,6 terabajta satelitskih podataka u samo šest minuta što je impresivna propusnost od 200 gigabita u sekundi.

AMD i NVIDIA započinju rat cijenama

AMD i NVIDIA započinju rat cijenama

Nakon što je NVIDIA objavila nešto niže cijene RTX 4060, 4060 Ti grafičkih kartica uskoro će i AMD uzvratiti udarac. Prema najnovijim vijestima AMD će promijeniti cijene za RX 7600 na 299 dolara u odnosu na 329 dolara koliko je ranije bilo preporučeno za RTX 4060 model. Šuška se da bi RX 7600 mogla biti još jeftiniji od 299 dolara, odnosno imati preporučenu cijenu 269 dolara što bi opet moglo donijeti dobru zaradu AMD-u.

Više... Vaš Komentar Top
Može li Nokia prisiliti OPPO na kapitulaciju?

Datum objave 22.05.2023

Može li Nokia prisiliti OPPO na kapitulaciju?

Nokia  se   nakon 60 godina  oprostila  od svog legendarnog logotipa

Ovih dana ne nedostaje naslova da OPPO napušta europsko tržište. Povod je povlačenje informacija o telefonima i drugim proizvodima sa njemačke web stranice. Tvrtka to opovrgava i naglašava da samo poštuju sudske odluke i rade na tome da se sve vrati u normalu. Kako je do toga došlo? Malo smo istražili.

Pozadina Nokia vs OPPO spora i sudskih odluka

Nokia Corporation je 2018. postigla patentni sporazum s OPPO Guangdong Mobile Communications Co., Ltd. za 4G i 5G patente koji je istekao u lipnju 2021, ali novi nije potpisan. Glavni razlog je znatno podizanje visine naknade u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 3 eura po uređaju.

Potom, kako bi natjerali OPPO na pokornost i prisili da potpišu novi patentni sporazum, Nokia pokreće u srpnju 2021. tužbu zbog devet standardnih osnovnih patenata (SEP) i pet implementacijskih patenata u 11 zemalja i regija diljem svijeta, a Njemačka je nedvojbeno u središtu ove serije patentnih tužbi.

Dva od tri okružna suda na kojima je Nokia pokrenula tužbe (München i Mannheim), donose presudu u kojoj navode da je OPPO prekršio dva povezana tehnološka patenta i odobravaju zabranu prodaje pametnih telefona marke OPPO i OnePlus (sestrinski brend) u Njemačkoj. U međuvremenu sud UK također objavljuje preliminarnu odluku o kršenju patenata.

S druge strane odbijen je zahtjev Nokije od suda u Düsseldorfu i Nizozemskoj. Na ostalim sudovima procesi su još u tijeku.

OPPO nije ostao u defenzivi

I OPPO pokreće protunapad na Nokiju protutužbama. Podnijeli su zahtjeve za prigovor ili poništenje patenata povezanih s Nokijom u Kini, Ujedinjenom Kraljevstvu, Europskom patentnom uredu i Američkom uredu za patente te postigli povoljan napredak.

Primjerice, Patent Trial and Appeal Board (PTAB) i ured za patente Sjedinjenih Država (USPTO) prihvatili su zahtjev za poništenjem patenta br. EP3298744 “Enhancing Data Transfer” (poboljšanje prijenosa podataka) nakon preliminarnog mišljenja Europskog patentnog ureda, koji je također isti opozvao.

Zašto je Nokia “buntovnik”?

Nokia je uvijek bila reprezentativna tvrtka tradicionalno jakih vlastitih patenata. Nakon što su odvojili posao s mobilnim telefonima kako bi se usredotočili na telekomunikacijsku opremu i licenciranje tih istih patenata. Potonji im postaju glavni izvor za stvaranje prihoda i profita. Budući da vremenom i drugi igrači na tržištu stječu sve više patenata, osobito na 5G području ( Huawei ima najveći broj od 15,39 posto), Nokia postaje sve manje relevantna, te se pretvara u patentnog trola koji živi od dobivenih parnica. Imali su patentne sporove s Appleom, Huaweijem, Samsungom i HTC-om. Bilo je gotovo 40 tužbi samo s Appleom, pokrivajući 11 zemalja. Isto tako prošle su godine tužili i vivo.

PROČITAJTE JOŠ

OPPO prekida poslovanje s čipovima koje su sami razvili

OPPO i OnePlus zadržavaju koegzistirajući razvojni model dvojnog brenda

Oppo Find N2 – izravni odgovor na Samsung Galaxy Z Fold

Što kažu analitičari

Nastavi li se ovaj patentni rat, cijena troškova parnica postat će sve veća i veća. Već sada je Nokiji prihod pao za 62 milijuna eura u posljednjem kvartalu, objavljuje Reuters.  Uz to, prema trenutnim međunarodnim pravilima, a koja koriste broj SEP patenata kao mjeru doprinosa svake tvrtke i dijeljenja kolača, Nokiji očito nedostaje realna provedivost. U konačnici bi i patenti uključeni u tužbu mogli biti proglašeni nevažećim ili isključeni iz redova standardnih bitnih patenata.

Koliko je OPPO-u bitno tržište Europe?

OPPO ima jako uporište u Indoneziji i Indiji, ujedno najmnogoljudnijim zemljama na kojima je također Nokia izgubila spor.

Usporedimo li veličinu spomenutih tržišta sa Europom s oko 750 milijuna stanovnika, eventualno povlačenje s tržišta ne bi imalo ogromne posljedice na poslovanje. Ali, Europa ima više “bogatijih” stanovnika od Indije ili Indonezije te kao takva plodno je tlo za prodaju flagshipa.

Međutim, europsko tržište je pomalo zasićeno, zbog makroekonomskih razloga kao što su rusko-ukrajinski rat i inflacija, potrošačka moć je pala, kupci kritičnije gledaju na ono što kupuju i češće se odlučuju za poznate brendove (Apple, Samsung). OPPO se također u Europi suočava s ostvarivanjem profita, ROI nije visok i tržište je poznato po visokim troškovima prodaje. Primjerice britansko tržište se naziva “najtvrđom kosti” zbog snažne kontrole operatera, softvera i hardvera koje treba prilagođeni, a trošak marketinga iznimno je visok. Istodobno, posao u Italiji, Finskoj, Španjolskoj, Francuskoj još uvijek napreduje.

Sada OPPO-u ostaje da izabere platiti licenci za globalni portfelj prema ponuđenim uvjetima nositelja patenta, čime se smanjuju marže i/ili (kao rezultat povećanja cijena) konkurentnost tvrtke u ostatku svijeta, ili odricanje od potencijalne dobiti , moguće čak i dugoročno, u korist održavanja marži i konkurentnosti na tržištima na kojima ostvaruje najveći dio svoje prodaje.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5"

Objavljeno prije 11 minuta

Automobili

Objavljeno prije 11 minuta

Pametni satovi

Objavljeno prije 12 minuta

4G/5G LTE-A,4G+ - usporedbe internet i govornih tarifa mobilnih operatera(gigabox,pok

Objavljeno prije 13 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti